Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 19

• 18 513
  • 592
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
Не е същото, защото маслото се е смесило с къната е ще се разпредели в малки количества равномерно /все пак не се слага много/, а чистия косъм по-лесно допуска действието на продукта и захващането на къната.

Аз съм се правила всякак и всякак хваща, но на чиста коса е по-добре, според мен. Ако се правя на мръсна я навлажнявам за да се отвори косъма.

# 571
Мила, много често замразявам къна+ индиго и резултатът си е ок. Ако не е късно- сложи я във фризера.

Още не съм я изхвърлила. Седи с както съм я покрила, за да пусне къната. Ама ако ще се боядисвам довечера, защо да я замразявам?
Беше написала, че се готвиш да я изхвърляш. За това дадох това предложение от моя опит.

# 572
Доколкото съм чела, а съм правила и измиване с шикакай, къната има измиващо действие, също противогъбично и антибактериално. Аз го виждам и от моя опит - косата е измита. Въпросът е, че покритието е компромисно, така че ще пробвам на чиста коса. Няма да добавям нищо мазно, защото също съм чела, че ако се сложи повече, няма да хване цветът, а не знам колко е "достатъчно" и колко е "повече".

# 573
Да, ако не става за боядисване, бих я изхвърлила. То къната гледам, че си пуска пигмент. Не знам дали да рискувам, то на цялата смес е 1 лъжица индиго, но пък да не взема да стана зелена или нещо такова Stuck Out Tongue Winking Eye

# 574
Mila, сега чета, че за кестеняво, се прави къносване с къна и индиго в една стъпка, а за черен цвят - в 2 стъпки. Вие нали търсите червен ефект, ако не бъркам? Аз понеже не съм правила с индиго, а Вие даже подробно сте ми го описвала как се прави, и не знам, но не би ли трябвало да нямате проблем с цвета? Какъв е проблемът, че сте сложила индигото?

# 575
Аз предпочитам да съм кестенява, ама тъй като не ме хваща добре, мога да преглътна и червено.
Проблемът е технологически. Като се бъркат самостоятелно билките, къната се смесва с вода и се оставя да си пусне цвета няколко часа. Може да се добави амла, за да се омекоти червеното. А индигото се разбърква отделно, 10 мин. преди боядисването. Двете смеси се разбъркват и тогава се боядисваш. Индигото е нетрайно. Освен това се бърка с хладка вода.
А аз вместо амла, сложих 1 с.л. индиго към къната. И сега нямам идея какво би станало, ако довечера се намажа с тази смес, но чат ГПТ ме плаши, че мога да стана зелена или кафяво-сива.

# 576
Нищо подобно няма да се случи.

# 577
Чудесно.
Тогава - смело мажа довечера.
Много ти, благодаря, Mariat. Heart
Ще кажа как е станало утре.

# 578
Нямам такива дилеми мръсна-чиста коса, защото и без това я мия всеки ден. А дори не е мазна. Всичко си мия, брей, това е моето разбиране за чистота Laughing В този смисъл, не си мия косата втори път на ден само заради къната.

# 579
Mila, ще чакам да споделите какъв е резултатът. Ако в инструкциите на дадена къна/билкова боя не е споменато да престои някакво време, препоръчвате ли да се оставя за някой и друг час след забъркването ѝ?
Няма да се обръщам към автора на последния пост, но не разбирам и смисъла от такъв тип постове.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 23:32 от anmasu

# 580
Готовите бои се нанасят веднага.
За къната, доколкото знам е хубаво да престои от 2 до макс 12 часа, аз лично я бъркам преди обед и я мажа вечер.

# 581
Добре, мислите ли, че има смисъл от добавяне на индиго към билкова боя, защото аз като пиша "къна", имам предвид Cultivator's и сега Light Mountain, а те реално са смеси и вероятно си имат индиго?

# 582
Със сигурност имат индиго. И не, няма смисъл. Единственият резултат ще е да станеш още по-тъмна, покритието обаче няма да е по-добро.

# 583
Много сте прекрасна, Mila, благодаря Ви! Heart
Със сигурност имат индиго. И не, няма смисъл. Единственият резултат ще е да станеш още по-тъмна, покритието обаче няма да е по-добро.

# 584
Допълнителното индиго ще промени цвета към по-тъмен, в готовите смеси количествата са балансирани. Тъй като мен не ме покриват добре, допълнително активирам отделно къна и добавям след това към билковата смес.
По мои наблюдения по-добре ме хваща на чиста и леко влажна коса.
Измива се за около седмица плътното покритие, после още седмица се търпи и на третата плаче за освежаване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт