Нашите цветя - обща тема 26

• 26 023
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Ами нали са само корени без почва.Ако не се засадят в саксия или засипят с пясък ще изсъхнат.То зависи и сега в какво състояние са.

# 496
  • София
Аз ги засадих в саксия, по-точно питам колко големи трябва да станат, за да са готови за градина, сега имат тръгнало 1-2см зелено от корена.(когато естествено и времето се задържи над 0-та...) ,да се отворят листа, да стане 5-10см...или продто края на март, средата на април? Може би трябва да се обадя и питам, но знам, че тук имат опит с хости...пък аз се притеснявам да звъня по телефони😊

# 497
  • На морето!
Аз бих изчакала до март, но не бих държала саксията на топло. Някъде 10-15 градуса макс, за да се адаптират по-лесно. Към средата, края на март бих ги посадила навън, в двора, директно с пръстта от саксията.

# 498
  • Варна
Аз бих изчакала до март, но не бих държала саксията на топло. Някъде 10-15 градуса макс, за да се адаптират по-лесно. Към средата, края на март бих ги посадила навън, в двора, директно с пръстта от саксията.
До колкото съм чула/чела, това би бил правилния подход. Не че, все още не съм успяла да огледам хоста, мястото на коети ги садя, явно не е подходящо. Трябва да са на частична сянка и никога да не засъхват. А аз ги слагам на място, което пролетта е шарена сянка, но лятото е постоянно огрято и получават вода когато съм там, т.е. 1-2 пъти в седмицата...

# 499
  • София
Аз ще ги сложа където пролетта е шарена докато се разлистят дърветата, после лятото плътна сянка... За поливането.... Често, но не постоянно сме там, та ще видим как ще се оправят 🤷‍♀️😂

# 500
Обикновени хости съм сложила пред блока на добра сянка, също и в къщата на родителите ми. Не съм ги поливала, колкото капне отгоре, толкова и се развиват чудесно. Дори съм вадила и разсаждала големи разлистени, но с почва около тях. Никак не обичат да ги пече слънце, дори и малко. На такива места се разживат доста по-слабо, листата им пожълтяват, стават по-бледи.
За хибридните сортове не мога да кажа, нямам наблюдения.

# 501
  • София
Хостата е растение за пълна сянка, да. Най-добре ще се чувства някъде под голямо широколистно дърво, слънче евентуално сутрин по малко. Не обича глинести почви.
Снаха ми ми даде м.г три хости, беше ги засадила в саксии,  с обем около 3 л. Тя обаче всички си ги гледа в саксии и ме посъветва да ги насадя в по-големи. Аз обаче ги сложих в земята, като им изкопах по-големи дупки, сложих угрил оборски тор, N-P-K. Под две сливи са, на прошарена сянка, поливани са редовно. Не се развиха добре и сега като покарат, ще ги преместя в саксии.
Това са единственоите растения, които не тръгнаха добре.

# 502
  • София
За първа година ли я гледаш? Би ли казала как точно я докара до цъфтеж, това остъклена тераса ли е? Колко е студено там?
Взех я преди няколко месеца от Билла
Те са по 5 бр мисля ,в една малка саксия (сл малко мога да снимам и двете саксий)гледам ги на южната страна в къщата а темп в стаята е макс 22 градуса поливам на 3 дни по малко

# 503
Mikkey ме подсети да покажа и аз моята градинка.

# 504
  • Варна
Мацки,
напролет като прибираме цветята на татко има един амарилис (или хипеаструм), който трябва да разсадя, 7 гигантски луковици са в една саксия. Мисля, че цветът е червен или бяло-червен. Има ли желаещи да приютят част от тях? И искам съвет кога всъщност е удобният момент да се ръчкат и делят.

# 505
  • София
Ако на спатифилиум изведнъж започнат много да му пожълтяват листата преполят ли е? Саксията е сякаш малка и чакам още малко да го пресадя. Беше си добре, но от известно време започнаха много да му пожълтяват листата. Единствената промяна е, че започнах допълнително да го поливам за да не е вечно клюмнал. Много бързо изсъхва. Преди поливах 1 път седмично сега са два. Гледах да е винаги влажно. Друга възможна причина?
Благодаря!
Ако го имаш сравнително отскоро,нормално в един момент да започнат листата да жълтеят повече.
Моят го поливам 2 пъти седмично,а жълтите листа ги изрязвам.
За да цъфти не трябва да се пресажда често(на корените трябва да е тясно).

# 506
Ако на спатифилиум изведнъж започнат много да му пожълтяват листата преполят ли е? Саксията е сякаш малка и чакам още малко да го пресадя. Беше си добре, но от известно време започнаха много да му пожълтяват листата. Единствената промяна е, че започнах допълнително да го поливам за да не е вечно клюмнал. Много бързо изсъхва. Преди поливах 1 път седмично сега са два. Гледах да е винаги влажно. Друга възможна причина?
Благодаря!
Ако го имаш сравнително отскоро,нормално в един момент да започнат листата да жълтеят повече.
Моят го поливам 2 пъти седмично,а жълтите листа ги изрязвам.
За да цъфти не трябва да се пресажда често(на корените трябва да е тясно).
Благодаря за отговора.
Не, не е от скоро. Беше си добре. Тези пожълтели листа не са като обичайното пожълтяване. Не гледам за първи път и за това се чудя какво може да е. Дори спряда цъфти.

# 507
Хортензия според мен хортензията я сложи в съд с почва и някъде на не пряка сл. св. и на топло но не прекалено или ако е на студено я захлюпи с шише . Рано и е още .  
Спатифилум виждам , че го държиш в транспортна саксия , премести го в постоянна може и кашпа , но тогава внимавай с поливането да не е на много топло и тъпно . Според мен му пожълтяват листата защото почвата му изсъва бързо може би е още в купената , а и му е тясно раздели го поне на две не повече . На моя му режа пожълтелите листа .
Амаралис според мен подходящото време за разсаждане на амаралиса е някъде към май или есента ,т.е след цъфтеж . Свеки има в саксии по 3 4 ама саксиите са много големи и всяка година по това време цъфтят веднъж , реже им листата , избиват пак до пролетта и цъфтят още веднъж за това казвам лято или есен като се внимава да не са много на дълбоко за да могат да се адаптират . Лятото даже ги изкарваме на вън със саксиите .
Хоста преди имахме огромен орех и тя беше под него вирееше добре не съм поливала изобщо . Сега отрязохме ореха и тази година ще видим как ще се развие ако ли не ще я преместя .
Миналата година разсадих под борчета има сянка развиваше се доста добре .
Бях купила една пъстра малка хоста оставих я в транспортна саксия защото се беше застудило ще видим на пролет дали ще покара .
За разсаждане трябва да си стане достатъчно голяма , че като я разсадиш да може да се вижда. Аз бях си я разсадила като беше вече покарала . Тя така или иначе есента се скрива , а пролетта излиза като пролетните цветя .

Как отглеждата тия пролетни цветя в саксии и аз искам така . Споделете как ги опазвате от студ и жеги ?

ПС : Цветята вън от както се застуди до пролеттна в градината не съм поливала то си има влагичка как да рискувам да ги полея и да замръзнат няма начин . Поливане на лято те са издръжливи . Вкъщи поне веднъж в седмицата някои даже по 2 пъти по мъничко . Даже направих един ред около 1,5 -2  м забучих резници от рози и тях не съм поливала последно бяха изкарали пъпки ще ги видим по нататък .

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 15:52 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 508
  • София
Те тези пролетни в саксии са вътре и така ми приличат на тези, които сега са по магазините... Само едно не разбирам, тези по магазините така лукувиците им половината отвън, а иначе на тези гилемите трябва да са на 15-20см в земята... Как така им е добре?

Иначе моите на двора (в тенджерата ) под агрила като ги оставих в неделя все още изглеждаха живи... Ще ги видя тези дни като отидем дали все още се държат или са замръзили...

Иначе хортензията я сложих в една голяма саксия, хостите в средновати, но тях не искам да ги чакам до пълен размер, искам ги тази година в двора, да си растат там под дърветата, ако им хареса. Наистроих им стаята на 19градуса, трябва да им е добре, няма как по-хладно. Но щом на цикламите там им е добре и за тях ще е ок.
Всъщност мн ме е яд на застудяването, така ми беше дошла музата да разчистя малко около мястото, да експериментирам малко да пооформя тук там по нещичко, да си посадя това-онова😒 дано поне март е топличко(без да ударят директно жеги)

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 16:23 от Angel_Dust

# 509
  • In transit
Алиса, пролетните ги купувам от Лидл и Кауфланд, всяка седмица има и като видя на прилична цена вземам. После, като прецъфтят изкарвам луковиците на балкона.

Общи условия

Активация на акаунт