Ти кога ще имащ деца?

• 10 677
  • 257
  •   1
Отговори
Искам да започна с това, че уважавам правото на всеки да живее живота си както иска, стига това да не се отразява негативно на околните.

Знам, че някои хора искат деца, но лично аз не познавам такива, а напротив имането на деца често се е отразило негативно на тях - прекъсване на образование, финансова зависимост от партньор, който е агресивен и тн. На 25 съм и съм заедно с приятелят ми от 5 години. От известно време живея заедно с него и родителите му и ако нещата продължават по план, в близките няколко години ще можем да си позволим да си вземем ипотечен кредит за жилище.

Проблемът идва от моите роднини, които не спират да ме питат кога ще имаме деца и да нахалстват. Независимо колко пъти им обяснявам, че нито един от двама ни не иска, те не слушат какво им говоря. Имам усещането, че според тях аз съм някаква крава за разплод и единствената ми стойност идва от това дали ще се размножа. Главата ми не побира как може смятат, че е окей да си налагат мненията така и всеки път като ги помоля за не говорим по темата получавам отговори от типа "ще видиш как и ти ще имаш".

Никога не съм си променяла мнението по въпроса и имам много причини да не искам:

1. Децата са ми изключително неприятни, мразя да съм в близост до каквито и да било площадки, защото реването и пищенето ме побъркват. Шумът, който вдигат ме докарва до бяс и не ми харесва колко ядосана ставам.

2. Обичам тишината и мразя да съм в шумен дом. Това се отнася и към съседите. Не обичам да вдигам шум и да им преча.

3. Имам много хобита и интереси, които отнемат доста от времето ми. Не бих се лишила някога от изкуството или спорта за каквото и да било.

4. Имам здравословни проблеми, приятелят ми също.

Представям си как би изглеждал перфектният ми живот след 10-15 години, и той по никакъв начин не включва деца. Искам да се развия в сферата ми и да стана добър специалист, да не се притеснявам как ще си платя сметките. Искам да превърна някоя от стаите в жилището в собствено студио, където да мога да си прекарвам дните рисувайки. Ако мога да си го позволя бих се радвала да отида на екскурзия веднъж на няколко години. Дори сега, без да имам всички тези неща твърдо мисля, че ако имам деца това само би ми направило живота отвратителен. Как да обясня на роднините ми, че искам да водя различен живот от тях?

# 1
  • София
Не можеш да им обясниш. Но можеш да спреш да им се обясняваш. Животът си е твой, не дължиш никому отчет. Трябва да се научиш да го живееш и без хорското одобрение.

# 2
  • На изток от Ада
Родителите може да искат внуци.
Те няма да се променят, ако те дразнят спираш да ходиш ...
И нямаше нужда да описваш твоите причини тук, това е бг мама

# 3
Имало е и други подобни теми, нищо ново под слънцето, честно казано не си изключение.
Родителите може да си имат техните мечти да имат внуци, това не е някакво ужасно прегрешение. Те не те разбират теб, но и ти никак не искаш да разбереш тях.
Направи ми впечатление един израз " ако всичко върви по план". Хубаво е, че има план, но не забравяй, че съдбата е това, което ни се случва докато си правим планове.

# 4
  • София
Ами аз мога да те попитам защо нямаш хиалурон в устните?
Или защо имаш лилава пола?
И?
Пука ли ти?
Отговорила ли си веднъж, че не искаш, те да си питат. Какъв е проблема? Ти кажи "вече отговорих на този въпрос" и приключи.
Все едно мен постоянно да ме питат защо съм вегетарианка. Признавам, че не ми се е случвало, но ако въпросът се повтори няма да седя и да цикля, а ще кажа вече отгогворих и ще приключа темата.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 17:46 от Светулчица

# 5
Във всяка такава тема отговарям по един и същи начин - отговарям на всеки, който ми зададе такъв въпрос по различен начин, възможно най-неадекватни и неприятни неща, за да не питат повече. Отговорите са ми от сорта на - имах, ама го погребахме, скоро правим една година. Или мъжа ми го блъсна кола и се наложи да отрежем репродуктивните му органи. Или беше мъртвородено. Или Бог не е рекъл, не се молите за мен достатъчно, сега ще знам че вие сте причината явно. Или имам още половин година живот, няма да успея да го износя.  И всякакви други безумщини, за да им стане възможно най-тъпо и да не посмеят да питат пак. За по-далечни роднини и познати действа безотказно.

# 6
Имало е и други подобни теми, нищо ново под слънцето, честно казано не си изключение.
Родителите може да си имат техните мечти да имат внуци, това не е някакво ужасно прегрешение. Те не те разбират теб, но и ти никак не искаш да разбереш тях.
Направи ми впечатление един израз " ако всичко върви по план". Хубаво е, че има план, но не забравяй, че съдбата е това, което ни се случва докато си правим планове.

Ако не се получат нещата с взимане на жилище, майната му, парите се изкарват. Но ако намекваш, че се "появяват" децата въпреки плановете на хората, еми, ще направя всичко, което зависи от мен за да се предотвратя това и да се отърва от него.

# 7
  • София
Отговаряш твърдо и категорично на каква позиция си. След това възпитано помоли да не получаваш повече такива въпроси. Обясни им, че ако не спазват тази граница, значи не те уважават.
В много краен случай - прекъсваш контакт, докато се осъзнаят.

# 8
Още си много млада и има време да си смениш вижданията. Но това трябва да стане от само себе си, а не под натиск и заради дуднене на близките.

# 9
Звучиш като на 15, а не на 25.
Държанието ти е като на дете, явно и роднините ти така те третират, респективно явно така се и държиш.
Аз от 17-8 годишна не помня да съм се обяснявала на някой за което и да било мое решение.

Да те попитат кога ще имаш деца, не е налагане на мнение, а въпрос.

Ако една от причините да нямате дете е факта, че имате здравословен проблем, това не звучи като нежелание да имате дете, а по-скоро като препятствие/ временна пречка и пр. (ПС: лекувайте се, без значение дали ще имате деца)

Вместо да се тръшкаш и беснееш, когато те попитат за деца, просто игнорирай, а пък ако толкова те натоварват прекрати контактите с тези роднини и толкоз.

# 10

Ако не се получат нещата с взимане на жилище, майната му, парите се изкарват. Но ако намекваш, че се "появяват" децата въпреки плановете на хората, еми, ще направя всичко, което зависи от мен за да се предотвратя това и да се отърва от него.

Здравей, отново, не намеквах, че се появяват деца ей така за изненадата.
Повече ти намеквах, че не се знае след няколко години дали ще си с този мъж, с който си сега.
Дали той няма да реши, че иска деца или неговите родители. И въобще вече 5 години сте заедно, живеете с родителите, просто понякога не стават нещата така.
Иначе те подкрепям напълно, щом смяташ, че не искаш деца, че не можеш да ги търпиш, наистина, не ставай майка, защото ще страдаш и ти и едно дете много ще страда от това, че не е обичано и желано. Така че недей!

# 11
Звучиш като на 15, а не на 25.
Държанието ти е като на дете, явно и роднините ти така те третират, респективно явно така се и държиш.
Аз от 17-8 годишна не помня да съм се обяснявала на някой за което и да било мое решение.

Да те попитат кога ще имаш деца, не е налагане на мнение, а въпрос.

Ако една от причините да нямате дете е факта, че имате здравословен проблем, това не звучи като нежелание да имате дете, а по-скоро като препятствие/ временна пречка и пр. (ПС: лекувайте се, без значение дали ще имате деца)

Вместо да се тръшкаш и беснееш, когато те попитат за деца, просто игнорирай, а пък ако толкова те натоварват прекрати контактите с тези роднини и толкоз.
Факта, че изобщо ме питат сред като им обяснявам отново и отново показва, че не ми уважават мнението. Здравословните проблеми ги споменах, защото са вид финасова тежест, а не защото не можем да имаме деца.

# 12
  • София
Ми те хората винаги ще си говорят. Дали имаш, дали нямаш, колко са и защо са толкова, защо са с малка или голяма разлика, ама защо са само момчета или момичета. Говорят си хората, какво те засяга теб лично.

# 13
  • София
Path_finder Интересно, защо и тук, без да има нужда, се обясняваш защо не искаш деца? По -скоро това трябва да си отговориш честно, защо темата те докарва до бяс, и смея да кажа чувство за вина.
Иначе обществения натиск всички тук сме го изпитвали по един или друг начин. Въпросът е, защо ти пука и дали ти пука другите какво мислят.

# 14
  • София/Севлиево
Ами казваш ,че не искаш и толкова.Ако не те разберат прекъсваш връзка с тях и няма да има защо да им отговаряш.Макар че аз това с нежеланието да имаш деца не го разбирам и то почти нищо не променя,но разни хора,разни идеали.За мен целта беше да имам второ дете въпреки всички трудности и проблеми и успях,щом за теб целите са други ти пожелавам да си наредиш така нещата, както на теб ще ти е най-добре.Само се надявам един ден след 15-20 години да не съжаляваш за изборът си...

Общи условия

Активация на акаунт