Как е правилно да спят новородените

• 1 499
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте.
Как е правилно да спят новородените,  по гръб или леко настранк, за да може ако повърнат да не де задяват?
Благодаря

# 1
Дъщеря ми спешен настрани. Синът ми само по корем, иначе се будеше.
И двамата спяха до мен, имах 24/7 поглед над съня им.
Има различни теории за спането, всички си имат доводи... Аз се водех по децата.

# 2
Според съвременните препоръки по гръб. Така спеше, докато почна да се върти сам.

# 3
https://www.baby.bg/blog/kak-tryabva-da-spi-novorodenoto/
Спането на бебето в леглото с родителите, не е безопасно, затова не се препоръчва. Следните препоръки за безопасен бебешки сън са важни: Поставяйте бебето да спи винаги по гръб, а не по корем или на страни. Това намалява риска от внезапна детска смърт.

# 4
По гръб, НО главата трябва да е обърната настрани, иначе има по-голям шанс да се задави. Моят син спеше настрани, като го поставех по гръб сам се извърташе. Чак около 3-4 месец започна да спи по гръб.

# 5
На страни спеше моя,адски много повръщаше

# 6
Много ми е странно като видя бебе да спи обърнато на 1 страна в количката.

# 7
По гръб. Мисленето, че ще се задави, ако повърне, докато е по гръб, отдавна е доказано, че не е така - бебетата не са възрастни. Моята съм я виждала да повръща по гръб и не се е задавяла въобще.

Но пък като е будно бебето, трябва да се прави усилие да се слага по корем, за да се развият правилно мускулите

# 8
По гръб, поза жабка. Иначе настрани с памперс между крака рискувате разместване  на бедрените стави.
Това с повръщането е страх на родителите, яко вкоренен и има много бебета, които насила ги подпират настрани, само и само да не повърне. Малката ми дъщеря много повръщаше, никога не се е задавяла. Има си доста обяснения на лекари по темата. Така или иначе трябва да минете консултация с ортопед, той ще обясни.

# 9
Явно има нови теории за спането на новородените. Навремето препоръките бяха да се слагат настрани.
Даже продаваха специални възглавнички за подпиране.
Моите и двете спяха настрани.

# 10
Да, нови препоръки са, но не са теории, а са заради наблюдения и данни кое е най-безопасно.

# 11
Интересно ми е поради какви причини да не е безопасно да се спи на една страна....
Не се заяждам. Просто се чудя.

# 12
  • Sofia
Може би, защото е по-лесно да се преобърнат по корем. А те както нямат контрол на главата все още - има риск от задушаване.

Моите също ги държах леко настрани (не съвсем), защото някак си ме беше страх да ги сложа изцяло по гръб.

# 13
Синът ми спешен изцяло по корем. Всяка друга поза беше безкраен рев и никакво спане.
Ако случайно го оставех по гръб/настрани, сам се захлупваше да в по корем. На месец се научи да се върти и изобщо не се занимавах да го обръщам. Помагаше и за коликите.

# 14
Може би, защото е по-лесно да се преобърнат по корем. А те както нямат контрол на главата все още - има риск от задушаване.

Моите също ги държах леко настрани (не съвсем), защото някак си ме беше страх да ги сложа изцяло по гръб.

Е, нали за новородени говорим? Обръщането започва по-нататък.

Общи условия

Активация на акаунт