Индукционни котлони, тема 3

  • 7 323
  • 155
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 2 302
Имам следното питане - как стои въпроса с ползване на голяма грил плоча върху индукционен котлон? Ясно е, че самия котлон трябва да има заграване на цялата площ /говоря за двойка/. Има ли нещо специфично, което трябва да се отчете при избора на грил плоча или всяка ще е удачна?

Най-важен фактор при избора е материалът. На пазара има много плочи от алуминий, на които е залепен някакъв стоманен елемент отдолу, което не е много удачно. При тази конструкция, стоманеният елемент е единственото, което се нагрява, и се разчита той да предаде топлината на алуминиевия корпус, съответно такива плочи са по-ниско ефективни. Да готвиш на слаба, недозагрята скара не е най-приятното нещо. Моята препоръка е да търсите плоча, която е изцяло от чугун или стомана.

# 106
  • Мнения: 43
Здравейте , ползван е един месец и стана това дали стъклото не е качествено и затова да се получи това от сервиза казаха , че е надрано и не се покрива от гаранцията дали сме случели на некачествено стъкло че чак толкова лесно да се надере ползваме най- вече Tefal тигани и не сме ползвали всичко даже Къде би трябвало да е логото на Schott Ceran модела е Bosch PUJ61RBB5E 

# 107
  • Мнения: 51 153
Даже и тиганът/тенджерата да е с перфектно гладко дъно, ако на плота има песъчинка или друга абразивна частица приплъзването на съда води до това. Също така на такъв плот не се слагат керамични съдове - гювечи например, както и порцеланови такива, защото ръбовете по дъното им не са покрити с емайл и драскат.
Разбира се, лошият материал на плота помага за надраскване.

# 108
  • Мнения: 786
 Слагайте по една хартия между плота и съда. Хем не се цапа плота, хем се избягват подобни хм, неприятности.

# 109
  • София
  • Мнения: 2 302
Здравейте , ползван е един месец и стана това дали стъклото не е качествено и затова да се получи това от сервиза казаха , че е надрано и не се покрива от гаранцията дали сме случели на некачествено стъкло че чак толкова лесно да се надере ползваме най- вече Tefal тигани и не сме ползвали всичко даже Къде би трябвало да е логото на Schott Ceran модела е Bosch PUJ61RBB5E
Скрит текст:

Стъклото ви не е брандирано, но това не значи, че е некачествено, а само значи, че не е от моделната гама на Schott. Наскоро в темата стана ясно, че Schott произвежда и стъкла по спецификации на поръчителя, които съответно не са с тяхното лого.

Така или иначе, всяко стъкло може да се надраска, независимо дали е брандирано или не. Преди години имаше стъкла с някакво специално покритие против надраскване, но сред плотовете, които сега се продават, не съм виждала такива.

В крайна сметка, стъклото трябва да се пази, независимо дали е Schott Ceran или не. По-скъпите стъкла са малко по-твърди и издръжливи, но все пак и те могат да бъдат надраскани, следователно и те трябва да бъдат пазени.

Такова надиране се получава най-често тогава, когато слагате сол - някои кристалчета от нея падат извън тигана, а после при местенето му остават отдолу и драскат стъклото. Понякога е възможно върху плота да има прах, а понякога по дъното на съда има прашинки, полепнали от друга повърхност, върху която е стоял.

Ако си създадете нужните навици, няма да имате проблеми със стъклото. Аз просто държа под ръка една суха кухненска кърпа, с която забърсвам плота и дъното преди да започна да готвя, а ако нещо падне по плота по време на готвенето, също го обирам с нея. Това не е нито трудно, нито бавно - става за части от секундата и не коства усилия. Другото, което правя, е да повдигам съда, когато го местя, а не да го плъзгам.

На пръв поглед може да изглежда досадно да се мисли за такива дребни неща, но те бързо стават навик и човек започва да ги прави без да се замисля. Впоследствие обаче това ще ви се отблагодари, защото ще имате по-запазен плот.

# 110
  • Мнения: 582
Здравейте,
Много ще съм благодарна за бърз съвет относно следния въпрос:
Дали ще може да се ползва без проблеми кафеварка от този тип
на този котлон https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen- … B375FB1E/p/702972.

Две притеснения имам:
- Не мога да открия в документите на Бош какъв е минималният диаметър на съд, който може да се ползва успешно на малкия котлон (котлоните са 21 см и 14.5 см). Надявам се да може да се ползва 10 см без проблеми, но ми се щеше да съм сигурна;
- Зачетох се в оплаквания, че правенето на кафе с такъв тип кафеварка на някои индукционни котлони било предизвикателство, защото при някои модели много импулсно се сменяла температурата (нагрява-спира-нагрява и т.н.) и или водата не можела да се загрее достатъчно, за да мине в горната част, или направо минавала, но с плисъци навън. Grinning Явно зависи и от котлоните, не знам ОК ли ще е при посочения модел?
Правенето на кафе ще е 80% от ползването на този плот Simple Smile

Благодарности Simple Smile

# 111
  • Мнения: 51 153
Не знам за котлона, но обикновените кафеварки от този тип са алуминиеви и не стават за индукция. Има и ставащи, но са рядкост и трябва първо това да провериш. А иначе най-вероятно няма да имаш проблеми, в краен случай ще си купиш от онези плочки.

# 112
  • София
  • Мнения: 2 302
Здравейте,
Много ще съм благодарна за бърз съвет относно следния въпрос:
Дали ще може да се ползва без проблеми кафеварка от този тип
Скрит текст:
на този котлон https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen- … B375FB1E/p/702972.

Две притеснения имам:
- Не мога да открия в документите на Бош какъв е минималният диаметър на съд, който може да се ползва успешно на малкия котлон (котлоните са 21 см и 14.5 см). Надявам се да може да се ползва 10 см без проблеми, но ми се щеше да съм сигурна;
- Зачетох се в оплаквания, че правенето на кафе с такъв тип кафеварка на някои индукционни котлони било предизвикателство, защото при някои модели много импулсно се сменяла температурата (нагрява-спира-нагрява и т.н.) и или водата не можела да се загрее достатъчно, за да мине в горната част, или направо минавала, но с плисъци навън. Grinning Явно зависи и от котлоните, не знам ОК ли ще е при посочения модел?
Правенето на кафе ще е 80% от ползването на този плот Simple Smile

Благодарности Simple Smile

„Бързият ми съвет“ е да си изберете кафеварка за плота, а не обратното. Все пак, плотът служи и за други цели.

И аз години наред бях свикнала с такава кафеварка, но това не ме спря да си взема индукционен плот. Кафеварката ми беше алуминиева като повечето от този тип, така че трябваше да я сменя със стоманена.

Купих си такава: https://espressimo.bg/index.php?route=product/product&product_id=62630 . Работи съвсем нормално, макар че има някои дребни недостатъци. Дъното ѝ е Ø10 см и на моя плот става, въпреки че всичките му зони са по около 20 см.  Виждала съм и модели с по-голямо дъно, така че все ще се намери някоя за вашия плот.

Импулсната работа, която описвате, е присъща на преносимите котлони от по 50-60 лева. В нормалните плотове, особено от марки като Бош, няма такова нещо.

# 113
  • Мнения: 582
Да, ясно е, че кафеварката трябва да е във вариант за индукция, няма да слагам алуминиева.
Чета обаче, че хората нещо не са доволни, не им се получава кафето. Разменят се съвети да се слага гореща вода, да се сменят температурите по време на процеса - това няма да е ОК. У нас на газов котлон си става екстра и без да е нужно нещо специално в процеса, докато си закусвам и за нула време станало Simple Smile
Vilemina, как го правите у вас? На каква степен на котлона и съблюдавате ли нещо специално?

Иначе правим кухня в жилище, в което ходим за кратко няколко пъти годишно и обикновено се храним навън. Затова пиша, че правенето на кафе ще ни е основният use case Simple Smile По принцип разсъждавам, че сега се прави и е желателно да го направим прилично, но пък си представих как отиваме при новата кухня с хубав плот и всяка сутрин кафето създава грижи. Аз еспресо не обичам (каквото основно може човек да пие навън в БГ) и съм зависима от кафето вкъщи Grinning

А информация за минимален диаметър на съда при индукционни плотове Бош да сте виждали? Няма в документацията.

# 114
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 039
В Икея съм гледала подобни кафеварки, които стават за индукция. С по-обла форма май бяха по спомен.

# 115
  • София
  • Мнения: 2 302
Да, ясно е, че кафеварката трябва да е във вариант за индукция, няма да слагам алуминиева.
Чета обаче, че хората нещо не са доволни, не им се получава кафето. Разменят се съвети да се слага гореща вода, да се сменят температурите по време на процеса - това няма да е ОК. У нас на газов котлон си става екстра и без да е нужно нещо специално в процеса, докато си закусвам и за нула време станало Simple Smile
Vilemina, как го правите у вас? На каква степен на котлона и съблюдавате ли нещо специално?

При мен не е имало нищо различно от старите котлони и алуминиевата кафеварка. Аз пусках степен, близка до максималната, след минута-две започваше да шуми и след още 2-3 кафето беше готово. Три години го правех така всяка сутрин + още веднъж през деня. След това си взехме кафеавтомат и вече не правя кафе на котлона, но си пазя кафеварката за всеки случай.

...но пък си представих как отиваме при новата кухня с хубав плот и всяка сутрин кафето създава грижи...

Тези хора са ви вкарали в някакъв филм Simple Smile Нямам представа с какви котлони работят, но на хубав индукционен плот няма проблем с правенето на кафе, стига диаметърът на съда да е достатъчен.

А информация за минимален диаметър на съда при индукционни плотове Бош да сте виждали? Няма в документацията.

Не съм търсила информация, а моят плот е от друга марка. Ако намеря нещо, ще пиша, но щом моделът има зона Ø14,5 см, няма как да не „хваща“ съд с дъно Ø10 см.

П.П. Ето какво открих: към този плот се предлага оригинален аксесоар - кафеварка, която е дори по-малка от моята (Ø 9 см): https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/HEZ9ES100 . Това означава, че той може да работи с всякакъв съд, чието дъно е с Ø >9 см.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 01:33 от Vilemina

# 116
  • Мнения: 582

П.П. Ето какво открих: към този плот се предлага оригинален аксесоар - кафеварка, която е дори по-малка от моята (Ø 9 см): https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/HEZ9ES100 . Това означава, че той може да работи с всякакъв съд, чието дъно е с Ø >9 см.

Мерси!

Иначе, докато търсих информация за минимален диаметър и като пример кафеварка, видях, че има подфорум на темата в reddit r/mokapot, та там бяха тези оплаквания, че трудно им се получава на индукционен котлон.

# 117
  • Мнения: 18
Здравейте! Предстои ми закупуване на индукционен плот(до сега съм ползвала само  газов) и благодарение на вас съм се спряла на такъв. Надявам се да остана доволна и бързо да свикна с него. Simple Smile
Мястото ми е много ограничено, но мисля, че ще се събере 4-ка плот.  За мен е важно да мога да сложа 2 тенджери едновременно без да си пречат и да имам опция за голям тиган да кажем ф28, когато реша да пържа нещо. Ще ви следя и с идеи за съдове, от които сте доволни.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 13:03 от iv_dim

# 118
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 605
Вилемина, по-назад в темата беше показала един тиган на АЕГ, които ползваш.

Чудя му се, че не хич евтин. Наистина ли работи добре на индукция, че видях, че пише алуминий?
Имам незалепващ на Тефал, но се надраска и ще го изхвърля и ми се иска нещо, което не се драска лесно и разбира се - за индукция.

# 119
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 039
Бубе, и аз искам, един от моите също е за смяна. Гледах и на WMF.

Общи условия

Активация на акаунт