Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 013
  • 116
  •   1
Отговори
# 45
Да си кредитополучател, купувач и собственик не са еднакви неща.
Майка ми може да тегли кредит , за да ми купи гарсониера, но собственик на имота да съм аз.
Вие говорите хипотетично, а аз отговарям на въпроса на дамата пуснала темата
Цитат
и двамата ще даваме пари, закупуването ще е с кредит, но при положение, че и двамата ще го изплащаме, не е ок да се води само на единия. По принцип той ще изтегли кредита, като идеята е собствеността да е 50/50, тоест и на двамата, и да си поделяме вноската

допълвам: Щом ще имат и двамата кредит за този конкретен имот, то в предварителния договор трябва да фигурират и двамата като купувачи

# 46
  • София
Аз, тъй като не мислих много много едно време, сега говоря от опит.
Да се пишат и двамата и в ипотечния договор, и в НА. Така всичко ще е ясно и черно на бяло.
Разводът не урежда имоти всъщност. Трябва да се подписват отделни договори за имотите преди или след развода.
нищо абсолютно няма, урежда до толкова, че вс придобито движимо и недвижимо по време на брака е и на двамата и подлежи на подялба. По принцип по равно, вче как ще се случат нешата зависи и от развеждащите се...
Те и договори може да се оспорват.

От друга страна... Аз ако в създаването на семейство ще встъпвам без капка доверие и с твърдо убеждение как ще се провали вс и с мислите кое как ще делим... Ни брак, ни дете, ни апартамент ще искам... 🤷‍♀️ 😂

# 47
...
От друга страна... Аз ако в създаването на семейство ще встъпвам без капка доверие и с твърдо убеждение как ще се провали вс и с мислите кое как ще делим... Ни брак, ни дете, ни апартамент ще искам... 🤷‍♀️ 😂
Никой не създава семейство с твърдо убеждение, че един ден ще го разваля. Но какво по-нормално, ако двама души искат да остареят заедно, да си дадат брачните клетви.
Точно обратното е странно за мен - да тръгнеш да правиш семейство и да създаваш деца с идеята, как по-лесно да се разделите. Затова нали това е основният довод против брака?

# 48
  • София
Е, в крайна сметка аз питах защо не се оженят... Явно лесна раздяла, при планове за деца, за мен е... Много повече от странно.
Иначе имоти се разделят. С повече или по-малко нерви.

# 49
Може кредита да е само на негово име, а собствеността на двамата. От опит ще кажа- парите за адвокат при такива сделки са най-разумния разход.

# 50
По принцип съм против хора необвързани в брак да придобиват общи имоти.Само неприятности следват.Ако връзката се запази,добре,няма да има особено значение.но като имам предвид,че 50% от браковете се разпадат,какво остава за връзките.

# 51
Много е трудно да се отървеш от съсобственост, а те сами влизат. Но при тези цени на имотите, все повече сигурно ще срещаме сдружаване на хора с цел покупка на имот.

# 52
  • Пловдив
Е, по-добре е единият да е собственик, а другият само да дава пари и труд. Wink
Но не, то при брак нали е съвсем различно, нищо, че пак влизаш в някакъв вид съсобственост.

# 53
Плащането не е от значение. Нотариалния акт е важен имената на двамата да са там. Че ако е само на единия шута е гарантирано. Пък и какво толкова хващате кръстници и шепа рода и по един фамилен подпис. Кое не е ясно,не разбирам?

# 54
Точно такъв случай наблюдавах,съсобственици преди брака,после брак ,дете,развод.По право при наличието на дете,майката има право да ползва апартамента да 18 год на детето.Няма лошо,така е правилно но имота остана блокиран 15год поради неразбирателство.
Добре,че накрая го прехвърлиха на детето.

# 55
  • София
Какво ще рече блокиран 15години?

# 56
Не го ползваше никой.

# 57
А за брак не сте ли се замисляли или той не иска?

# 58
  • Варна
Аз бях в такава инициатива с бившия, родителите на двама ни събраха самоучастието, после ние си плащахме вноските. Кой беше кредитоискател не се сещам сега, но мисля, че бях аз. И двамата бяхме в предварителния договор, после и в нотариалния акт, всеки с дела си. Разделихме се, сега съм два нотариални акта, моят си дял, а от седем години имам и неговия. Върнах му самоучастието, рефинансирах си ипотеката и си продължавам сама.
Не са някакви грандиозни процедури, но стигне ли до разтурване на работата единият вади пари и плаща дела на другия, вкл. има такси в банката и нотариални. Имахме още някакви дискусии, забравила съм подробностите.

# 59
Аз бях в такава инициатива с бившия, родителите на двама ни събраха самоучастието, после ние си плащахме вноските. Кой беше кредитоискател не се сещам сега, но мисля, че бях аз. И двамата бяхме в предварителния договор, после и в нотариалния акт, всеки с дела си. Разделихме се, сега съм два нотариални акта, моят си дял, а от седем години имам и неговия. Върнах му самоучастието, рефинансирах си ипотеката и си продължавам сама.
Не са някакви грандиозни процедури, но стигне ли до разтурване на работата единият вади пари и плаща дела на другия, вкл. има такси в банката и нотариални. Имахме още някакви дискусии, забравила съм подробностите.
Да, това е единия вариант, а не може ли просто да се продаде и да си разделите парите ?

Общи условия

Активация на акаунт