Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 763
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
  • Бургас
Ключовото е какво ще правите с парите.
Ако има къде да ги вложите - може да продадете. Но какво ще правите новото жилище? Ако е под наем, ще трябва довършване, обзавеждане... А наемът пак ще е съизмерим с този, без всички тези разходи. Ако е за живеене - вече имаш?

Не бих продала в този момент, бих дала под наем. 600-700 е малък наем. Поне 900 можете да вземете.

# 346
Парите ще вложа в ипотеката. Написах в коментар, че купих хубав, голям апартамент в центъра.

# 347
Т.е. ще си помогнете с изплащането на ипотеката.
И това е вариант 🙂

# 348
Не бих продала. Бих дала под наем и с наема да си помагам за вноската по ипотечния кредит. Ако има извънредна ситуация - например болест или невъзможност за плащане на ИК, този апартамент може да служи за спасяване и тогава бих продала.

# 349
Здравейте. Искам мнение от всички вас. Преди доста години родителите ми са закупили гарсониера  в Княжево, панел. Беше под наем, след това аз си изживях там студентските години, ремонтирахме я, обзаведохме я хубаво. Купих голямо, хубаво жилище в центъра преди година и се изнесох. Сега майка ми иска да я даваме под наем, аз искам да продаваме, защото както многократно е коментирано в темата, бъдещето на панелките не е ясно. За нас тя се е изплатила стократно досега, не плащах наем, не живях в общежитие и т.н. Близо е до НБУ, но пак повече от 600-700 лв наем не виждам и се притеснявам, че ще стане непродаваема имайки предвид стотиците сгради НС и повишаването на изискванията на купувачите.
Ще се радвам да чуя вашите мнения Simple Smile
Аз бих продала сега. В момента се купуват всякакви имоти, а точно както казахте бъдещето им не е много ясно. Съответно бих инвестирала парите пак в апартамент но НС, въпреки минусите, които много хора подчертават. Това е моето виждане. Липсата на информация за точен експлоатационен срок на панелни сгради мен лично би ме притеснявало (като евентуален купувач).

# 350
Притеснява ме бъдещето му като панел. Ако беше НС или стара тухла, нямаше и да се замислям да продам. Но към днешна дата всеки бяга от панел и едва ли ще се продаде лесно, какво говорим за след 5, 10 години.. Затова и си зададох въпроса , натъртвайки на това , че е малък и е панел..

Никит, писали сме едновременно.

# 351
  • Бургас
Има голяма разлика от панел до панел. Както и във визията на самата сграда, отстояния, общи части, локация, гледки...

И аз имам панел, от първите "немски" панели, блокът е на 4 етажа, без асансьор, но е на такава локация, че ще се продаде по всяко време и то на висока цена. И от двете му страни има прекрасни зелени площи, все едно си в гората.
В района няма и НС, и не може да има - няма свободни парцели.

Та ако не ви е проблем ипотеката и се справяте - наемът е един допълнителен доход.
Разгледай и обявите в района за старо строителство и виж какво се предлага - това също е ориентир.

# 352

В района няма и НС, и не може да има - няма свободни парцели.

Ще се освободи, като бутнат панела.

# 353
Никой няма да бута панели по общинско или държавно решение, докато не почнат да падат сами. А изгледи за такива неща няма изобщо.
Все едно да спрат старите коли- приказки без никаква реална реализация.
Не е полезно за властта да взема каквито и да било подобни решения, за която и да е власт.

# 354
Не може да кажеш, че всички бягат от панели, след като други ги купуват. Ако тръгнат да падат е вероятно да има бягане и закон за изнасяне, но това кога и дали, един бог знае. И последно, но много важно, хубаво всеки съветва “дай го под наем”, да ама то и наемателите не са безкрайна величина.

# 355
на Гого - давам ПОЛОВИН лайк за горното мнение. Да се знае само Simple Smile

# 356
Че е допълнителен доход наема е вярно, но също така си е ангажимент да се занимаваш с отдаване.
Иска си грижа, иска си време и възможност да реагираш при проблем в имота (спукана тръба, развален уред, повреден кран на мивката, наводнение от съсед и раздуване на дървен под, откъртени панти и т.н.)

Много от покупките на жилища са с идея да се дават под наем, но пазара ще отсее и тук една част от участниците.

# 357
  • Бургас
Така е. Даването под наем не е за всеки.
Seiko7075, няма да ги бутнат. Районът е само с подобни блокове по на 4-5 етажа, скъп и добре благоустроен, хората имат възможности и си поддържат имотите. Не чакаме на програма, а сами санираме. Много красиво изглеждат и отвътре, и отвън, когато са направени както трябва.

# 358
Да не е в Бургас това? 4-етажни панели в София има само в Толстой, което е далеч от благоустроен и привлекателен квартал?

Иначе те може и да не паднат, но не са привлекателни, нито ще стават по-привлекателни. Особено както всеки кърти, усвоява, избива... При толкова закупени и незавършени нови жилища в София според мен с времето закупилите ги ще ги ремонтират и пускат под наем, което ще изтика панелките. Може да си останат сегмент в нисък клас.

# 359
Панелките са по-удобни са отдаване под наем. Обикновено има до тях някаква инфраструктура и транспорт. Масов двустаен панел става и са двойка, и за съквартиранти, че и са семейство от 3-ма. Под наем съм живяла само в панел и спокойно можеш да си подредиш вещите, но тепърва да купувам такъв, не бих. В двустаен НС, в повечето случаи маломерен, все нещо стои по земята в кашони, че все няма място. По мой стандарт става само за един, достатъчно съм живяла на общежитие когато му е било времето и сме се "гъчкали", че и да плащам сега, за да се чудя къде да се обърна.

Общи условия

Активация на акаунт