Нашите цветя - обща тема 26

• 25 968
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
И по 3 пъти в годината са цъфтели моите коледни.
Дори лятото.
Докато не умряха от преполиване Мин лято

# 706
Всичко съм изкарала, дано не замръзнат

# 707
Миналата есен извадих газаниите и лобелията от градината и ги прибрах в сандъчета и кофи, изкараха зимата до прозореца в приземна стая без отопление. На газаниите им понесе много добре, имат много пъпки, лобелията се поизмъчи. Сега ги извадих навън и ще ги садя скоро отново в градината.

Иначе след забавянето от мразовития февруари, цветята тръгнаха едно по едно. Зюмбюли, петльови гащи, минзухари, нарциси, иглики, маргаритките, които не са спирали да цъфтят и първата ми горска теменужка, която си завъдих миналата година. Минзухарите ми също са за втора година.

# 708
Охх много хубава лисичина . Как мога да я завъдя и аз . Лелеее

# 709
Alisa, моето растение е диво от гората, носила съм като бях малка, някак си е успяло да оцелее и да се размножи тук-там, но не е много бързо, трудно човек може да разчита на самозасяване. Замислих се, ако събера семена, дали ще покълнат в саксия. Иначе мога да ти изпратя 2-3 коренчета от малките наоколо след като прецъфти, но те са толкова миниатюрни, че до следващата пролет може да забравиш къде си ги сложила.

# 710
И аз много обичам петльови гащи (Corydalis). Мили спомени от детството, когато ходехме в гората за кокичета и синчец, беряхме си и петльови гащи. Тръгнах да прочета как се размножава и да разгледам видове.
https://recepty.bg/gradina_b11-1950-Petlyovi-gasti-sabirat-pchelite
Погледнете какви красиви багри - има и жълти, сини, двуцветни, с различни листа.
https://www.bing.com/images/search?q=Corydalis&form=HDRSC3&first=1

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 19:16 от Diorela

# 711
Успешно успях да завъдя в градината диви теменужки, като преди няколко години си откопах от гората няколко корена. Сега са се саморазможили, тепърва започват да цъфтят.
Скрит текст:

# 712
Тези теменужка много добре се размножават, стига да им хареса мястото. Аз също ги харесвам, оставих ги да превземат градината, но после имаше няколко много слънчеви лета и те намаляха. Имах и едно коренче бели теменужки, много го кътках и плевих около него, за да се размножи. Белите цъфтят преди лилавите.

# 713
Моите бели и лилави цъфтят едновременно.Вече имамтук таме нацъфтели.

# 714
  • София
Тук си имаме и едни такива съвсееем мънички жълто лилави теменужки. Растат навсякъде в двора, слънце, сянка, даже по скалите и пясъка ги гледам, та заради тях съм останала с впечатление, че теменужките са абсолютно непретенциозни.
Скрит текст:
Гледам и от лазанята някакви цветове се показват, малко по-късно, след кафето ще отида да надникна😅

# 715
О аз имам килим от диви теменужки, бели и лилави. Не ги пипам, сами се оправят. 🤣  Ако се сетя ще ги снимам.
Гледам и пред офиса в тревната площ е цветно. Има и от тях, и иглики самораслячета.

# 716
  • София
Скрит текст:
Ето ги първенците😊 мислех, че нарцисите са по-висопки цветя😝 синият дреболяк мускари ли трябва да е? Дали да не ги полея с малко тор за цъфтящи?

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 08:39 от Angel_Dust

# 717
Кити много бих се радвала ако ми пратиш . Ще му намеря мястото . Аз дивите теменужки само в гората ги харесвам много се въдят . И онова жълтичкото с облите листа не харесвам . Сещате ли се едно като маргаритки не му знам името пак е горско . Свеки има в градината да сега хубаво цъфтят , после изсъхват и директно с търмъка се махат , но коренищата нямат махане хора . Корена е като дребно бобче много на едно място . Няма махане освен ако не се извади всичко и не се напръска и след година някъде да се сее пак . Как ли не го скубя . То никне все повече и повече . Жалко че при нас няма гори с такива хубави цветенца . Може би ще има някъде покрай Балчик , Варна , Силистра .

# 718
  • Карлово
Скрит текст:
Ето ги първенците😊 мислех, че нарцисите са по-висопки цветя😝 синият дреболяк мускари ли трябва да е? Дали да не ги полея с малко тор за цъфтящи?
Да, по-високи са нарцисите, но тези са мини нарциси и цъфтят преди другите. Много са сладусрски. Аз имах много, но нещо като засаждах новозакупени луковици съм ги позагубила.
Синичкото не е мускари. Не мога да му запомня името, пък и ме е срам вече да питам.

# 719
  • София
Сега гледам снимки, това което е беличко със синичка чертичка е пушкинията, но тъмното, прилича на сибирски синчец, аз такова не съм купувала, но е от същия род май, та може да са били омешани с пакетчето... Освен ако не е мускарито, което си сменя цвета и е малко по-различно на картинката на плика от останалите мускарита. Аз честно очаквах първи да цъфнат минзухарчетата, само листа от тях имам😔

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:55 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт