Помощ - рецепта за козунак

  • 43 617
  • 41
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 368
Търся изпитана и 'вкусна' рецепта за козунак.  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 4 368
яяя - никой ли не прави домашен козунак  Rolling Eyes

Ама на мен спешно ми трябва рецепта  Cry Знам че се продават по магазините, ама искам да изненадам близките с направен от мен козунак (вече имам опит с няколко питки - предполагам че и с козунака ще се справя).

И ако някой се чуди за какво ми е по това време рецепта за козунак - ще информирам, че в неделя ние ще празнуваме Великден  Tada  Simple Smile  Grinning

# 2
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 746
http://magi.triada.bg/article.asp?topic=KT&id=KT169
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=628
http://rozali.com/view.php?l=a&c=9&p=430

Никога не съм правила, но в готварския форум нищо не открих. Погледни тези линкове. Успех!
ПС: Много от рано си започнала с козунаците  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 23 293
на четвърта страница в темата за машината за хляб има рецепта за козунак  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18757

# 4
  • Мнения: 4 368
Цитат на: logo5ka
ПС: Много от рано си започнала с козунаците  Wink


Благодаря за рецептите  Simple Smile
Щеше да е добре да имам и някоя изпробвана, ама и тези ще свтршат работа.

Хич даже не е рано за козунаците, ами даже късно попитах  Wink Ама като забравям  Rolling Eyes

logo5ka - тази година източноправославния и западноправославния Великден се разминават (миналата година бяха на една и съща дата). Та католическият е тази неделя - та за това и аз питам за козунаците  Wink

# 5
  • Мнения: 9 930
аз имам изпробвана, таня, изчакай малко да я напиша

Ето:
само да кажа, не съм голям майстор, даже никак, обаче това ми се получава.

Козунак с бадеми
1 кг бяло брашно
4-5 яйца
1,5 чаени чаши прясно мляко
250 г кристална захар/чаена чаша/
половин чаена лъжичка сол
настъргана кора на 1 лимон
щипка настъргано индийско орехче
2 супени лъжици стафиди
1 яйце за намазване
2 супени лъжици обелени бадеми
мая за хляб колкото кибрит

Продуктите като мляко, яйца, да не са студени от хладилника, а поне със стайна температура. Приготвя се в затоплена кухня - поне 23 -25 градуса да е.


Първо смесваме маята с 1 супена лъжица брашно, 2-3 лъжици прясно мляко, щипка сол и щипка захар. Като шупне слагаме още малко брашно и мляко и пак шупва - по 10-15 минути всеки път.
В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото, захарта и солта. постяваме сместа малко по малко в кладенчето, като бъркаме с ръка. После добавяме шупналата мая. месим докато стане гладко - като си мажем ръцете с разтопено масло. Завиваме тестото с кърпа да втаса -половин-един час, на око да изпълни тавата. Пак го месим с намаслени ръце. после прибавяме подправките - орехчето, лимоновата кора, стафидите/може и без тях/. Слагаме тестото във формата за печене, която е намазана с масло. може да спелетм на плитки, може на руло да направим, може и така. Втасалото тесто трябва да заема половината тава, защото при печенето ще се надигне още. Отгоре намазваме с разбито яйце и нареждаме обелените бадеми.. Печем в умерена фурна. Не сме я включили предварително!
Вадим от тавата, като изстинат козунаците.

Рецептата не е моя, но поне съм я правила.

# 6
  • София
  • Мнения: 897
рПиша ти многократно изпитана рецепта от книгата на главния готвач и шеф на кухнята на цар БорисІІІ.
Продукти:
1кг фино бяло брашно, 6 яйца, 200-250гр захар, 200гр. масло, 250гр. прясно мляко, 20гр. прясна мая, щипка сол, кора и сок от 1 лимон, стафиди и бадеми по желание.
 Маята се разкисва в малко хладко мляко с щипка сол и щипка захар, разбърква се добре с малко брашно - да стане като боза - и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се оставя да получи стайна температура - прави се на венец - аз го правя в толяма тенджера. Млякото се смесва със захарта и се затопля, без да се сгорещява. Маслото се затопля до разтопяване. Яйцата се разбиват добре и се прибавят към брашното. Прибавя се половината от маслото и се разбърква. Постепенно се прибавят млякото и втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона. Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно, и след това започва да се меси, като постепенно се прибавя останалото масло. Месенето продължава, докато тестото стане гладко и почне да пуска мехурчета. / Като го замеся започвам да го "блъскам" - вдигам го с две ръце над главата и го блъскам в масата  - така 100 пъти - и е готово/.След това се завива и се оставя на топло да втасва - почти удвоява обема си. Тогава се размесва пак, като може да се добавят стафиди. Оформят се плитки и се поставя във формите за печене, като не трябва да надвишава половината от обима им. Отново се оставя на топло да втаса - до изпълване на формата. Намазва се с разбито яйце и се наръсва със захар, а по желание могат да се набучат обелени бадеми или орехи.
Пекат се на умерена фурна, като се внимава да не прегарят.
Запазват се меки, като се увият в кърпа и се държат в затворен съд или шкаф.
Успех и да ви е сладко!

# 7
  • Мнения: 750
Имам рецептата за козунак от една страшна майсторка - баба на мой приятел. Тя правеше страхотни козунаци, козуначени кифлички и всякакви чудеса от козуначено тесто. Семейната им легенда разказва, че е имала един единствен провал - първия път. Оттогава така се амбицирала, че поне веднъж месечно правеше нещо от това тесто.
Факт е, че и аз съм се проваляла 1 път с тази рецепта. Но при мен беше при втория опит, защото при първия тя беше у дома да ме "надзирава"!

И така, ще се опитам максимално подробно и изчерпателно в нейна памет да споделя с вас опита й.

Първото нещо, което ви трябва за правенето на хубав козунак е търпение и спокойствие. Ако бързате и се притеснявате, не става. Най-важната част от мехурчетата в козуначеното тесто идват от вашето въодушевление!
 

Продуктите за 1 доза (1 козунак) са:
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

Приготовление:
Работи се в добре затоплено помещение, като е важно температурата да не спада (гледайте да няма много влизане и излизане от кухнята).

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Брашното се пресява в затоплена тавичка. Млякото се затопля със захарта (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него. Разбиват се яйцата с рома, добавя се и ванилията. Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).

В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, после млякото, маслото и най-накрая маята. Сместа се меси докато напълно се хомогенизира и поеме брашното. Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. повърхността на масата се намазва с малко олио или топено масло и тестото се бие със силни удари в нея, докато цялото стане на мехурчета. Вижда се лесно - има ги и по повърхността, а можете и да отрежете с нож парченце от тестото и ще ги видите в разреза.
Когато излязат мехурчетата, обмазвате тестото с олио или топено масло и го оставяте да втасва в леко затоплена фурна, покрито с кърпа. Когато тройно увеичи обема си, го размесвате отново с малко олио. Разделя се на три равни части, от които с размесване оформяте три дълги по окло 50-60 см рула. Сълрита ги в единия край и ги съединявате добре с притискане. Ако искате, набучкайте ги с предварително измити и подсушени стафиди. Сплитате ги на плитка и поставяте в намазана тава. Оставяте да втаса пак, намазвате с жълтък, поръсвате обилно със захар, ако искате, набучкайте по сплитките и бадеми и печете в предварително загрята умерена фурна. Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват! Ако видите, че отгоре се е зачервил много, а отвътре не е готов, покрийте го с хартия (и внимавайте да не се подпалите!), но не намалявайте температурата! А е готов, когато, като го бучнете с клечка от метлата, по нея не остават тестени следи. НО не го бучкайте твръде често!

Аз си признавам, че май и тази година ще разчитам на мамините козунаци, защото с малкият човек вкъщи не виждам как ще отделя 3 часа за това упражнение!

Но пожелавам от сърце на всички ентусиасти пълен успех в това сериозно начинание!  Wink

# 8
И аз ще бутна една рецепта  Grinning
основното за козунака е да е топло в помещението където го правите. под топло имам предвид да е жега, затваряте врати, усилвате парното и оставате по потник  

както и всички продукти да са със стайната температура

Продукти
1 кг брашно
3 пакетчета суха мая Д-р Оеткер
7 яйца от които единия белтък се отделя за намазване отгоре
250 гр. разтопено масло
250 - 300 гр. захар + захар за поръсване
3 ванилии Д-р Оеткер
настъргана кора от половин лимон
щипка сол
250 гр. прясно мляко, приятно затоплено
1-2 шепи светли стафиди, измити и изсушени

Приготовление
маята се смесва със брашното и щипката сол и се разбърква добре. слагас се яйцата, ванилията, топлото мляко с разтворената в него захар, кората от лимон /всичко без малслото/ и се бърка с куките на миксера. като се разбърка тестото почва малко по малко да се пуска от разтопеното масло и продължава да се бърка с куките и така докато маслото свърши почти всичкото. накрая се омесва малко с ръце. тестото е омесено хубаво като пуска шупли.

тестото е меко, не е твърдо. слага се в топъл съд, най-добре в голяма тенджера с капак на топло да втаса /върху радиатора например/

като тестото стане 2-но по обем се вади от теджерата и се омесва още веднъж хубаво с ръце

разделя се на три парчета които се издърпват, за да станат дълги. всяко парче се навива /сякаш изтискваш пране, но по леко/ и се слатат стафиди в гънките. после тези три усукани дълги парчета се изплитат на хлабава плитка и се слагат в намаслена голяма висока форма. аз го пека в йенска тенджера, над 40 см е дълга , овална и висока е

пак се слага на топло до втаса и като стане отново двойно се намазва лекичко с белтък и се посипва със захар.

слага да се пече в предварително затоплена на 180 - 200 градуса целзии фурна. пече се около час и обикновенно почва да загаря отгоре, затова като мине около 1/2 час го покривам с ал.фолио и слагам една тава в най-горния улей на печката

съвета ми е ако правите за първи път - направете го с 1/2 от продуктите

ПП: Миналата година едно девойче в дира я беше пуснало.(не помня името й Embarassed )

# 9
# 10
  • Мнения: 441
Нямам провали с моята рецепта:

1 кг брашно
8 яйца + едно за намазване
250 гр. масло
250 гр. захар
кората на 1 лимон
250 мл прясно мляко
1 кубче мая
2 ванилии

Тестото  не се меси, а се "дърпа", като постепенно се добавя разтопеното масло. Добавям 1 лъжица ракия, една майсторка преди време ми е казвала за това. В стаята да е много топло през цялото време.
След като тестото втаса правя рула с плънка от: домашен конфитюр от кайсии, нарязани локумчета, стафиди, счукани орехи, понякога слагам и още захар, но аз обичам да ми е много сладко. Слагам рулцата по две в правоъгълна тавичка. Отгоре мажа с яйце, ръся със захар и буча бадеми или орехчета. Пак втасват и се пекат. Стават вълшебни Simple Smile

# 11
  • Мнения: 750
Цитат на: Steffanie


Точно от тук си копирах постинга, че ме мързеше да го преписвам!  Embarassed

# 12
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Кога се правят коzунаците, че съм поzабравила? В четвъртък или в събота? Thinking

# 13
  • Мнения: 9 930
аз в четвъртък правя яйцата, а в събота - козунаците.

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Цитат на: тити
аз в четвъртък правя яйцата, а в събота - козунаците.

аха, благодаря ти. За яйцата zнаех, но zа коzунаците не бях много сигурна.