Трудно хранене и изоставане

• 205
  • 7
  •   3
Отговори
Здравейте. Пиша тук защото вече сме доста притеснени. Става въпрос за нашата малка дъщеря. Родена със секциио на 21.10.25г. 3.600 кг. 20 дни преди термин. Изплаква веднага, била е на кислород за няколко часа, казаха ми че трудно се адаптирала,  но не е била в кувиоз беше на антинибиотик 6дни заради кониоктивид и на лампа заради жълтеница.Изписана е 3.300. От раждането не наддава много добре в момента е 5.900кг. на почти 9 месеца. С рефлукс и АКБКМ. Изостава и в двигателното развитие като от два месеца насам ходим редовно на рехабилитация. Все още не се обръща, но вече стои седнала с опора. Реагира смее се. Не е вяла.Посетили сме гастроентеролог и трима невролози които казват, че така ще е явно и изоставането  най-вероятно се дължи на това че е слабичка и не виждат нищо притеснително на този етап.  Педиатърката казва имам деца на 1 година по 6/7 кг и нищо им няма.Правили сме ЕЕГ, скенер на глава кръвни изследвания и хормонални до тук всичко е в норми. Храни се много трудно извива се назад по време на хранене, понякога плаче още докато помирише шишето(мисля че е заради това , че я притискам да яде) . Захранвам я, има периоди в които изяжда м/у 60 и 150 гр. пюре, но има и такива в които изобщо не иска да си отвори устата с млякото е същата работа. Имаме най-сетне терапия за рефлукса - фамотидин и мезим  форте, както и мляко инфантрини, което да добавяме към  нейнотомлякото.  Ако има мами преминали през същото, моля да споделят опит и съвети, защото аз вече се отчайвам, мисля си че няма да порасне това дете и че ѝ има нещо сериозно. Не искам да я притискам да се храни, но ако оставя на нея може да яде по 90 мл на 3 часа което е малко. Благодаря. Предварително се извинявам ако постът ми е малко объркващ.

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 08:38 от Bilianka01

# 1
В болницата "Иван Митев" ходили ли сте да я прегледат по-обстойно? Имат клиника по детска гастроентерология.

# 2
В болницата "Иван Митев" ходили ли сте да я прегледат по-обстойно? Имат клиника по детска гастроентерология.
Не, досега са я гледали 4 пъти на ехограф само. Следи ни детски гастроентеролог Миглена Георгиева от Варна. Скоро бяхме на консултация при нея и  я попитах дали не  се съмнява за някой генетичен  синдром или нещо друго сериозно защото аз вече си мисля такива неща , но каза, че  за нея детето е напълно симетрично и не изглежда да ѝ има нещо.

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 08:46 от Bilianka01

# 3
Посъветвайте се с гастроентеролога дали да постъпи в клиниката. Може да е заради неусвояване на някое жизненоважно вещество това изоставане. Вероятно няма да ви приемат веднага така или иначе, болницата е малка, с малко легла и като се освободи място е приемът.

# 4
Първото пък точно обратното.За 2 месеца стана 7 кила,почна да се търкаля.Добре си хапваше,но се забави във всяко отношение.На невролог ходихме,каза че проблем няма.Не искаше изобщо да стои седнал.Ходихме ма рехабилитатор,там ми казаха че мускулите на гърба са недоразвити.
Към годинка почна да стои седнал и то с 300 зора.На 1г.и5м.проходи.Откакто проходи няма стигане. Така и не разбрахме причината.
И да се развива по-бавно ,може да навакса бързо.Аз бях много отчаяна.

# 5
Освен рефлукс, да не да я мъчат и зъби? Може и по тази причина тотално да прави асоциалия с храната, че е нещо неприятно и болезнено.. Моят син плачеше на следобедното си хранене докато не му изникнаха първите 2 зъба. (неваисимо колко го мазахме) С всички зъби имаше проблемно хранене дори на моменти от бутилката с мляко.

# 6
Цитат
момента е 5.900кг. на почти 9 месеца. С рефлукс и АКБКМ.

Според мен разковничето е в усвояването на веществата и непоносимостите ѝ. Бих се съсредоточила върху захранването, за да прескоча проблема с млякото.
Пълен панел на минерали, витамини и електролити бих изследвала, също. Нещата може да са навързани, а може и да не са.

# 7
Пиша, защото дъщеря ми също имаше АБКМ и рефлукс. Беше на специално, изписано по касата мляко и отделно давах едно сиропче за рефлукс. Извиването назад го имаше още от първия месец, от рефлукс е.  Кърмех я до шестия месец, после адаптирано мляко с хидролизиран белтък. Ядеше много малко неща - тиква, ориз, заек, морков, банан, дори картофи не можеше да яде. Еднообразието пречи на апетита, но аз пробвах най- различни начини. Хранех е с дървена лъжица, с черпак, с всички възможни лъжици. Правех самолет. Общо взето много търпение и въображение. До две години беше на тази диета.
Имайте търпение. Тя също беше слабичка, но сега на 9 години е най-високата в класа и е 32 килограма.

Общи условия

Активация на акаунт