Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 11 559
  • 285
  •   6
Отговори
Да продължим с обсъждането на пазара на недвижимите имоти в България.

Успешни сделки на всички участници!

Тема н. 84 - https://www.bg-mamma.com/?topic=1698031.780

# 1
Според последните новини, до колко може да се вярва не знам:
"Прогнозира се и лек спад в броя на сделките" Rolling Eyes

# 2
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще се радвам, ако получа отговор. Знете ли на колко процента от сделката работят брокерите в хоум ту ю?

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 13:26 от ~Mystic~

# 3
След преглед на щатския пазар, се убедих, че балон няма. Не е като 2008 г. Имаме един напълно логичен съобразен с търсенето и предлагането пазар, респ.цени на имотите. След покачване на лихвите, в щатите, пазарът е бая залят с имоти и то на доста достъпни цени. Което доказва, че предлагането рязко се свива при катерещ се пазар и се увеличава, след като настъпят определени събития като например отдръпване на купувачите. Тоест и купувачите се юрват да купуват при растящ пазар, за да не изтърват момента, което допълнително увеличава цените. Част от тях излизат при спадащ пазар, което доказва, че дъно и пик е трудно да се уцели, което важи за всяка една инвестиция. Някои продават да се отърват, други по принуда, трети държат докрай и чакат друг цикъл. Разглеждайки обявите във Варна, София, Пловдив, Бургас, прави ли ви впечатление колко се е увеличило предлагането от 2020-2022ра към днешна дата и колко ново строителство излиза? А в същото време броят на купувачите е намалял. Доста купили дом за живеене последните 5 години, няма да купят в следващите десет. Спекулантите не могат вечно да препродават, тъй като ще трябва да си препродават един на друг до безкрай. Тоест балон няма, има алчност, тъпота, страх да не се прецакаме и това движи пазара.

# 4
Апартаменти се строят много, но повечето като тип, стават най-вече за отдаване под наем и се купуват с такава цел. Хората, които търсят семеен дом, търсят доста, освен ако не извадят късмет.

# 5
Благодаря за новата тема.
И аз се чудя какво става с пазара, мои познати продават двустаен 58м2 чисто, на ШЗ в един от комплексите на Грийнлайф, на Охридско езеро 1, току-що взел Акт 16,  за 180 хиляди евро и имат интерес и огледи постоянно.

# 6
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще се радвам, ако получа отговор. Знете ли на колко процента от сделката работят брокерите в хоум ту ю?
3.6% с ДДС

# 7
Благодаря за новата тема.
И аз се чудя какво става с пазара, мои познати продават двустаен 58м2 чисто, на ШЗ в един от комплексите на Грийнлайф, на Охридско езеро 1, току-що взел Акт 16,  за 180 хиляди евро и имат интерес и огледи постоянно.
Въпроса е след колко огледи и време ще се продаде и дали ще има корекция на цената в дадена посока.
Някъде четох, че сделките се увеличавали, но за сметка на това времето за сключване се увеличило двойно, това по информация на брокери.
И едно менение от 06.11.2024г

Цените на имотите в България растат ударно от 2020 г. насам и това няма обяснение през математиката. Единственото обяснение е в сивата икономика и че печалбите от нея се вливат в строителството на сгради. Това коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България" пред телевизия Bloomberg.

"Може би над 30% от жилищата в София и останалите големи градове са незаети и това говори за неправилно построени цени на жилищата."

Ръстът в цените не може да бъде обяснен с ръста на заплатите или на икономиката или ниската безработица, каза Димитров.

"Ръстът е толкова силно нагоре, че не отговаря нито на ръста на заплатите, нито на инфлацията."

В други европейски държави също има ръстове на цените, но те са придружавани и от корекции, докато в България движението на цените е "само и единствено нагоре", добави той.

# 8
Здравейте.
Тъй като съм по-млад и отскоро се интересувам от НИ бих искал да ви попитам дали накой от тук има опит и може да сподели мнение за закупуване на гаражи и паркоместа в жилища НС. По-конкретно възможно ли е да се закупи гараж в кооперация, в която не живееш. Ако може как се осигурява достъп на ползвателя? Къде има по-голямо търсене - директна покупка или отдаване под наем? В кои квартали(от новостроящите се в София) мислите, че ще има най-голямо търсене на гаражи или паркоместа. Подводни камъни при такъв тип сделки и т.н.
Извинявам се, ако въпроса ми звучи глупав, но както казах отскоро се интересувам от темата. Всичко написано дотук по темата ми е полезно, но към момента нямам нужните средства за инвестиция в апартамент затова питам за по-достъпните, към момента опции.
Благодаря.

# 9
Гараж можеш да си купиш навсякъде, стига да се продава. Според мен става по-лесно на зелено, защото после излишните се разпродават и се намират трудно. Паркоместа знам, че не може. Имаше някакви идеи да се направи възможно, ама май не стана нищо.
Достъпът си е като на всички - ключове, чипове... Продавачът ги осигурява.

# 10
Когато съм питала за покупка в сграда в строеж, отговорът винаги е бил - не продаваме докато имаме апартаменти за продажба. Впоследствие ако остане, продават. Дали обаче можеш да се доредиш е друг въпрос. Евентуално вторична продажба.

# 11
Като купиш гараж в сграда, ти си ставаш собственик на "имот" в сградата. Изначално както е писала ЧС  чипове ти дава подавачът, в последствие ако нещо се ремонтира, сменя и тн. домоуправител е длъжен да се свърже с теб, да ти даде нов чип или каквото трябва.

Иначе на Охридско Езеро тези 58 чисти са сигурно поне 70 с общи части, сигурно цената излиза към 2500 евро/кв, което за сегашната ситуация може би си е по-скоро нормално. За мен за района си е малко завишена цената, но никой не ме пита.

# 12
Когато съм питала за покупка в сграда в строеж, отговорът винаги е бил - не продаваме докато имаме апартаменти за продажба. Впоследствие ако остане, продават. Дали обаче можеш да се доредиш е друг въпрос. Евентуално вторична продажба.

Често остават. В нашата сграда са много и останаха. После ги продадоха на външни хора. И казвайки "на зелено" нямам предвид на дупка, а преди А16, защото най-често тогава всички апартаменти са изкупени и вече се знае какво остава.

# 13
Моят опит показва следното:
1. Продават се апартаментите, като за всеки се гледа да е подсигурен гараж или паркомясто
2. След като се разпродадат апартаментите и има останали свободни гаражи и паркоместа то следва:
2.1. Първо се предлагат на хората в сградата
2.2. Ако и след това останат свободни се продават на външни
3. Аз знам за продажба на паркоместа на външни хора.

# 14
Как мислите, ще се отрази задълбочаващата се криза в Германия на България? Айде може да не се отрази на имотите (отмятам го понеже има много привърженици на нашия остров на стабилност), но според мен много майстори ще се завърнат по родните места и вероятно ще се отрази на цените на майсторлък.

Общи условия

Активация на акаунт