Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 765
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
Какво и кога ще се случи с цените е трудно да се каже.

В момента ако търся имот за инвестиция и даване под наем, бих се насочила към добре уреден квартал и най-важното с удобен градски транспорт и място за паркиране/гараж.

Източни квартали е по-обширно понятие, всеки квартал си има плюсове и минуси.
Най-добре е да си отделите време и да разгледате - обиколки пеша и с кола в делничен/почивен ден.
Двустайни жилища се отдават най-лесно по мои наблюдения и най-честия вид наемател за тях е млада двойка без деца.

Реално няма нови условия на кредитиране, както беше преди, така е и в момента (изискванията на БНБ и преди се спазваха)

# 331
Ако аз търсех за инвестиция бих взела едностаен в студентски, съвсем честно. Наскоро говорих с мой познат, не могат да намерят нищо читаво около 1000 лв., а таргетът им е именно хубав едностаен. За мен това е най-добрата опция при сравнително висок наем срещу много по-ниска цена на закупуване.

# 332
Ако аз търсех за инвестиция бих взела едностаен в студентски, съвсем честно. Наскоро говорих с мой познат, не могат да намерят нищо читаво около 1000 лв., а таргетът им е именно хубав едностаен. За мен това е най-добрата опция при сравнително висок наем срещу много по-ниска цена на закупуване.
И моят опит сочи точно това.
Едностайните са около 80% от квадратурата на двустаен. Споделят сходен коридор, баня, хол за едни 35-40квм чисто. Разликата е, че двустайните освен тия 40квм имат и още 10квм спалня.
За тия 25% отгоре се искат 80% отгоре като сума. Едните вървят обзаведени около 100к, другите около 180к.
Наемите са грубо 900 срещу 1100-1200, т.е. има няма 20-25% отгоре.
А отдаването е по-трудно, защото всеки търси минимална цена като топ приоритет. Точно в момента всякакви познати, приятели, роднини и далечни познати са ми заръчали да следя за свободен едностаен.
Отделно поддръжката и амортизацията е по-малка при едностаен.

# 333
Какво мислите за Овча Купел 2 до болница Доверие с цел препродажба след акт 16 за 1600е?  Дали има смисъл? Последно време изобщо не бях гледала обяви и не знам как върви пазара.

# 334

По-скоро ще е за инвестиция. Няма да живеем в него.

За отдаване под наем или ?

# 335
Ако търсите хубав семеен имот, купувате когато намерите такъв. Такива имоти има малко, строят се малко, все ще се търсят.
Искаш да кажеш, че ти си купуваш всяко нещо, което харесаш, без значение от цената?
На един рационален пазар не би трябвало да е така, но нашият не бих казал, че е рационален.
Ето сега ако направят и правителство, има за усвояване няколко милиарда от ЕС и като ги откраднат, пак в имоти ще ги налеят (понеже не знаят в какво друго продуктивно) така че може и още дълго пазарът да остане нерационален, кой знае.
А имотите ако са малко и недостигат, винаги могат да се построят още, това не е особено високотехнологична дейност (в сравнение например с американците, които правят АИ чипове или китайците, които правят влакове на магнитна възглавница). И излиза под 1000 Е/кв.м. както се вижда от обявите в другите градове извън София.
Остава да видим дали пък мястото недостига в София, та затова имотите да се вдигат толкова...
Но като погледна на Гугъл Мапс, доста зеленичко виждам дори вътре в Околовръстното, пък какво остава извън него в рамките на широкото Софийско Поле.

# 336
То и да си ремонтираш колата или да минеш годишен преглед е доста по-евтино в другите градове. И това е сравнително мобилна услуга, на всичкото отгоре. Трудът е по-скъп в София, включително в строителството. Подкупите също.
Иначе, да, пазарът полудя. Ама не мисля, че ще тръгне надолу. По-скоро ще има стагнация. По-малко сделки, а цените тези и по-високи. Заради високата себестойност.

# 337
Ако търсите хубав семеен имот, купувате когато намерите такъв. Такива имоти има малко, строят се малко, все ще се търсят.
Искаш да кажеш, че ти си купуваш всяко нещо, което харесаш, без значение от цената?
На един рационален пазар не би трябвало да е така, но нашият не бих казал, че е рационален.
Ето сега ако направят и правителство, има за усвояване няколко милиарда от ЕС и като ги откраднат, пак в имоти ще ги налеят (понеже не знаят в какво друго продуктивно) така че може и още дълго пазарът да остане нерационален, кой знае.
А имотите ако са малко и недостигат, винаги могат да се построят още, това не е особено високотехнологична дейност (в сравнение например с американците, които правят АИ чипове или китайците, които правят влакове на магнитна възглавница). И излиза под 1000 Е/кв.м. както се вижда от обявите в другите градове извън София.
Остава да видим дали пък мястото недостига в София, та затова имотите да се вдигат толкова...
Но като погледна на Гугъл Мапс, доста зеленичко виждам дори вътре в Околовръстното, пък какво остава извън него в рамките на широкото Софийско Поле.

Ами, ако някой живее и търси в София, се предполага, че има достатъчно финанси, иначе защо ще го прави.

# 338
Според г-н Тобо щели да се увеличат цените на НИ с 15% през 2025г. За 2024 увеличението е на 18%.
Влизането в еврозоната нямало да окаже съществено влияние на пазара на НИ.
Средната цена в София е 1600 евро/кв по статистика /явно още се дават пари под масата/.
Хората купували каквото можели.
https://www.youtube.com/watch?v=9ZNyXPChuyM

# 339
Здравейте. Искам мнение от всички вас. Преди доста години родителите ми са закупили гарсониера  в Княжево, панел. Беше под наем, след това аз си изживях там студентските години, ремонтирахме я, обзаведохме я хубаво. Купих голямо, хубаво жилище в центъра преди година и се изнесох. Сега майка ми иска да я даваме под наем, аз искам да продаваме, защото както многократно е коментирано в темата, бъдещето на панелките не е ясно. За нас тя се е изплатила стократно досега, не плащах наем, не живях в общежитие и т.н. Близо е до НБУ, но пак повече от 600-700 лв наем не виждам и се притеснявам, че ще стане непродаваема имайки предвид стотиците сгради НС и повишаването на изискванията на купувачите.
Ще се радвам да чуя вашите мнения Simple Smile

# 340
Доколкото разбирам нямате проблеми или оплаквания от сградата, съседите, квартала и т.н. И в момента няма нещо конкретно, за което да ви трябват парите. Ако е така, аз не бих продала.

# 341
  • София
А каква е идеята след като продадете?
Да вложите в друго ли? По-ново, в по-атрактивен квартал?

# 342
Аз бих я продала.
Предпочитам да имам имот с по-висока стойност - по-хубав район, по-хубаво жилище, т.н.
Като сгъват нещата, обичайно почват да сгъват от непривлекателните имоти, а хубавите неща и в застой/криза държат цена.

# 343
Не съм фен на панелките, но за сега държат цени и даже ги вдигат.
Според мен има бум на препродажбите на панелки, заради скъпото НС. Фейсбук грубите гъмжат от оферти и търсене за панелки.

700лв вече е смешна цена за гарсониера. Догодина ще са 1000лв на месец.

Колко и как се е изплатило едно нещо не е определящо цената му, или липсата на такава. Мен лично ме дразни такъв начин на мислене.

Аз бих я продала.
Предпочитам да имам имот с по-висока стойност - по-хубав район, по-хубаво жилище, т.н.
Като сгъват нещата, обичайно почват да сгъват от непривлекателните имоти, а хубавите неща и в застой/криза държат цена.
М, да, и аз предпочитам кон за кокошка. Лошото е, че трябва и да си го купиш. С размяна няма да стане.

# 344
И аз бих продала и бих се оглеждала за нещо по-ново.

Общи условия

Активация на акаунт