Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 33 814
  • 744
  •   2
Отговори
# 105
Who, ектопия не значи дисплазия. Получава се при висок естроген, когато част от вътрешния епител излезе навън към шийката.
Ако чпв е отрицателен и колпоскопът е чист, най-вероятно ще се наблюдава. Може да се направи и биопсия за успокоение.
Потърсете второ мнение.
Да се прави контролна цитонамазка след 2 седмици, е пълна глупост. Първо, щом вашата цитонамазка е втора група, какво точно се очаква да покаже контролната. Второ, тъканта вече е изтъргана и може да даде фалшиво отрицателни резултати.
Няма нищо спешно. Проведете лечението и запишете час при някой от утвърдените онкогинеколози.

# 106
Who, ектопия не значи дисплазия. Получава се при висок естроген, когато част от вътрешния епител излезе навън към шийката.
Ако чпв е отрицателен и колпоскопът е чист, най-вероятно ще се наблюдава. Може да се направи и биопсия за успокоение.
Потърсете второ мнение.
Да се прави контролна цитонамазка след 2 седмици, е пълна глупост. Първо, щом вашата цитонамазка е втора група, какво точно се очаква да покаже контролната. Второ, тъканта вече е изтъргана и може да даде фалшиво отрицателни резултати.
Няма нищо спешно. Проведете лечението и запишете час при някой от утвърдените онкогинеколози.

Благодаря много за отговора ❤
Какво означава колпоскопът да е чист? В амбулаторния лист пише “Колпоскопия - ектопия с груб релеф-Е3-4, Зона на трансформация-Z2, изразен съдов рисунък в областта на ектопията V2-3”
Това не знам дали бих го тълкувала като “чист колпоскоп”…

Също, не споменах, че взимам противозачатъчни Ясмин от 8 години, поради поликистозни яйчници и липса на менструация. Не знам дали това има някакво значение за въпросната ектопия.

# 107
Сега пак прочетох поста ти  и виждам, че си била на второ мнение. Все пак мисля, че следващта стъпка е тест за чпв и биопсия, а не втора цитонамазка, и вееч действие според резултатите. Зона на траснформация според мен значи частта от шийката, където е ектопията, но нека и друг се изкаже. Може да се наложи някаква дребна процедура предвид, че целиш бременност, но няма нищо голямо за притеснение според мен.

Ако всичко е наред, обърни внимание на хормоните и търси причините за ПКЯ.

# 108
Сега пак прочетох поста ти  и виждам, че си била на второ мнение. Все пак мисля, че следващта стъпка е тест за чпв и биопсия, а не втора цитонамазка, и вееч действие според резултатите. Зона на траснформация според мен значи частта от шийката, където е ектопията, но нека и друг се изкаже. Може да се наложи някаква дребна процедура предвид, че целиш бременност, но няма нищо голямо за притеснение според мен.

Ако всичко е наред, обърни внимание на хормоните и търси причините за ПКЯ.

Благодаря за съветите! ❤ Пуснахме директно тест за ЧВП. За биопсия лекарката каза, че ще реши по-късно на база резултата от ЧВП и новия колпоскоп след тези глобули за 10 дни, надявам се да има подобрение.

Иначе относно хормоли и ПКЯ - лекарката ми препоръча да направя пауза от противозачатъчните за 5-6 месеца и да пуснем изследвания, за да се прецени какво в положението.
На първо време съм супер концентрирана в раничката и в страха си да не излезне нещо злокачествено, или да не е “изпуснато”, така да се каже …

# 109
  • София
Желая ви резултатите от биопсията, ако се наложи, да са идеални и да нямате повод за притеснения.
8 години на противозачатъчни е ужасно дълъг период, хубаво е да се консултирате с мамолог относно страничните им ефекти.

# 110
Желая ви резултатите от биопсията, ако се наложи, да са идеални и да нямате повод за притеснения.
8 години на противозачатъчни е ужасно дълъг период, хубаво е да се консултирате с мамолог относно страничните им ефекти.

Мерси ❤ бях на мамолог преди 2-3 седмици, там всичко е наред. Той ме увери, че при моето положение противозачатъчните са “по-малкото зло” и че на този етап няма за какво да се тревожа.

# 111
Моля споделете с една дума какво е било при Вас усещането от горене на така наречената " раничка" . С едно определение просто да си добия малко представа и да не се нагласям за нещо много страшно, болезнено и т н ... Благодаря предварително!!!⚘️⚘️⚘️⚘️❤️❤️❤️

# 112
Само аз ли като съм чела мнения тук за горенето са били негативни и в последствие са се оказали противопоказни тези действия, а най-добре е било да се конизира и приключи? Просто имам такива наблюдения от момичетата, които са горени.

# 113
Така е, но някои лекари преценяват, че ако измененията не са притеснителни( след биопсия, колпоскопия), изгарянето е подходящо( също възраст на жената и тн.).Манипулацията е лека и в кабинет, няма голям възстановителен период.Аз не бих го предпочела, защото искам хистология след махането на участъка, за да съм сигурна, че всичко е наред.
Handmuse, “на страха очите са големи”, не е нищо страшно, нито болезнено, нито травматично.Колкото повече събирате страх, толкова повече ще го преживеете като травма.А не бива.Горили са ме 2 пъти, както казах.Спомен за болка нямам.

# 114
Здравейте. Току-що ми излезна резултата от HPV - имам положителен резултат за 16, тоест най-лошото.
Цитонамазката ми беше втора група, но с тази раничка, която ми откриха и този резултат съм просто в брутална паника и не знам какво да правя…

# 115
  • София
Трябва да се бориш да овладееш паниката! Резултатът изобщо не е “най-лошото”, 1/3 от сексуално активните хора са носители на HPV.
Действай стъпка по стъпка, колпоскоп, биопсия, мерки в зависимост от резултата и всичко ще се нареди. Гинеколожката ти действа точно както е нужно. Всяка от нас е била убедена, че е с онази диагноза и при почти всички лекарите ни опровергаха. И при теб ще е така Grinning. Вземи си валидол, алора, нещо, което би могло да те успокои. И не чети в интернет, имаш си лекар.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 17:34 от buni

# 116
Трябва да се бориш да овладееш паниката! Резултатът изобщо не е “най-лошото” 1/3 от сексуално активните хора са носители на HPV.
Действай стъпка по стъпка, колпоскоп, биопсия, мерки в зависимост от резултата и всичко ще се нареди.

Записах си час за втори колпоскоп още за понеделник, тъй като тази странно изглеждаща раничка, положителния тест за ЧПВ и втората група цито наистина страшно ме притесниха.
Един въпрос - в групата прочетох, че всички препоръчвате Геника за чпв теста, но моята гинеколожка го пусна в Рамус, тъй като в града няма геника. Мога ли да се доверя на резултата?

# 117
  • София
Можеш. Правиш всичко, което е необходимо, за да си здрава и ще бъдеш! Резултатите от биопсията излизат много бавно…не си поставяй диагнози от сега, защото само ще се сринеш психически, вероятно без нужда.

# 118
А защо втори колпоскоп?

# 119
А защо втори колпоскоп?

Хм добър въпрос. Защото не ми взеха биопсия при първия …

Общи условия

Активация на акаунт