Ти кога ще имащ деца?

• 10 717
  • 257
  •   1
Отговори
# 75
  • На изток от Ада
Миналата година свекървата също ни тормозеше, за доктори за бременност.
Беше решила при кой док да ходим в София. Ами кофти беше.
Тя има два внука .

# 76
  • София
Всичко, което споделяш няма абсолютно нищо общо с имането или не на деца. Изневери, раздели, агресия, безпаричие - това са неща, независещи дали си създал, или не поколение. Това е до характери и среда, в която се намираш. Преди да мислиш такива съдбовни решения за имане/неимане на деца, имаш много други проблеми за решаване. Едно е на 25 да нямаш някой до теб, друго е на 80г. Да, няма гаранция, че децата ще ти помагат, но възпиташ ли ги правилно, ще са до теб на старини. Преди почти 2г почина баба ми. Дядо ми казва от време на време следното: “по-страшно от самотата няма. Да няма на кой да кажеш “Добро утро” или “Лека вечер”, да седнете да закусите или вечеряте заедно”. Само, че и в моето семейство, и в това на мъжът ми сме отгледани с любов, уважение и в определени семейни ценности и може да не се виждаме всеки ден, но си говорим постоянно и при нужда всеки се отзовава. При теб това го няма и си възприела, че това е нормата за семейство, а не е така.

Твое решение и на партньорът ти е децата, ни липсата им няма да ти гарантира щастието, разбирателството и спокойствието, което мислиш, че ще ти бъде ограбено. Работа над проблемите ти ще ти помогне да постигнеш тези неща.

# 77
  • София
Аз завърших 2ро висше (и вече над 10 години работя по желаната специалност) като сам родител с 2-3 годишно дете. Трябва да си призная, че точно то и трудностите (които все пак има, когато детето е с 1 родител) ме подтикнаха към това решение. Преди това лесно си го карах по течението.
Та тъй...
Но определено съм на мнение, че дали искаш или не искаш деца е личен избор и е хилядократно по-добре да нямаш, ако не искаш, отколкото сума-ти народ, които поради роднини, общество, "какво ще кажат хората" и прочее са направили и създават емоционални инвалиди и деца с разбита психика.
Но!
Истината е, че дори аз, която съм готова за дете от 20-годишна на 25 гледах да завърша, да се разлизирам да срещна човек, от който искам да имам дете. И го направих и станах майка на почти 31г. Осъзнато. Желано. Търсено. Щастие.
На 25 г, особено жена с такива травми от детството (за които определено съм на позиция, че трябва да потърсиш помощ от психотерапевт, наложително е, защото ще ти скапе връзките и живота) и без това младостта е в разгара си и едва ли има жена, която на 25г да гори от желание да стане майка. Поне не осъзнато. Както трябва да бъде. Ако темата беше обратна и авторката каже, че е на 25г и иска дете/деца щях да ѝ каже, че е в грешка. Да не говорим, че сме в ерата на репродуктивната медицина и човек и на 40+ може да стане родител, ако пожелае.
Обаче трябва да споменем, че в живота е и пълно с жени, които са чакали последния момент (дали поради кофти връзка, дали поради залъгване от партньора, дали от страх, дали от амбиции, дали от грешни избори...) и които вече не могат. Защото за разлика от мъжете жените имат биологична бариера, след която връщане назад няма и дори медицината не може да помогне.
Та, помисли.
А иначе, по темата - казах го вече - казваш, че не мислиш върху този въпрос и темата приключва. Като те попитат - пак - "сега не мисля за това" И така до откат. Аз дори бих се забавлявала да говоря с едни и същи думи на някой...

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 12:21 от Светулчица

# 78
  • София
Всъщност на хората, обществото и напълно безразлични хора към тях, въобще не им пука дали те ще имат дете или деца. Ако някой страничен ги пита ще е от чисто любопитсво или просто да се намират на раздумка и запълнят време. Единствено на семейството й може да им пука дали ще имат внучета и се интересуват по въпроса. Да се вземе в ръце и да се осъзнае, че е на 25, не на 15 и да си каже в прав текст нещата, а не да се изразява като 15-годишна с бушуващи хормони.

# 79
  • София
Авторката, ти вече няма опасност да забременееш на 18-19 и да си пропилееш образованието по тази причина. Та зарежи този довод.

Иначе имаш пълното право да не искаш деца и да не се обясняваш. Но не омаловажавай избора на другите хора и не типизирай - с деца - нещастни и счупени, без деца - волни и свободни.

Иначе за образованието - аз с малко дете правих с докторантура, а мъжът ми втора магистратура. Просто се разбрахме кой кога.

# 80
Скрит текст:

Знам, че някои хора искат деца, но лично аз не познавам такива, а напротив имането на деца често се е отразило негативно на тях - прекъсване на образование, финансова зависимост от партньор, който е агресивен и тн. - млада си и е нормално още покрай теб да не искат. След 5г повечето ще са на друго мнение. Децата не пречат на образование, финанси, не правят хората агресивни.  
Тук визирах предимно жените в семейството ми. Много от тях са жертва на домашно насилие и единствената причина да стоят заедно са "децата". Отделно АБСОЛЮТНО всяка една от тях, разбирай лели, баби, майка ми и тн, са прекъснали или отложили образованието си защото са правили деца на 17-18 години и после са се чудили защо нямат пари. Искам да имам контрол над живота ми и да съм финансово независима.

1. Децата са ми изключително неприятни, мразя да съм в близост до каквито и да било площадки, защото реването и пищенето ме побъркват. Шумът, който вдигат ме докарва до бяс и не ми харесва колко ядосана ставам. - Аз също не понасям чужди деца (с леки изключения), но моите го обожавам. Площадките не са задължително нещо и не е казано, че всеки ден всички майки трябва да са там. Не всички деца вдигат шум, пищят и реват постоянно. Макс първите 4-5г. има такива прояви и леко се очовечват. После почват да не искат особено да играят с родителите, а в тийн годините може дори и да не искат да стоите в една стая Доста добре го описваш тук, 4-5 години, не желая да отделям толкова много време от живота ми за нещо което не харесвам.

2. Обичам тишината и мразя да съм в шумен дом. Това се отнася и към съседите. Не обичам да вдигам шум и да им преча. - С горното отговорих и на това Съседа от горният етаж има дете, постоянно се чува как блъска и тича, не искам да си представям колко е шумно на горният етаж щом аз го чувам.

3. Имам много хобита и интереси, които отнемат доста от времето ми. Не бих се лишила някога от изкуството или спорта за каквото и да било. - Децата никога не са спирали мен или баща им от практикуване на спорт или хоби. Дори нещата са още по-приятни. Голямото дете започва да се интересува и той от това и вече имаме компания за някои неща и можем да му предадем знания Съмнява ме в първите 7-8 години да можеш да го оставиш само за по 4-5 часа на ден. Отделно няма как да се занимавам с хобитата ми ако постоянно трябва да наглеждам някой.

Искам да се развия в сферата ми и да стана добър специалист, да не се притеснявам как ще си платя сметките. Децата могат да са ти единствено мотиватор за това, не и спирачка. Финансова спирачка. Невъзможно е да спестявам толкова бързо ако имам деца. Единствено ще се дразня, че вместо да мога за първи път да си взема нещо за себе си, ще трябва да го взимам за това дете.

Искам да превърна някоя от стаите в жилището в собствено студио, където да мога да си прекарвам дните рисувайки. Ако мога да си го позволя бих се радвала да отида на екскурзия веднъж на няколко години. Дете/деца пак не са пречка за тези неща. А екскурзиите дори са ни повече в момента, отколкото преди това. Когато говоря за собствено студио има впредвид стая в която съм сама. И двама с приятелят ми имаме натоварена работна среда и имаме нужда от лично пространство. Идеята е ако можем да направим и такава стая и за него. Наличието на деца обезсмисля всичко това. Отделно, кой иска да ходи на екскурзияс деца? Събираш пари само за да нямаш никакво лично пространство. Нали уж това е идеята на почивката.

Дори сега, без да имам всички тези неща твърдо мисля, че ако имам деца това само би ми направило живота отвратителен.  

Последното обаче от цитата - е, само заради това си отстоявай позицията. Децата не трябва да растат в токсична среда, да се виждат като пречка и нещо, което е провалило и направило отвратителен живота на родителя. Децата се отглеждат с любов, желание и хъс. Имаш право да нямаш деца и никой не те задължава. Стига си влизала в обяснителен режим като тийн (освен ако не се опитваш сама себе си да убедиш, че си права). А това, че и приятелят ти не иска засега - нормално, млади сте. Мъжете узряват по-късно. Някой ден може да поиска, може и да не.

П.с. Колкото и да мразя непоискани съвети, все пак ще дам един - вземете се изнесете. На 25г да живеете с родители и да чакате да имате възможност да купите жилище - не е ок. Не сте на по 15, минали сте ученическите времена. Възрастни хора сте. Ако искате да ви вземат насериозно и да спрат да ви се бъркат в живота, отделете си и покажете, че сте самостоятелни, трезвомислещи и сами можете да поемете отговорност за действията и решенията си. След това им казваш за последно, че деца не искаш и повече да не питат.
Една квартира лесно би излязла поне 700лв. И двамата сме на мнение, че ако сме на квартира ще ни отнеме повече години за да съберем сумата нужна за самоучастие за ипотеката. Това е без да броим всички разходи, които ще излязат. Тук не се налага да правим ремонти и тн. Да, сегашните условия не са перфектни, но предпочитаме да изтърпим, защото така ще се изнесем по рано. (Отделно споменавам за да не си помислите, че стоим и чакаме наготово - участваме в сметките и консумативи и храна сами поемаме)

И п.с. 2 - Какви са доводите на приятелят ти да не иска деца? Тук изброяваш само твоите и твоята гледна точка. Или той се съобразява само с теб. Не ми отговаряй, помисли си просто. Че след 5г да не вземе да те изненада, че с някоя друга чака. Бол такива примери покрай мен. Жените останаха сами, мъжете създадоха семейства.
И той като мен не ги харесва, неприятни са му. Иска евентуално да си вземем котка някой ден, аз нямам против. Като цяло той е на мнение, че децата са нещо, което не е за него защотото той също харесва тишината и не иска да трябва да се занимава с отглеждане на някой друг. И двамата имаме много общи хобита и искаме да имаме възможноста да прекарваме повече време правейки това, но нямаме мястото все още.

Колкото до това да не вземе изведнъж да реши, че иска деца, вие тези хора не ги ли познавате? Не живеете ли с тях? Как така му щуква на някой нещо толкова крайно и вие не забелязвате? Повечето случаи приятелят ми и аз можем да разберем какво мисли другият просто физиономията или като се погледнем.
Отделно само за това ли са връзките? Това ти е най-близкият човек, с който искаш да прекарваш цялото си време. Абсурдно ми е да тръгне някой да те зарязва защото иска деца. Това са неща, които се говорят предварително, а не след като станеш на 40.
За теб така стоят нещата, защото това е твоето виждане по въпроса, но не всички са като теб, включително и приятелят ти.
Ако той тръгне да те зарязва, защото иска деца и защото е съзрял и си е изградил възгледите за собствения живот, би било егоистично от твоя страна да му пречиш. Обстоятелствата в живота се променят.

# 81
Авторката оплюва семейството на мъжа си, но не й пречи, че се е натресла на хората в къщата да пести парички. Можело да плаща на майка си наем, но на себе си - не. Очаквам още хитове. Simple Smile

# 82
Подкрепям мненията, че трябва първо да си изясниш причината. Струва ми се, че при теб е има деца - има проблем, няма деца - няма проблем, само заради семейните примери около теб
Майка ти се оправдава с детето, но дори и когато си самостоятелна, тя пак си стои там. Изводът е, че не детето я кара да търпи.
Другото, което ми направи впечатление е, че говориш за лошата семейна среда, в която си била като дете, а сега толкова се впечатляваш от мнението на родителите си. Обикновено на хора в твоето положение просто не им пука до такава степен.

По темата. Казваш, че още сте млади, искате да се устроите, има време за всичко и толкова. Не се обясняваш повече.

Съвет. Не си мисли, че след като приятелят ти днес мисли по този начин, това ще е така до край. Малко хора на по 25, във вихъра на живота си искат деца, и мъже и жени. Наистина, трябва честно да изясниш пред себе си истинските мотиви за нежеланието ти, за да не съжаляваш някой ден, дори и да изградиш живота си по план.
Иначе мисля, че си още млада за кардинални решения. Просто си живей живота, наслаждавай му се, образовай се, изгради си независимост и знай, че децата не са смъртна присъда за тези, които ги искат.

# 83
Не съм чела следващите мнения, но в първия пост ти самата звучиш като дете. Силни и независими млади хора, които не искат никой да им пречи на развитието, пък се събрали да живеят при родителите на единия. Така или иначе е по-добре да не правите деца в момента, докато Вие самите живеете в детската стая. На 25 си, младостта е категорична и бурна в изявленията си, с мъдростта човек поомеква.  Хората като те питат, дори не си длъжна да отговаряш.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 14:15 от Welt

# 84
Обикновено хората РАЗБИРАТ, когато ги ШОКИРАШ. За това, когато пак те попиташ отговори:
- О, нали ти казах, че ние сме сигурни, че не искаме деца. Миналия месец се оказа, че съм забременяла. Прекратих бремеността и използвах случая да си направя вазектомия. Мъжа ми ме подкрепи, правейки същото с неговите .... /тук може да изпаднеш в много дълбоко описание как се прави вазектомия на жена и на мъж - хората много се потрисат, все едно на тях им я правят/ Вече сме напълно възстановени от процедурите, но от нас внуци не очаквай нивгаш! И да питаш и да не питаш - връщане НЯМА!

Ако ти идва туу мач с аборта - направо им кажи, че сте "решили" въпроса окончателно.

Моя позната много се гавреше с нахалниците, които я питаха. Отговаряше, че правели само анален секс и трудно се забременявало така и всякакви други откачени отговори Wink В крайна сметка питащите седят като гръмнати!

# 85
  • Най-красивата страна
Дали ще имаш деца или не е въпрос на личен избор.
Никой няма право да ти държи сметка.И не е възпитано да се задават такива въпроси.
Отговаряй кратко на този нетактичен въпрос и избягвай да влизаш в обяснения и пререкания..
Например ,Това не е ваша работа,, или ,,Няма да говоря с вас по темата ,,е достатъчно.

А по-нататък и ти може да си промениш мнението.
При някои жени  след 30г.възраст започва да тиктака биологичния часовник...
Но избора е твой.

# 86
  • София
Цитат
Абсурдно ми е да тръгне някой да те зарязва защото иска деца.

А на мен никак не ми е абсурдно.  Ако аз искам да имам деца, а партньорът ми не иска - защо неговите желания да са по-важни от моите? Зарязвам го на мига. Не съм съгласна да правя толкова голям компромис със себе си, да страдам за нещо, което искам, защото някой има друга визия за живота си.

Хората са различни, а имането на деца е личен избор. По-старото поколение живее в стереотипа - завършваме гимназия, евентуално университет, женим се, имаме деца и т.н. За голяма част от тях живеенето на семейни начала е странно, защото по тяхно време не е било прието. Затова и те питат, защото за загрижени, защото това, което ти искаш е различно от това, в което те са възптани като ценности и разбирания. Което не го прави тактично, възпитано и т.н.

Доводите ти защо не искаш са ... странни. Около мен няма нито един човек, който да е зарязал образование заради деца. При повечето децата са били силно желани, отгледали са ги с любов. Около мен и разводи няма.  Напротив, всички казват, че няма по-силен мотиватор от децата за постигане на цели. С което не те убеждавам да имаш деца, а да погленеш, че светът е шарен и че има хора успешни с деца, успешни без деца, неуспешни с деца, неуспешни без деца и т.н. Всичко е в теб. Но ако чувствш, че не искаш деца - недей ги ражда насила, никой не заслужава да се роди нежелан и да бъде необичан, както и да бъде обвиняван за лоши решения на родителите си или свои собствени.

# 87
  • Пловдив
Офтопик. Вазектомия се казва при мъжете (от vas deferens идвало, каза Гугъл), при жените прекъсването на фалопиевите тръби е някаква друга -ектомия. Wink

# 88
Проблема на авторката не е, че я питат кога ще има деца, а че я обявяват за ненормална и че допуска най голямата грешка в живота си, защото е решила, че не иска. И как или 100% ще заиска и ще роди или пък ако не го направи ще остане самотна, тъжна, непълноценна, как ще си запълва празнотите с безмислени неща като рисуване и котки /защо пък винаги котки?!/. Разбира се и коментарите, че еди кой си отишъл/направил/учил еди какво си докато гледа 2-3-4 деца и т.н. Разбира се да не забравяме и демографската криза, да не остане първото само и т.н. затова поне 2 деца.
Моята реалност:
- сега е 15 часа, сега сядам да обядвам, когато чаавето си легне.
- ненавиждам площадките, ама детето там иска. Харесва му люлка, пързалка и т.н. така че ходим.
- трябваше да откажа много добро предложение за работа, защото бях по майчинство. Не знам дали ще имам друга подобна възможност.
- аз също си запълвам времето с безмислено рисуване или не чак толкова, защото изкарвах добър доход от там, но след раждането всичко отиде по дяволите. Просто нямах сили. Често единствено ми остава време от 22,30 до 24 часа и често пак нямам сили да рисувам. А бизнеса си западна. Преди детето рисувах с часове всеки ден.

Това, което е написала авторката в началото, е реалност за много повече жени от колкото обществото иска да бъде показано и видно.
Да кажем, че авторката е егоист в най чист вид, и какво от това? Не виждам нищо лошо.

# 89
Не, единствено дете гледано в семейство без пари, където бащата заплашва да убие майката и я малтретира редовно. И после тея същите хора ми обяснят как трябва да имам деца.
Връщам си думите назад... най-вероятно би било тотално безсмислено да обясняваш каквото и да било на такъв човек. Не искам да спекулирам, ти си знаеш най-добре, но може би и начинът, по-който се чувстваш относно деца, семейство, обвързване, до голяма степен се дължи именно на тези взаимоотношения, на които си била свидетел самата ти като дете.
Според мен ако майка ми не е решила да прави деца е можела да си стъпи на краката и да се махне. За 25 години все още е зависима от него и продължава да ми обяснява как не може сама да се оправи. Предлагах и да и плащам квартирата стига да се изнесе - отказва "Ама какво ще кажат хората, съседите ще ни коментират". Според мен е можела да си води нормален живот ако просто се е изнесла вмето да се обвързва финансово допълнително. Родителите на приятелят ми по същият начин - направили го на по 18-19, майка му отпаднала от университета, а баща му си хванал шапката да ходи да изневерява. Еми извинявайте, но всеки човек, който познавам (роднини и приятели) семейството им е по един или друг начин разбито и често стоят заедно по 20-30 години и си изневеряват или се карат постоянно. Единствено "заради децата" не се разделят.

Тя майка ти толкова ти вярва, като казваш, че ще ѝ плащаш квартирата, при положение, че на двама души смяташ, че ви е много 700 лева наем, а си се навряла при хора, които не харесваш и не уважаваш, и то с идеята с години да живеете с тях. Доколкото разбирам, при тази 5-годишна връзка ти си живяла с твоите родители, които също не харесваш той с неговите си, и от известно време си се преместила да живееш при него. За родителите ти това е някакъв ъпгрейд на връзката, че се развива, затова питат за деца. Те много добре знаят, че 10-годишни връзки, в които не се случва нищо, не са по-сериозни от 5-годишни.

Противно на мненията, за мен изобщо не си млада на 25, мисленето ти е страшно инфантилно. Естествено, че изобщо не е добра идея да имаш деца, поне за момента. Нямаше да те подпитват, ако просто им беше казала, че като си купите собствено жилище, тогава ще мислите за деца. Ама може и да те познават и да не очакват това да стане скоро или изобщо. Не знам как е приятелят ти, но ти категорично си много-много далеч от сериозни планове, ама наистина планове, а не мечти, за купуване на жилище. Живеете при родителите, сигурно консумативи не плащате, храна също вероятно не купувате, и при това положение не можеш да си позволиш екскурзия веднъж на няколко години. Нещо и с квартирите си на "Вие", а предполагам жилище изобщо не знаеш в действителност колко излиза, още повече, щом искаш и свободна стая за рисуване, не ще да е малко жилище. В същото време едно спокойно и лежерно си държиш да си губиш времето и парите за многобройни хобита, което далеч по-напред финансово от теб хора, събиращи за жилище, не си позволяват, а ти спокойно си решаваш да си пръскаш недостатъчните финанси и времето си удължавайки безкрайно съжителството с хора, които не понасяш, и на фона на пазар на имотите, при който цените сякаш има накъде още да растат. Лично аз мисля, че и до 35 г. още ще се правиш, че събираш за жилище, ако не си се върнала обратно при вашите, или не си намерила някой с жилище.

Общи условия

Активация на акаунт