Нашите цветя - обща тема 26

• 26 605
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз пък мисля, че е преполято и на много слънчево, тогава се издължават. Имам няколко саксии с дърво на живота и аз все  им капвам по уж по малко, но и моите някой са такива. Излизат ми някакви клипчета във фейсбук в които потапят сукуленти в кофа с вода за минута може би, ама целите, саксията и растението дълбоко във водата, докато спрат да излизат мехурчета с въздух. Хем се напояват, хем се измиват... не съм пробвала.

Natt***, чудесни растения. Не знам от кога не съм виждала мъка на художника, май не се продават.
На южен прозорец е и откакто е на него, не е спряло да пуска нови листенца. Поливам го веднъж месечно. Явно ще трябва да го орежа. Сега подходящ момент ли е или да изчакам още малко?

# 541
Дървото на живота можеш да режеш по всяко време. Препоръчвам на 20тина см да ги резнеш ще се разклонят. Изрязаното може да бучнеш за нови или да подариш.
Няма Многп голяма коренова с-ма. Но става тежко като растение. Имай го предвид при избор на саксия.
Не е претенциозно. Поливам веднъж в седмица.
Моите са по 1 М високи и повече и са на 20 г Simple Smile

# 542
Знаете ли какво е това растение?
Май ще цъфти. Има много интересни съцветия. Все едно са мъжко и женско.
Подарък ми е и нямам идея какво е 😅

# 543
Знаете ли какво е това растение?

Според мен е Кротон.

# 544
И според Гугъл.

# 545
  • София
Angel, и аз пробваш с надупчено шише да поливам. Както и при теб водата бързо изтичаше в земята. Стигнах до извода,че дупките трябва да са микроскопични( направени с тънка игла). След това видях друг начин на поливане с шише. В горната част се правят 3-4 не големи дупки колко да мини памучен фитил. Аз ползвам стари тениски от които режа фитили. Те трябва да стигат до дъното отвътре и да висят отвън. Шишето се заравя( фитилите да са в земята,само гърлото да стърчи)около растението,външната част на фитила се наглася да е до корена. Наливаш  вода и затваряш с капаче. Това не отменя поливането,но удобно за влаголюбиви растения.

# 546
Едно кафе тука от няколко месеца спасявам. На командно дишане е. Днес го поливам и виждам, че във водата се мърдат някакви бели чертички … 😩😩😩
В почвата или на самата повърхност има едни много дребни бели насекоми, просто като чертички, фини като косъм. Не можах да снимам, мърдаха във водата и после попиха в пръста. Как може да се казва това нещо за да търся с какво да го преборя? Извинявам се за сравнението, но ако отрежете връхчето на цъфнала коса, точно толкова са тънки и дребни.

# 547
  • In transit
Като полееш с вода пръста, виждаш ли дали тези миниатюрки скачат във въздуха или си седят неподвижни?

# 548
Като полееш с вода пръста, виждаш ли дали тези миниатюрки скачат във въздуха или си седят неподвижни?
Размърдаха се много, имаше скачащи.

# 549
  • In transit
Не ги знам как се казват, и аз забелязах такива в почвата на пахистахиса наскоро. Мога да ти кажа, че ги напръсках здраво със спирт 70+ %, поскачаха още малко и до там бяха. Joy За момента са аут, вече 3-та седмица.
Ако някой знае как се наричат и на мен ще ми е интересно да разбера.

# 550
Не ги знам как се казват, и аз забелязах такива в почвата на пахистахиса наскоро. Мога да ти кажа, че ги напръсках здраво със спирт 70+ %, поскачаха още малко и до там бяха. Joy За момента са аут, вече 3-та седмица.
Ако някой знае как се наричат и на мен ще ми е интересно да разбера.
Благодаря за насоката със скачането. На български нищо не намерих. На немски се казват spingwanz - скачащи буболечки. Казват, че били безвредни уж, но ако били в големи количества ядели тънките коренчета. Хранят се с гниещи неща. Разрохква се пръста да излязат, накисва се растението и те изплуват над водата и ги изливаш.
В това видео около 50 секунда се виждат, а после и във водата как плуват. Точно тези бяха. Ще опитам на следващото поливане да ги “излея”
https://youtu.be/wdoKcYdBFsU?si=Dzq68o_7pTuspBV-

# 551
Пише, че spingwanz  се казват колембола (Collembola ), живеят във влага и се хранят с гнилостни вещества. Мисля си, че може и да помагат.
https://zascho.koshachek.com/articles/vreditel-ili-pomoshhnik-na-kolembola.html

# 552
  • In transit
Di Soleil, тези изглеждат, като бели червейчета или някакви подобни и си пълзят. Моите бяха още по-миниатюрни. С очилата едвам ги различих, добре, че се разскачаха. Според мен имаха крилца и определено всички скачаха и то нависоко 10+ см нагоре. Поне твоите ги разбрахме какви са Simple Smile

# 553
  • София
Чакам другите

И Фрезията тръгна

# 554
Здравейте,
От известно време по листата на няколко от растенията се появяват тъмни петна. При някои растения петното започва от средата на листото , а при други са по периферията. Изрязах болните листа, но се колебая какъв препарат да купя и да ги третирам. Поливам ги редовно, като мисля, че не ги преполивам.

Общи условия

Активация на акаунт