Усещане за чуждо тяло в хранопровода

• 2 027
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте. От около 2 седмици усещам сякаш имам някакво чуджо тяло в  началото на хранопровода, точно под гърлото. Ходих на УНГ, той не установи нищо нередно и ме изпрати на рентгеново изследване с бариева каша. Направих го. И там всичко е наред. Изписа ми гаргара, спрей за гърло и таблетки за смучене, обаче това усещане не преминава. Стои си там и това. По време на самите снимки, лекаря каза, че няма забавяне при преминаването на храна, а аз усещам такова.
Вече много ме изнервя това чувство.
Моля за съвет от хора, минали през това, какви други изследвания да си направя? И дали е възможно, въпреки рентгеновото изследване да има онкологичен процес, който да не е установен от снимката?
Благодаря на отзовалите се!

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 12:43 от she___

# 1
  • София
Проверете щитовидната жлеза.

# 2
Гастроскопия. Там гледат други неща.

# 3
# 4
Иска ми се да е стрес, но не е повече от обикновено…

# 5
Езофагит.
 Гастроентеролог не ви ли изписа например пулсет 20 мг  по 1 таблетка сутрин и вечер на гладно. Дават го и без рецепта.
  Ако не мине до 1 месец - гастроскопия.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 21:25 от kristinia

# 6
Езофагит.
 Гастроентеролог не ви ли изписа например пулсет 20 мг  по 1 таблетка сутрин и вечер на гладно. Дават го и без рецепта.
  Ако не мине до 1 месец - гастроскопия.

Езофагитът не се ли вижда при рентген с контраст?

# 7
Не, не се вижда.
Направи си гастроскопия.
И не пий никакви лекарства без да са ти изписани от лекар.
Пулсет е инхибитор на протонната помпа и се изписва за гастрит и рефлукс, а не за такова усещане.

# 8
Здравейте, страдам от ПА от доста време, усещах буца в гърлото месеци наред. Уж го бях превъзмогнала. До вчера...следобяд хапвах спагети с нарязани на едро гъби изведнъж ми се появи усещането, че не съм сдъвката достатъчно и е заседнала някъде надолу. Въпроса ми е физически възможно ли е от вчера да имам това усещане и възможно ли е наистина да заседне парченце гъба, толкова време. Извинявам се, но наистина си съставям всякакви сценарии и дори ме е страх да ям. Благодаря!

# 9
Не може да заседне за толкова време, защото хранопроводът има нещо като перисталтика, не знам как да го нарека медицински правилно, но мускулите се отпускат и свиват в синхрон и избутват надолу. Знам го практически от детството си, когато един бонбон ми заседна и баба ми, която беше лекарка, ми обясни, че няма страшно.
Но това важи за здрав хранопровод. Може пък да имаш стеснение, или някакво образувание, малко вероятно, но не е изключено.

# 10
Появиха ми се и храчки, след хранене. Успях да хапна малко супа с хляб.

# 11
  • София
Няма как да е гъбата, това не е рибена кост или тел. На мен ми се е случвало да поглъщам цял голям бонбон, стъкло и дори пръстен, като съм била малка.
Щом имаш ПА и страхове, това според мен си е чиста психосоматика. Слагам цитат от книгата на Лиз Бурбо по този случай:
"Когато човекът има болки в гърлото при преглъщане, въпросът, който трябва да си зададе, е: „Кого или какво ми е трудно да преглътна в този момент? Кое е парчето, което не минава!“ Това може да е някакво вълнение, превърнало се в драма, сиреч толкова голямо, че не може да бъде преглътнато. Или този човек може да се затруднява да преглътне някого или пък да приеме нещо, което е направил. Това го кара да преживява гняв и агресивност към себе си или към другиго. Когато някакво парче не минава,  често човекът се държи като жертва, като „горкият аз“.
Ако се чувстваш хванат за гушата, знай, че това е само твое усещане. Никой не може да те хване така - ти единствен можеш да позволиш да те хванат. Нещо повече, не се оставяй да те смущават другите, които могат да се превърнат в парчета, които не минават, защото не можеш да ги контролираш. В желанието си да контролираш другите, не ти остава нито енергия, нито необходимото време, за да твориш живота си."

# 12
Изключително много Ви благодаря за коментарите. Знам че въпроса ми е до някъде нелеп, но не и в моята глава. Прочетено или чуто, вече създаваш логика както трябва. Весели празници и бъдете здрави! Чувствам се по-добре.

# 13
Изключително много Ви благодаря за коментарите. Знам че въпроса ми е до някъде нелеп, но не и в моята глава. Прочетено или чуто, вече създаваш логика както трябва. Весели празници и бъдете здрави! Чувствам се по-добре.
Как сте към момента? От известно време имам усещане за "залепено" на гърлото. Не е всеки ден, а понякога само.

# 14
Здравейте. От около 2 седмици усещам сякаш имам някакво чуджо тяло в  началото на хранопровода, точно под гърлото. Ходих на УНГ, той не установи нищо нередно и ме изпрати на рентгеново изследване с бариева каша. Направих го. И там всичко е наред. Изписа ми гаргара, спрей за гърло и таблетки за смучене, обаче това усещане не преминава. Стои си там и това. По време на самите снимки, лекаря каза, че няма забавяне при преминаването на храна, а аз усещам такова.
Вече много ме изнервя това чувство.
Моля за съвет от хора, минали през това, какви други изследвания да си направя? И дали е възможно, въпреки рентгеновото изследване да има онкологичен процес, който да не е установен от снимката?
Благодаря на отзовалите се!
Как сте в момента,лекувахте ли се и къде точно го усещате?

Общи условия

Активация на акаунт