Какво се случва с кредита от БНП Париба при смърт?

• 1 599
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, баща ми почина преди десетина дни, в личните му документи открих картонче за погасяване на кредит към Париба. Остават още около 2 години до погасяването му.
Какво се прави в такъв случай? Стига ли до тях известие, че е починал? Наследява ли се кредита? Колебая се как да действам. Опасявам се, че ако отида директно в офис да питам, няма да ми се размине и ще ми кажат плащай. Другите ми варианти са да не предприемам нищо няколко месеца и да чакам евентуално да получа обаждане или писмо или пък да продължавам да превеждам парите на определената дата?

# 1
Моите съболезнования!
Първо, трябва да провериш дали кредитът не е обвързан със застраховка живот. Или някакъв друг вид застраховка.
Второ, потърси спешно адвокат, за да ти обясни какво печелиш и какво губиш, ако откажеш да изплащаш кредита. Имаше май някакъв срок за отказ от наследство, да не го изтървеш.
Но само недей да оставяш нещата така, без да действаш. Накрая пак ще платиш, но по трудния начин.
Тук има адвокати, може някой да се включи със съвет.

# 2
Моите съболезнования за загубата.
Най-добре се свържете с адвокат, който да ви обясни за наследството, защото някои от стъпките се правят в съда. Тряба да се провери оставил ли е завещание, в БГ не е много срещана практика. Извади си удостоверение за наследници от общината, може да не е само твой проблем, ако има и др. наследници, решете общо.
Според мен иди в банката и провери какъв  е размера на кредита, то дълго не може да се крие, така или иначе банката ще научи, не знаеш  по какъв начин е плащал, може да са му удържали от заплата/пенсия, може той да е правил преводи от някаква банкова сметка. По-добре да знаеш навреме, по закон се наследяват кредитите, но зависи дали ще приемеш наследството. А примерно, ако платиш някакъв данък за имот на баща ти, излиза, че си приел наследството. Има случаи на отказ от наследство, при които се отказваш както от активите (имоти, пари), така и от кредитите. Затова е важно да знаеш размера на кредита. Трябва да изясниш и какво е притежавал - имоти, пари, акции..., това също понякога отнема време.

А може и тази бележка да е стара  и кредитът да е изплатен, пожелавам ти го.

# 3
Моите съболезнования!
Бяхме в подобна ситуация след смъртта на майка ми, но тя имаше застраховка към заема. Уведомихме банката, после застрахователя, представихме документи и заемът беше доизплатен от застрахователя. Преровете документите на баща ви за всички договори с банката. Заемите се наследяват.

# 4
  • Melmak
Съболезнования за загубата!

Кредитите се наследяват. Банката ще разбере за починалото лице и ще ви намери. Да се криете не е вариант. Много от кредитите имат застраховка живот.

Извадете си удостоверение за наследници, намерете си адвокат и вижте дали кредита има застраховка.

Ако направите отказ от наследство, то е върху цялото наследство, не само върху кредит или нещо конкретно.

Можете да пуснете справка в бнб и да видите за всякакви кредити, които баща ви е имал.

# 5
От наследството няма да се отказвам. Удостоверение за наследници имам вече, аз съм единственият наследник.
В договора предполагам би трябвало да е споменато, ако има застраховка живот. По късно днес ще го прегледам. Въпреки, че бързите кредити не ми вдъхват доверие и не знам до колко предлагат такава застраховка.

# 6
  • Melmak
Защо бърз кредит? Нали е в Париба, тях ги купиха пощенска банка по спомен.

Като се подписва кредита, в повечето банки вече искат и настояват за застраховка. Аз имам потребителски и имам застраховка. Ако намерите документите за кредита, договора, погасителния план, в тях може да има и информация за застраховката. Ако не я намерите ходете в банката и говорете с тях.

Щом няма да се отказвате от наследство, тогава вижте за застраховката. Ако няма, ще трябва да платите кредита.

# 7
По спомен са отделни документи този за заем и застраховката. Едното е с банката, другото е с някой застраховател и е конкретно доизплащане за този заем. Потърсете добре, дано имате късмет.

# 8
  • Melmak
Отделни са, обаче застраховката се случва често чрез самата банка. Може просто да са прибрани на едно място от баща й. Но дори да не намира документите, нека говори с банката и да обсъдят варианти. Разбира се, среща с адвокат никога не е излишна.

# 9
Открих договора и е точно така - към Пощенска банка са. Не знаех това, винаги съм смятала, че са от тези с бързите кредити. Дори към него има застраховка, от това, което чета трябва да има застраховка при смърт. Тези дни ще ходя до банката и ще разбера. Благодаря на всички!

# 10
  • Melmak
Браво, че сте намерили документите. Щом има застраховка, това е добре! Успех!

# 11
  • Пловдив
Здравейте, баща ми почина преди десетина дни, в личните му документи открих картонче за погасяване на кредит към Париба. Остават още около 2 години до погасяването му.
Какво се прави в такъв случай? Стига ли до тях известие, че е починал? Наследява ли се кредита? Колебая се как да действам. Опасявам се, че ако отида директно в офис да питам, няма да ми се размине и ще ми кажат плащай. Другите ми варианти са да не предприемам нищо няколко месеца и да чакам евентуално да получа обаждане или писмо или пък да продължавам да превеждам парите на определената дата?
Отивате в офис и искате да ви дадат координати на застрахователя за предявяване на застрахователна претенция /щета. БНП Париба мисля, че са към Кардиф.
Кардиф да много сериозни, всички документи изпращате онлайн, плащат си всичко до стотинката.

# 12
  • Варна
Съболезнования и от мен за загубата ви. Ако имате съмнения за и други задължения можете да направите справка в ЦКР https://www.bnb.bg/AboutUs/AUFAQ/index.htm
По-надолу в линка е информация как се прави справката за починало лице.
Когато почина свекърът мъжът ми изплати оставащи вноски, правихме и справка в ЦКР.

# 13
Много добре, че има застраховка. Не отлагайте дълго ходенето до банката, навремето при нас имаше някакви много кратки срокове за уведомяване на банката и застрахователя. То човек още не знае на кой свят се намира, а трябва да гони срокове... Confused

# 14
Отивате в офис и искате да ви дадат координати на застрахователя за предявяване на застрахователна претенция /щета. БНП Париба мисля, че са към Кардиф.

Застраховката по всяка вероятност е в полза на банката, т.е. авторката няма какво да предявява.

Общи условия

Активация на акаунт