Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 19

• 19 064
  • 618
  •   3
Отговори
# 600
Anmasu, чудя се защо не хваща добре при теб. Ясно е, че белите коси мнооого трудно стават като другите с естествени пигменти, но все пак при мен се покриват. Снимката е силно увеличена
Скрит текст:

Пробвала ли си да стоиш 3 и повече часове? (Извинявам се, ако си писала назад отговора на този въпрос.)
Аз винаги стоя поне 2.5 часа. Друго важно условие е да натискаш много добре с четката по скалпа, така че къната да проникне максимално надолу в основата на косъма.

Аз днес много се изложих. Измих си косата сутринта с идеята да се къносам следобед, защото вече имам 1 см израсла бяла коса. Оказа се, че имам само  по-малко от 1/3 пакетче от светлокестенява на Хена Фокс. Добавих малко индиго и Алое и се намазах колкото можах отгоре на главата и отстрани над ушите. Мързеше ме да ходя до магазин Зелен да си купя още.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 18:22 от zigizagi

# 601
Галчудо, така е, даже съм чела такива постове, но аз трудно минавам на "ти" с непознати хора и прехвърлям тоя си маниер и тук.
zigi, според мен, защото очаквам да не виждам бели косми. Хич не се извинявай, не си длъжна да ми четеш драмите Grinning
Може би, проблемът идва от това, че се къносвам на мръсна коса, защото къната ми изсушава много косата (не мога да се разреша чак). Но след седмица-две, мисля да направя 4 неща: да се къносам на чиста коса, да добавя къна към билкова боя, да ги забъркам и да стоят няколко часа по-рано и да стоя над 3 часа. Иначе всеки път стоя около и над 2 часа, сигурно и над 3 съм стояла. Аз имам добро покритие, просто искам още по-добро - косата ми е тъмна и контрастират много белите косми.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 18:52 от anmasu

# 602
И аз се къносвах днес. На омазани с кокосово масло + стимулант за коса  Икаров корени сложих къна+индиго. Стоях 3 часа. Обаче индигото ми беше с 5 гр повече от друг път и май стана маааалко по-тъмна в корените. Ма квото таквоз, вече претръпнах.
Скрит текст:
..

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 04:54 от lu_lu

# 603
Anmasu, слагай алое на прах и/или глицерин в сместа. Помага против изсушаване и сърбеж от индигото. А и по-лесно се измива.

# 604
Anmasu,

Къната бъркай отделно, да си пусне, поне няколко часа. Другата боя - приготвяш преди боядисването и накрая смесваш двете неща.
Иначе аз имам същия проблем с готовите бои в кафяв цвят. Не хващат добре на бялото и това си е. Поне в корените. После като се наслои, няма драма, но постоянно се разхождам с някакви лъснали бели корени. Седяла съм и 5 часа…
Няма такав проблем като съм с къна само.

Лулу,
Много як червен цвят и хич не рижавее. В каква пропорция го правиш?

# 605
Mila 1331, на 50 гр къна слагам 10 гр /една супена лъжица/ индиго. Но аз индигото го заливам с гореща вода и го изчаквам 20 мин да пусне цвят. Тук от форума знам, че индигото се залива с гореща вода, въпреки че на опаковката пише топла.
По времето на соца по пазарите продаваха индиго, боядисвала съм си джинси за освежаване на черния цвят, като съм ги варила в тенджера с индиго
Сигурно заради грещата вода 5 гр повече индиго днес ми се отрази с по-тъмно червено. Но ще поправя тая грешка и следващия път изобщо няма да сложа индиго..

# 606
Факт, чела съм, че индигото трябва да се бърка даже по-скоро с хладка вода, но аз вчера мислейки си, че бъркам къна с амла го залях с гореща вода и явно си е пуснало достатъчно.
Каква обаче е тайната да не рижавееш? Или пък ти нямаш бели коси?

# 607
Аз съм цялата бяла.Рано побелях. Почти на 60 г съм. Ами сигурно от индигото не рижавее чак толкова много косата ми. Друго не слагам. Само къна и индиго

# 608
  • Бургас
Това не го знаех за индигото, мислех, че ще стане кестеняво с него.Освен като изхабя пакетчетата с точката да пробвам и аз по малко индиго, че ми омръзна този оранжев цвят.

# 609
Аз преди 3 дни се боядисах с Khadi Medium Brown. По принцип съм казвала, че слагам светло кестеняво с цел постепенно изсветляване, като ми хващат само белите коси, които са много около слепоочието и отпред. Това е, което стана сега с Medium, че нямах светло. Слагам го за референция, аз нямам претенции какво се случва накрая, стига да не е много червено. Тези много светлите косъмчета са светло кафеви.
Скрит текст:

# 610
anmasu, понеже пишете за НЕхващане на билковата боя(къната) добре и видях, че споменавате няколко неща, които правите, да ви кажа и при мен кое работи по-добре за по-дълготраен цвят.
Когато съм слагала билкова боя, която е горе долу като оригиналния ми цвят коса, цвета са задържа по-малко, т.е. самите бели косми не ги хваща толкова добре цвета.
Видях, че пишете, че се къносвате на мръсна коса, предполагам, че е и суха. При мен лично като съм къносвал на почти изсушена коса, цветът не ме хваща толкова добре, колкото когато е влажна. Сместа също ако ми е по-гъста, нещо не ми се получава добре самото къносване.
Може да пробвате различните комбинации, за да видите дали при вас също дава различно покритие.
И последно, за да не ми се изсушава толкова косата след къносване, винаги добавям алое на прах, като ако решите да слагате в сместа внимавайте с количеството поне в началото, че може да раздразни скалпа.
DivaOrhudeq, страхотен цвят имате. Иска ми се и на мен да не ми избива рижавото.

# 611
Mila, добре, много благодаря, ще вляза да поръчам къна, чудя се за индиго, щото каза, че си има и в билковата боя, пък така и така не търся по-тъмен ефект, ама пък като ще поръчвам, може направо и едно индиго. Heart
zigi, много благодаря, и Temporale казва за алое, ще видя дали има там, откъдето ще поръчвам къната. Heart
Temporale, ама много благодаря за вниманието и подробното описание! Heart
Аз имам опит само с Cultivator's досега, като съм правила боядисване само с Deep Chestnut, само с Chestnut, само с Walnut и комбинация от Deep Chestnut с някой от 2-та по-светли, а най-често с 3-те цвята.
Не съм се боядисвала само с къна, затова сега ще пробвам да смеся някаква кестенява къна с Dark Brown на Light Mountain .
Мисля, че може и заради мен да не ме хваща, защото и на двете бои пише да се слага на чиста коса.
Тук имаше постове за намокряне на косата и гледах видео, че индийка съветва да не се прави, но може да пробвам веднъж.
Откакто се късновам пробвам различна комбинация на 3-те цвята, защото тъмно кестенявото е убито и става много тъмно, а моята коса си има някакво леко червенеене/нюанс, не знам и аз какво, но не е толкова тъмна, колкото на майка ми (нейната си е чисто черна, абаносова Heart Eyes). От друга страна е непокриването на белите косми или покриването им до рижави Stuck Out Tongue Closed Eyes
Да, май заключението е, че по-естествени цветове се докарват трудно с билкова боя/къна.
Това е снимка отпреди 5-6-7 години, даже се виждат белите косми, които отказвах да правя, каквото и да било, докато в един момент не станаха много и много видими.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 17:01 от anmasu

# 612
  • В полите на Пирин планина
Билковите бои също са на основата на къна+индиго+други билки.
В някои няма индиго, примерно в златисто-медната на Хенафокс. Тя е само къна+касия+нещо си още (не помня какво).
Принципно къната е това, което помага да се захване индигото. Без нея то не хваща или се измива много бързо. Самото индиго боядисва в синкаво, а в комбинация с къна става топло кестеняво, до тъмно кестеняво, ако индигото е повече или се прави в две стъпки.

# 613
Anmasu,
Доколкото разбирам ти боядисваш на съвсем суха коса ли? То така още по-трудно хваща, не се прави така.
Иначе - за съжаление няма как билкова боя да ти докара такъв цвят като твоя след като имаш бели коси. Поне според моят скромен опит от вече 4 години боядисване.
Говоря за тези, които са в корена и малко надолу, в краищатата си става наслоено и не е бяло или дори рижаво.
И няма такова нещо като кафява къна. Къната е една единствена и тя прави косата рижаво-червена.
За да стане кафяво се бърка с индиго.

# 614
  • София
Mila1331, съгласна съм с това което казваш, с изключение на забележката за цвета. Simple Smile Аз се стремя към естествено черно, и с черна боя на Култиватор'с и понякога с ХенаФокс го постигам. Да, в корените понякога не покрива идеално, но надолу дължините са си черни, явно се наслоява.

Общи условия

Активация на акаунт