Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 19

• 18 494
  • 592
  •   3
Отговори
# 450
Е, силни треви... Просто други, за друг цвят добавен. А вече на кого какво не му понася си е различно при всеки.
Къната си е къна, тя освен червен цвят друго не може да е. Другите са смески в които има къна и друго. Къде треви, къде не само.
Пак последните години има изцяло билкови, навремето като почвах с къносването нямаше такива, а пак пишеха къна на нещо дето го има в различни цветове...

# 451
Да, да, дано да няма боклуци, пък то е ясно, че си има индивидуалност. Пиша, че съм чела, че съставките могат да бъдат по-вредни от химическата боя. Надявам се да не е така, затова и се къносвам. Доволна съм - не съм усетила да ми прецаква косата, а и е естествено, с изключение на рижаците 😅😂🤣

# 452
Mila, ако пак така се получи, ще пробвам. Засега не ми се иска, защото и без това ме дразнаят рижаците отпред 😅 и се притеснявам, че ако измия с шампоан, съвсем зле ще е.
Азара, аз бих си оставила естествената, ако не бях побеляла толкова много.
Даже съм чела, че единствената истинска къна, е червената и реално, за да боядисва в останалите цветове, са си някакви силни треви, които могат да натоварват и скалпа, и косъма, колкото и да се води подхранваща.
В кхадито няма, изцяло билков е състава. По-рано ги бях писала. Тях ги ползвам и отделно като маски, просто нямам в тях растението къна.

# 453
  • София
Здравейте!
Прочетох темата, но до сега не съм писала в нея.
Цветът на косата ми е тъмнокафяв. Имам и бели коси. Може би са някъде около 20 - 30 процента.
До сега съм се боядисвала само във фризьорски салон с професионална безамонячна черна боя за период от около две години.
Преди две-три години получих косопад, който имам и до днес. Бях на кожен лекар. Изписа ми витамини, които пих 6 месеца, шампоан за косопад и маска за косопад. Шампоанът и маската си ги ползвам и сега. С витамините вече приключих, но косопадът ми остана. Като че ли е по-слаб, но пак си го имам. Не съм боядисвала косата с нищо вече 7 месеца. Тя по принцип ми е гъста. От две -три години ми е дълга. Иначе преди това 10 години бях с много къса кота, но реших да я пусна. Косата ми винаги е била суха. Сега, обаче, в краищата много ми се заплита. Това заплитане стана по-силно откакто ползвам маската за косопад, която ми изписа лекарката. Преди, когато ползвах обикновени балсам или маска за суха коса, заплитането не беше чак толкова много.
Сега след маската за косопад на измитата и подсушена коса слагам в долната част на косата и серум против заплитане на "Клоран". Преди не съм слагала.
Лекарката ми препоръча вместо боя да слагам къна. Но, моята фризьорка не се наема да ми слага къна, а аз не умея да се боядисвам сама. А и тук чета, че къната изсушава косата. Тя моята и без това е суха и доста трудно се реша, въпреки, че ползвам серум против заплитане.
Искам да попитам този глос с къна или индиго, който е описан на първа страница в темата, може ли да се слага на небоядисвана от 7 месеца коса. Т.е. белите ми коси ще станат ли малко по-тъмни? Сега косата ми е в два нюанса. Моята си с побелелите коси, а надолу стои по-тъмна, защото черният цвят на професионалната боя не е паднал.
Интересува ме също какво мога да слагам за по-лесно разресване и по-малко заплитане на краищата?
Благодаря предварително за отговорите!

# 454
  • В полите на Пирин планина
Косата може да е суха по много причини. Може да е дехидратирана и да има нужда от хидратиране. Препоръчвам глицерин за тази цел. Може да се сложи и в смес за боядисване. Не е проблем да се пробва глос с къна и индиго, но резултат не може да се предвиди. Трябва просто да се пробва и да се натрупа опит с билковите бои.
Сухотата може да е от липса на протеин в косата и тогава къната направо ще я прероди, защото тя съдържа естествен протеин.
За заплитането мога да предложа леко подстригване, ако не е подстригвана косата скоро или да се пробва друг серум. Шампоанът и маската против косопад могат да се редуват с други, насочени към нуждите на косата. Може да се вземе и балсам, който след маската да има заглаждащо действие.

# 455
Можеш да пробваш първо само маска с нещо, което не оцветява - касия, амла или брахми, с малко глицерин, или алое вътре. Мажеш, стоиш 1 час и миеш. За оцветяването, си прецени. Ще трябва да си носиш готова смес при фризьорката, тя да те подстриже и намаже, ако сама не можеш. В една чашка.

# 456
Касията много хубаво омекотява.
Аз не се боядисвам ‘фризьорски’ ами много се мацам. Но взимам достатъчно количество и гледам просто навсякъде да е намацано с къна. Така и не усвоих тази коафьорска техника с разделянето на кичури, пък корени, пък дължини. Не съм имала досега проблем.

# 457
Да, само че билковите бои, в които има индиго трябва да се нанасят веднага след смесване. А и не е само това проблемът с фризьорките.
Билковите бои цапат повече, по-трудно се нанасят, трябва да стоиш по-дълго. Мисълта ми е, че много трудно някоя фризьорка би се навила на такава услуга.
Иначе - аз лично, ако косата ми е в такова състояние не бих я държала с такава дължина. По-добре здрава, жизнена и по-къса, отколкото заплетена и суха. Просто я скъси, не казвам да е драстично, но при всички случаи ще е по-добре.
Относно косопада, дерматоложката пусна ли някакви изследвания, за да се види от какво е? Защото причината обикновено е доста дълбока и е свързана с хормони, хранителни дефицити и какво ли още не. Ако при теб това са факторите, никакви шампоани и маски няма да помогнат напълно.
Не вярвам с глоса да се постигне някакъв кой знае какъв резултат, тъй че те съветвам просто да се престрашиш и да си боядисаш косата с билкова боя без да си мислиш, че е някаква супер сложната задача. Има готови, които се бъркат лесно, при нанасянето - действай повече с ръце. Аз лично първо нанасям с четка само в корените и след това просто мажа дължините с ръце (в ръкавици, че ходих 2 седмици с оранжеви длани от една къна 😊). То не е до умея и не умея, никой не се е родил научен, но не е трудно. Или ако ти е чаааак толкова сложно - нека някоя приятелка, роднина, ако щеш - мъжът ти, да помогне. Мен ме е боядисвала и майка ми, и детето ми, и мъжа ми, но установих, че най-добре си се справям сама.
Иначе - и моята коса в краищата е поизсушена, но аз доста я третирам със сешоари, освен че се боядисвам. Редовното подстригване и кремът за коса оправят този проблем.

# 458
  • София
Благодаря Ви за отговорите.

Има ли начин да разбера причината за сухотата на косата ми? Може ли по някакъв начин да се разбере дали е дехидратирана или й липсва протеин?
Какво количество глицерин се слага и може ли се сложи например в шампоана?

Не знам дали фризьорката ми ще се съгласи да й нося готова смес. Каза ми , че е имала клиентка, която веднъж си е донесла къна или билкова боя /фризьорката не помнеше кое от двете е било/. После едва я е отмила и не й се занимава повече с такъв вид продукти.

Маските с касия, амла или глицерин после как се отмиват? Само с вода или трябва да слагам и шампоан?

Лекарката не ми пусна изследвания заради косопада.

# 459
Прахообразните маски с индийски билки си се отмиват просто. Касията няма нужда с щампоан или балсам. Реално индийските билки служат за измиване на косата.
Вече ти си решаваш как, аз си ползвам 1 път шампоан.
Глицеринът е мазен - той трябва да се мие с шампоан.
В Зоя има всякакви такива продукти,  може да разгледаш, обикновено има и примерни маска за коса, лице и тн.

# 460
Можеш да търсиш трихолог за диагностика на косата. Само че те са много малко, аз бях ходила на едно място и не бях кой знае колко доволна…
Моя приятелка със сериозен косопад ходи на друго място, но там изсипа една камара пари…
Изобщо - трудна работа е това с диагностиката.
За дерматоложката - не знам какво да кажа без да звучи грубо. Затова ще те посъветвам да търсиш друга, задължително да искаш изследвания. Мога да ти напиша основните причини за косопад - обикновено се търси хормонален проблем - полови хормони, ЩЗ, както и дефицити - Вит. Д, B12, желязо, феритин.
Мога да ти гарантирам, че имаш поне 1 дефицит от всички изброени, щом все още си с косопад.
Даже не знам дали не е по-добре да идеш на ендокринолог и там да ти пуснат тези тестове.
Аз например съм с ниско желязо и феритин. Почне ли да ми пада желязото, косопадът е значителен. Аз си правя вливки, направя ли вливка, проблемът отшумява… До следващото падане на желязото. Та така.

# 461
Жана, момичетата са ти написали всичко важно, което е нужно да знаеш за косопада и къната, аз само ще добавя, че при моята сухота в краищата на косата помогна Омега 3, маски и серуми, включително подстригване не ми помогнаха.Можеш да пробваш.Успех!🍀

# 462
На Light mountain  къната я има и в iherb, аз ползвам на същата марка, но друг цвят- red  или bright red от поне 10 г.и съм много доволна. За мен това е най- добрата къна от всички марки, които съм пробвала.
Сърдечно благодаря, че сподели за тази къна. Поръчах чиста къна red, днес я пробвах. Наистина страхотен червен цвят!

# 463
Може ли снимка?

# 464
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 21:44 от lu_lu

Общи условия

Активация на акаунт