Нашите цветя - обща тема 26

• 26 016
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, хостите са любима храна за охлювите. Особено докато са малки, може да ги изядат напълно, аз така садих няколко пъти и не оцеляха. Сега пробвам да ги гледам в саксия, и чак като станат по-големи туфи ще ги садя в градината. Така се надявам да има и да ядат охлювите, и да остане нещичко  Grinning

# 511
  • София
Да сега се запетох в начини за борба с охлювите, но аз не бих могла да ги избивам, но пише, че растенията или лехите, които искаме да предпазим можело да се оградят, мулчират? с нещо остро... Остри камъчета смлени яйчени, мидени черупки... Някакви медни ленти??? Шкурка??? 🤣 ...
Иначе имало разни растения, които не харесват... Но май не ги точно отблъскват, а само не проявяват интерес, въпречи, че в друга статия съвета беше, че можеш да ги насадиш между зеленчука... Та не знам ако хостата е по средата на здравец да кажем, дали ше ходят да я ядат?

# 512
При мен си прелазват спокойно през което не им харесва, и отиват на вкусното. Не съм забелязала нещо наистина да ги отблъсква, т.е. да не искат да лазят около него. Но наистина има растения, които никога не ядат, например шибой.

# 513
  • София
Охлювите са ми голяма напаст в зеленчуковата градина, защото съседният двор е празен, с тревуляци и ни дели една мрежа. Обикновените охлюви ми ядат само ягодите, но основен вредител са тези голите.
Цяла година събирах яйчни черупки, суша, пукам, ръся...нищо не пазят. Пак ги събирам, но ще ги разпръсна в градината, слагам и по 1 с.л, като садя доматите.
Отровата, която действа, е Агриметал. Не съм слагала.
Медните ленти - ефективни са, когато са закрепени на повдигнати лехи, или на сандъчета примерно. Като тръгне да минава охлюва, медта правела реакция със слузта, която отделят и се образувал електрически заряд, който ги отблъсква. Не съм ги пробвала, доста скъпо ще ми излезе да си опасвам двора с тях.
Друг начин е капани с бира - уж привличала охлювите, влизат и се давят.
Хората, които си живеят на село, ги събират сутрин рано и ги дават на кокошките, но това си е всекидневно упражнение.
В цветната градина аз нямам, тя е в предната част на парцела. Явно се наяждат добре от зеленчуковата. 😀

# 514
Преди години гледах в една градина ръсеха гасена вар на прах и едри дървени стърготини срещу охлюви. Човека каза, че се преминавали. Не зная дали наистина е ефективно.

# 515
  • София
Нова придобивка с намалена цена.

Срещу охлюви действа Агриметал (Вениш ГБ)

# 516
  • София
Сега като гледах шортове в ютуб ми излезе нещо интересно... Някой дали е пробвал. Заравят керамичен съд в почвата(градина, голяма саксия, леха), само гърлото навън, пълнят с вода и затварят с капак. Важното е да чист, не гледжосан, боядисан, лакиран и тн съд... Водата се просмуква прес стените и поддържа влага в почвата за околните растения и само доливаш вода в съдинката... Предполагам еднояремешен еквивалент на капково😂 било чудесно и за мн сухи райони...
Имаше и клип даже как да си прави човек съдинки... Та дали някой е пробвал такъв метод, дали наистина става?

# 517
  • Пловдив
Най-много да се разпадне след известно време...

# 518
  • София
😂 😂 😂 То кое не се разпада след известно време. Много се намалявал и разхода на вода така

# 519
  • Карлово
Има вариант на заравяне на пълна с вода бутилка, може 1,5 л, 5л, 10л,  с дъното нагоре до всеки корен растение и се напоява при дълго отсъствие.

# 520
  • София
Пробвала съм няколко пъти с бутилки, не ми се получава, водата се излива макс за ден... Това с грънците повече ми хареса, но 100%е по-скъпо.
https://www.bgfermer.bg/Article/14362087
https://youtu.be/AOQayuNOk74?si=kz_PSUm1lABtyr44
https://youtu.be/Wz-jj170EYw?si=bkv_vRZ3lzb637IO

Ако на някой му е интересно

# 521
Може би ще има някакъв малък ефект за мнго близките корени, но само толкова.

# 522
Преди време съм виждала такива керамични малки фигурки за саксии.Колко е ефикасно не знам.

# 523
  • София
Може би ще има някакъв малък ефект за мнго близките корени, но само толкова.
да общо взето зависи от големината на съда, но не е огромен обхвата, но мисля за някои случаи може да е полезно... 🤔 Както и да е, стана ми интересно споделям... Както го разказват метода е древен, сигурно е имало ефект, за да го ползват... Може да го пробвам някъде😬

# 524
  • София
Пробвай го, Ейнджъл, но ако между всеки 2-3 растения трябва да се сложи глинен съд, доста скъпо ще излезе, и със съмнителен резултат при големи жеги.
По-добре направи капково с програматор.

Общи условия

Активация на акаунт