Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 32 086
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
А всъщност ЧПВ може ли да се премахне напълно от организма или просто става латентен като вируса на Варицелата?
Тоест може да бъде наистина излекуван или само подтиснат?

Не знам вече, според гинеколожката ми може да бъде излекуван, според това, което съм се интересувала като информация и съм чела и тук в форума, може да бъде подтиснат и да е в латентна форма, но в тази си форма дава негативен резултат на теста…
Защото изобщо не е едно и също.
Ако може само да се подтисне, това означава и че може да се реактивира при спад на имунната система - а от това пък следва да се прави редовно изследване за ЧПВ. Защото ако в един определен момент излезне негативен резултат, това явно не означава, че няма носителство 😕.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 11:22 от Brin de muguet

# 706
Да, не означава, но силната имунна система ще го държи под контрол.Въпросът е ако пак се появи заряд от нови вирусни частици.
Така че младите жени помислете за ваксина.Аз нямам, но по мое време се слагаха само
на млади момичета и имаше полемики около тях.Въпреки, че не съм почитател на незадължителните вакксини, то тази определено си заслужава да ѝ се обърне внимание.

# 707
Тестовете не търсят антитела , а търсят днк на вируса така че няма значение дали е активна или латентна инфекция.Ако е отрицателен теста няма вирус в тялото

# 708
И моят гинеколог каза, че този вирус умее да се крие в тялото, затова често дават тестовете отрицателен резултат.

# 709
Здравейте момичета,
Януари отидох на преглед за цитонамазка и микробиология. Гинекологът взе материал за течно-базирана цитонамазка.
На резултатите пише, че материала е незадоволителен и няма достатъчно клетки.
Знаете ли кога най-рано мога да си направя отново?

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 15:03 от ilenna

# 710
3м след последната.

# 711
Момичета, бях на преглед и цито след боледуване с грип А. Излязоха ми лоши резултати:

Миналата година всичко беше ок. Лекарката предлага тест за hpv. Какво мислите?

# 712
Прегледаха ли Ви с колпоскоп? Ако не - задължително. Отделно от това микробиология и чпв и плазмите.

# 713
Не са ме преглеждали с колкоскоп. Определено скоро ще го направя. Само да закрепна, че от няколко месеца съм нон стоп болна с детето.

Уреоплазма имах преди 3 г, когато започвах подготовка за инвитро. Лекувах с антибиотик.

# 714
Какво представлява прегледа с колкоскоп? Болезнен и неприятен ли е? Аз откакто направих ЧПВ теста и той нямаше рискови фактори, освен тези, които причиняват брадавици, бях доста спокойна последните 2 г и прескочих цитонамазка. До сега обаче никой не ми е предлагал колкоскоп. Дали има някаква конкретна възраст, след която да се препоръчва?

# 715
  • София
Колпоскопът трябва да е част от стандартния профилактичен преглед. Не е болезнен, леко изтръпване за секунди, заради киселинният разтвор, с който се намазва шийката на матката, преди оглед с колпоскоп. По-важен е човека зад колпоскопа.

# 716
  • Sofia
Какво представлява прегледа с колкоскоп? Болезнен и неприятен ли е? Аз откакто направих ЧПВ теста и той нямаше рискови фактори, освен тези, които причиняват брадавици, бях доста спокойна последните 2 г и прескочих цитонамазка. До сега обаче никой не ми е предлагал колкоскоп. Дали има някаква конкретна възраст, след която да се препоръчва?
Не е болезнен.
Поставят ти обикновения спекулум (това е най-неприятната част), намазват те отвътре с разтвор (на мен нищо не ми изтръпва) и после гледат с колпоскопа, който е просто вид микроскоп.
Мен повече ме боли като ми взимат цитонамазка.
И аз съм на мнение, че колпоскопията трябва да е част от годишната прифилактика независимо от възрастта.
Не е инвазивна процедура като колоноскопията, че да се избягва.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 12:37 от Brin de muguet

# 717
Момичета, понеже вчера публикувах свои резултати и явно съм за колкоскопия и аз и hpv тест, разрових се и видях, че в момента в София има безплатни прегледи с колкскоп за превенция на рака на маточната шийка, а в 1 лаборатория и безплатен тест за рисковите щамове. Ако някоя също иска да се възползва, да ми пише, ще дам линкове...

# 718
  • Sofia
Какво е колпоскопия

Колпоскоп:
Скрит текст:

# 719
  • Ланкър, планините Овнерог
So close, това е важна информация, защо на лично? Някаква тайна информация ли е?
На мен не ми трябва, но за някого може да е животоспасяваща информация, ако не може точно сега да си позволи да плати.

Общи условия

Активация на акаунт