Майки, ще подкрепите ли Църквата срещу убийството на неродените деца?

• 24 160
  • 596
  •   1
Отговори
# 315
Много е лесно да се правим на много морални на думи.  Аз имам съмсем конкретен въпрос към тези, които смятат, че абортите трябва да бъдат забранени. Някой от вас осиновил ли е сираче, въпреки че можете да имате свои деца? Подпомагате ли домовете за сираци и изоставени деца, обаче не символично и отвреме-навреме, а така, че да осигурите на децата там условията, които имат вашите деца вкъщи?

# 316
решение  а защо налагате религиозното си мнение на всички - аз може да не вярвам във вашия бог ... или хора са само християните ?

това което мога да кажа че се е загубил смисъла на думата християнин - загубилае и значение и смисъл и съдаржание благодарение на изкривените разбирания на много хорица и опитите им да налагат мнение ... това не е християнство а май се връщаме към инквизицията

права сте. загубил се е смисълът за много хора. но това е друга тема.

извинете ме, не налагам мнението си, а го изразявам (ако това се отнасяше за мен, защото писах съвсем напоследък). съжалявам за трудното решение, което е трябвало да вземете. предполагам че ви е било много тежко, наистина.

а колкото до целия казус - инквизицията няма общо с темата. (нито с православната църква, впрочем). вътрецърковните отношения са за хора, които са в църквата. ние тука говорим не като такива, а просто като жени. и това, което мен ме ядоса и шашна е, че постоянно се избягва всъщност истинският проблем - какво се прави, какво Е това абортът.  а и както излиза, църквата е виновна за всичко Simple Smile.

и да нямаше църква, и да нямаше петиция или каквото там има - не съм наясно - абортът си е това, което е. убийство на неродено дете. защо не тръгнете от там..

# 317
# 318
Не,не подкрепям църквата.

# 319
Чакайте, бе, хора! Наистина ли това е официалната позиция на църквата?
Обсъжда се една статия, писана от журналист! Публицистична извадка! Всички знаем как пишат журналистите!
Излязъл ли е официално представител на българската църква да поиска такова нещо?

Но ако приемем, че спорът е дали е добре да се озакони абротът или не, моето мнение, без да подкрепям аборта като действие, е, че не става въпрос за закон (не сме католическа страна) а за морал и съвест. Те са над закона. И колкото по-рядко се стига до "нежелани бременности", толкова по-добре!

А иначе не смятам, че е правилно да се отлъчи от църквата човек, който може да се кае за нещо, но да не е готов да спре да го прави - тя все пак е гинеколог! - отлъчването няма да му помогне да се покае! Така си мисля! Тъпо е и това, че явно жената е превърнала цялата история в клюкарска сензация. Как може цял български народ да знае какво се случва на изповед? За какво ни е това?

това което мога да кажа че се е загубил смисъла на думата християнин - загубилае и значение и смисъл и съдаржание благодарение на изкривените разбирания на много хорица и опитите им да налагат мнение ... това не е християнство а май се връщаме към инквизицията
Много е лесно да се правим на много морални на думи. 
Съгласна съм с вас.

това ли, уважаема, свободата да изстискаш детето от корема си - това ли ще ти осигури мечтаното равенство с мъжете..? жалка работа.
аз писах нагоре че ( и защо) съм против петицията. но и съм шашната от господстващото абортоутвърждаващо мнение тук. даже когато се пише против аборта - то е пак защото жената ще се чувства после кофти или ще боледува.  А ДЕТЕТО  КАКВО? защо все не става дума за това?
аз питах в началото, но отговор не получих - при цялата си освободеност, ще си теглите ли ножа на бебето, ако претърпите финансов крах, или ако се окаже, че е болно или инвалид, въпреки очакванията да го родите здраво? питах също, какво е по-различното при аборта, освен че някой друг му тегли ножа, а ти не виждаш това... това дето било ембрион, а не човек и прочие, вече никой не го приема сериозно. в медицината дори.
когато жената е в безизходица, когато трябва да се избира между живота на майката и на детето, когато е увредено и се прогнозира че ще се роди нежизнеспособно - тогава е страшно. но в много други случаи децата се убиват по чисто егоистични и жестоки решения на своите родители, които не са "го" направили просто с когото трябва или когато трябва. така стоят нещата. лежала съм бая време в болница за задържане и такива случаи имаше - страшни и тъжни от една страна - на жени дето от години рискуват живота си с нови и нови неуспешни бременности и стоят буквално с единия крак в гроба, но не спират дасе борят, за да родят детенце. и от другата страна - в определените дни за аборти бодри свежарски тълпи млади момичете, дето минават за по няколко часа процедурата - като хигиенна мярка. това е отврат. и лекарите често се държаха много зле с тях (което не ги оправдава де), но и на тях тая касапница не им беше по сърце.
днес цял ден мисля за тая дискусия. вижте какво ми излиза в интернет на abortion... всъщност по-добре да не линквам, че има бременни жени.
шокирана съм от начина по който се говори тук за аборта. и църквата няма нищо общо. ние сме жени, не просто мислим, а носим, топлим, раждаме живота. не мога да приема този абсурден и лековат начин, по който с лека ръка тази тайна, това най-важно и съкровено призвание на всяка жена, се свежда до приказки за пари, секс и бизнес и всякакви простотии. всичко е важно, но нещата са от различен порядък. като ти е болно детето - даваш всичко за да оздравее, да не страда, нали така? кариерата, стандартъта, обществото... стават чернобял филм... от баналните. как тогава ще поставиш въпроса за тая същата кариера или каквото и да е на фона на едно разпарчадисано трупче на нероденото ти дете. аз не го разбирам, съжалявам.
А това е вярно! Но не може да започне да се "набива" в главите на хората просто така! Това се възпитава, възпитава се дълго, с любов, още с израстването на едно дете - възпитава се детето да гледа на живота като дар, дори когато той изглежда кошмарен за момента. Не можем да седим и да се караме на хората. Просто не става така...

# 320
jabvushka: "Чакайте, бе, хора! Наистина ли това е официалната позиция на църквата?
Обсъжда се една статия, писана от журналист! Публицистична извадка! Всички знаем как пишат журналистите!
Излязъл ли е официално представител на българската църква да поиска такова нещо?"

По- напред съм дала цитати от официалният сайт на БПЦ. Вярно че е дълго и не е интересно за повечето от участващите. Не на всеки му се чете нещо по- задълбочено, но е интересно за тези, които наистина си поставят въпроса за морала, а не за удобството на аборта. БПЦ е не само срещу абортите, а и срещу контрацептивите, као ги е степенувала по "грешност" в статиите, част от които цитирам. Освен това Църквата е и срещу медицинските /наричани "евгенически"/ аборти и в статиите се обяснява причината за това.
Пиша и поради какви причини, макар и да приемам Християнството като вяра за себе си не приемам становището на Църквата.
Съвсем официално отецът е подкрепен от служителите й, видно от новините, като заглавна статия в сайта.

# 321
Judy, нека те поправя - това, което си публикувала е позицията на авторите на тези статии, а не на БПЦ. В църквата има и частни мнения и те не са меродавни за всички. Няма решение на БПЦ изобщо по въпроса за абортите и контрацепцията. А би трябвало да има. Ето още една статия по въпроса. Предимно се говори за ограничаването на средствата за спешна контрацепция, които имат абортивно действие. Мисля, че е ясно защо.

# 322
Това е официален сайт на БПЦ, така поне пише, и Църквата като институция си има да ги наречем "оторизирани говорители", ако не беше официална позицията в този сайт какво щеше да търси в официалния такъв на Църквата?
Какво щяха да правят там "поздравленията" за отеца по случая на първа страница в техните новини?
Или има и друг, "по- официален" сайт на БПЦ, за който не знам?
Знам, че статиите са нелицеприятни за поддръжниците на БПЦ със  здрав разум в главата и с по- обективно мнение по въпроса, но ги соча именно за да се види до къде могат да достигнат едни човешки тълкувания на официалната религия. Много е страшно, когато се присвои властта от отделни лица да правят официални тълкувания на религията, ставаме нещо като жреческо племе с шамани.
Знам, че не е приятно това звучене и тази оценка и си казвам, че си е лично моя, не я натрапвам, но я изразявам.

# 323
"Двери на Православието" е независим Интернет портал, създаден с благословението на Св. Синод на БПЦ. - ето това пише.

Ако искаш, мога да препиша и публикувам от "Социалната концепция на Руската Православна Църква" тяхната официална позиция по въпроса за аборта и контрацепцията, каквато на нас още ни липсва.

# 324
# 325
Ето част от "Социалната концепция на Руската Православна Църква". Болднатото не е от мен, а е така в самия текст.

XII.2. От най-древни времена Църквата разглежда умишленото прекъсване на бременността (аборта) като тежък грях. Каноническите правила приравняват аборта към убийството. В основата на такава оценка лежи убеждението, че появата на човешко същество е Божи дар, поради което всяко посегателство върху живота на бъдещата човешка личност от момента на зачатието е престъпление.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Църквата разглежда широкото разпространение и оправдаване на абортите в съвременното общество като заплаха за бъдещото човечество и като явен признак за морална деградация. Верността към библейското и светоотческо учение за светостта и безценността на човешкия живот от самото му начало, е несъвместима с признаването на „свободата на избор” на жената да се разпорежда с участта на плода. Освен това абортът представлява сериозна опасност за физическото и душевно здраве на майката. Църквата също така счита за неотменим свой дълг да защитава най-уязвимите и зависими човешки същества, каквито са неродените деца. Православната Църква при никакви обстоятелства не може да даде благословение за извършването на аборт. Като не отхвърля жените, извършили аборт, Църквата ги призовава към покаяние и преодоляване на пагубните последствия на греха чрез молитва и определяне на епитимия с последващо участие в спасителните Тайнства. В случаите, в които съществува непосредствена заплаха за живота на майката при продължаването на бременността, особено ако тя има други деца, в пастирската практика се препоръчва да се прояви снизхождение. Жената, прекъснала бременността си при такива обстоятелства, не се отлъчва от евхаристийно общение с Църквата, но това общение се определя от свещеника, който я приема на изповед. Борбата с абортите, които жените извършват поради крайна материална нужда и безпомощност, изискват от църквата и обществото да вземат действени мерки за защита на майчинството, а също така и да осигурят условия за осиновяването на децата, които поради някаква причина не могат да бъдат отглеждани от техните майки.
Отговорността за греха на убийството на нероденото дете се носи и от бащата, в случай, че той е изразил съгласие заедно с майката за извършването на аборт. Ако абортът е извършено от жената без съгласието на мъжа, това може да бъде основание за разтрогването на техния брак. Грехът пада и върху лекаря, извършващ аборта. Църквата призовава държавата да признае на медицинските работници правото на отказ от извършването на аборт когато така налага съвестта им...
………………………………………………………………………………………………………………….
XII.3. Проблемът с контрацепцията също се нуждае от религиозно-нравствена оценка. Някои от противозачатъчните средства фактически имат абортиращо действие, като прекъсват изкуствено живота на ембриона в най-ранните му стадии, поради което заключенията относно аборта се отнасят и към тяхната употреба. По никакъв начин не могат да се приравняват към аборта други подобни средства, които не са свързани с прекъсването на вече започнал живот. 

# 326
В случаите, в които съществува непосредствена заплаха за живота на майката при продължаването на бременността, особено ако тя има други деца, в пастирската практика се препоръчва да се прояви снизхождение. Жената, прекъснала бременността си при такива обстоятелства, не се отлъчва от евхаристийно общение с Църквата, но това общение се определя от свещеника, който я приема на изповед.

Точно на този въпрос, за избор между майката и плода, католически свещенник даде отговор, че само Бог решава. Нито църквата нито майката има право да определя. Двата живота са в ръцете на Бог.

# 327
  • София
Хайде да го погледнем от тази страна:
Християнството не е религията, която има най-голям брой последователи. Будизмът например не поощрява абортите, но в Китай не се смята за убийство дори абортът в 9 месец. Варварско ще кажете? Ни най-малко. Просто са разбрали, че няма да оцелеят ако са още повече и гледат да създадат блага на живите.

В Индия всеки ражда както му падне и колкото му падне. Поради манталитет и невъзможност за толкова строга политика като в Китай те скоро ще станат най-многобройната нация в света и ще продължат докато не унищожат света.

При нас е смешно да се коментира тази тема, просто зашото вече е била твърде много коментирана и е довела до ЗАКОН, който не забранява абортите и нито нагласата на хората, нито ситуацията в държавата се е изменила, за да се дискутира отново и отново.
Статуквото урежда всички, който не иска да абортира – да си ражда и толкоз.
Мнения от сорта като не искаш да раждаш защо си забременяла са крайно ограничени за мен при условие, че възрастовата граница в София например за момичетата извършващи пръв полов акт е около 14. Което означава, че ако се случи някоя гад да забремени дъщеря ми, аз няма да стоя и да й опявам да си съсипе живота на тази възраст. А бъдете сигурни, че подобно нещо надали ще се случи, защото не съм осигурила на детето достатъчно лекции за предпазване от болести и зачеване.
В случая просто мисля, че има предостатъчно недобросъвестни мъже, какво да говорим за момчета.

За църквата. Без да знам не мисля, че попът е разгласил тази изповед, а по-скоро лекарката се е шашнала и е изнесла всичко на бял свят.
Видях го попа – един такъв охранен и зализан, явно 6 деца са му малко и парите му стигат на човека.

Църквата да си гледа работата, да вземат да си разрешат вътрешните проблеми и да не се месят много много в светските дела, че и без това им се вижда края на смученето от миряни. Щото явно толкова са изкуфели, че единият – съвсем млад поп в Пловдив призовава към религиозна нетърпимост (помните случая, предполагам), другият жените за нищо ги няма, трети ще започне да се обяснява за хомосексуалистите, нищо че сред монасите пълно с такива.

Стига толкова глупости, стигат ни и политиците, които си мразят собствения народ!

# 328
Има ли такова нещо като "официален сайт на църквата"!?
От това, което ieppe е дала като официална позиция на Руската православна църква става ясно - църквата осъжда, но това не означава, че праща на граждански съд и присъда (затвор, смъртна присъда!?!), нито изисква забрана със закон; не отлъчва, а призовава към покаяние; още повече не отрича използването на контрацептиви (с изключение на контрацептивите, които имат абортиращо действие)! Не говорим за забрана на аборти при вероизповедания, при които са забранени и контрацептивите! Пък и въобще за забрана за абортите ли се говори? И действително църквата ли го иска? Или само някой свещеник е казал такова нещо, друг го е подкрепил?
Нашата църква няма "официално становище", за съжаление.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 12:09 от jabushka

# 329
възрастовата граница в София например за момичетата извършващи пръв полов акт е около 14.
В случая просто мисля, че има предостатъчно недобросъвестни мъже, какво да говорим за момчета.
Именно това е проблемът!

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 10:19 от jabushka

Общи условия

Активация на акаунт