Хормонални изследвания - 12

• 6 504
  • 189
  •   1
Отговори
# 150
Скрит текст:
Здравейте!
Какво ви е мнението за тези изследвания, направени на трети ден от цикъла?
Здравей!
ЛХ и Прогестерон са добре. ФСХ е висок и показва, че нещо пречи на О. и затова и Е2 е нисък, най-вероятно.
Добре е да се направи преглед с УЗ. Възможно е, да има киста или ЗФ, които търпят обратно развитие. Киста - не е фоликуларна, нито лутеинова, според мен (защото Прогестерон и ЛХ са добре, а Е2 е нисък), не е и ЗФ (защото Е2 е много нисък), освен ако не търпят обратно развитие.
Ще чакам да споделиш какъв е проблема, че и на мен ми е интересно, моля.
Ниският Е2 показва, че може МЦ да е по-дълъг и/или ановулаторен.
Бях у на УЗ и не видяха киста.Има обаче миомно възелче , ако това има връзка.Според гинеколога ми не са притеснителни резултатите и високият екстрадиол бил по- опасен от ниския, каквото и да значи това.
На 44 г.съм

# 151
  • София
Скрит текст:

Здравейте някой ще ми помогне ли с моите изследвания, на първо време  искам да сваля излишните кг и след това да започнем опити но не става и не става. Не ми се живее вече така наистина.
Здравей!
ТСХ е доста висок (показва Хипофункция на ЩЖ, а при нея доста трудно се свалят кг, особено, ако не знаеш как да го направиш)- трябва да се направи консултация с Ендокринолог, защото има несъответствие с Т3 иТ4 - ако скоро си била болна може да е и от това?! CRP e малко висок, т.е. може да си била болна, ако ли не,  може да има някакво възпаление, някъде?! - лекар трябва да прецени.
Доста си обезводнена, урината дори е по-гъста - пий повече вода... това дава и нереални стойности ( или по-скоро съмнителни) при някои показатели ( напр. феритин и хемоглобин).
Кортизолът е висок - може да е от ИР, от ЩЖ или от Пролактина, но него нещо не го откривам?!
Вит. Д е много нисък - трябва да го приемаш.
В12 е висок, не е проблем - може да е от храна или ако е приеман и не са минали поне 45 дни от прекратяване приема.
За теглото - имаш ИР и от там свалянето на кг.-те е трудно, ако не спазваш режим/начин на хранен, съобразен с това + спорт, добавки, медикамент.
Не е трудно, но трябва да си по-упорита и стриктно да го спазваш Simple Smile

# 152
Благодаря ти за информацията !! Посетих вече еднокринолог, но не останах особено доволна от отношението и прегледа и затова до проучвам нещата. Изписана ми е Метфогама 2000 мг, Еутирокс 0.25 и Витамин Д.  Почнах Метфогамата и витамина, но за еутирокса се чудя да го почвам ли какво е твоето мнение ?  Колебая се защото срещнах мнения, че високото Тсх е от килограмите и може да падне с отслабването. Въпроса е да се стигне до там обаче да има отслабване.Преди години обаче пак го бях изследвала и пак си беше високо към 4.
Какво имаш предвид за несъответствие между Т3 и Т4? Не , не съм била болна последната половин година. Възможно ли е от еутирокса да качи Т3 и Т4 и да мина в хипер функция, но пък дозата е малка?

Иначе за възпалението докторката каза че от килограмите така изписва, а кортизола каза, че най вероятно не съм била достатъчно в покой преди изследването. Пролактин не съм пускала нали е на конкретни дни.

Общо взето още се чудя да почвам ли еутирокс.

# 153
Аз еутирокса изобщо не го харесвам.Взимам само елтироксин.Според мен тази доза 0.25 е малка. По- важно е да коригираш ТСХ, за Мат може да взимаш всяка сутрин по едно хапче селен и три ядки на ден бразилски орех. Не съм чувала той да се коригира с хапчета, освен от само себе си. Бих те посъветвала да посетиш ендрокринолог Емил Начев, в център Панацея в София, .той е най- добрият за мен.Приготви се добре да слушаш , понеже говори много бързо.Прегледите му са стегнати и няма чакане с часове. Деня преди прегледа си пусни пак изследване и му го покажи.Аз при 4 ТСХ и по-високо съм коригира по съвет от Начев , разбира се ако те чака инвитро ..един ден .075 и на четен ден 100, а иначе ако не един 0.75 и един ден 0.50.Така само ще се го свалиш.С 0.25 е малко, все пак има значение и на колко години си и килограми.

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 13:37 от Kira55

# 154
Kira за мен ли става въпрос, аз мисля че нямам проблем с МАТ. Само с ТСХ

# 155
  • София
Благодаря ти за информацията !! Посетих вече еднокринолог, но не останах особено доволна от отношението и
Скрит текст:
прегледа и затова до проучвам нещата. Изписана ми е Метфогама 2000 мг, Еутирокс 0.25 и Витамин Д.  Почнах Метфогамата и витамина, но за еутирокса се чудя да го почвам ли какво е твоето мнение ?  Колебая се защото срещнах мнения, че високото Тсх е от килограмите и може да падне с отслабването. Въпроса е да се стигне до там обаче да има отслабване.Преди години обаче пак го бях изследвала и пак си беше високо към 4.
Какво имаш предвид за несъответствие между Т3 и Т4? Не , не съм била болна последната половин година. Възможно ли е от еутирокса да качи Т3 и Т4 и да мина в хипер функция, но пък дозата е малка?

Иначе за възпалението докторката каза че от килограмите така изписва, а кортизола каза, че най вероятно не съм била достатъчно в покой преди изследването. Пролактин не съм пускала нали е на конкретни дни.

Общо взето още се чудя да почвам ли еутирокс.
Ако искаш потърси второ мнение.
Несъответствие: нормално е, ако ТСХ е висок, Т3 и Т4 да са ниски, а при теб, те са към горна граница. Ако искаш опитай с 12,5мг ( аз с такава доза започнах преди много години, по съвет на д-р Катя Тодорова)... след 2-3 седмици прием - пусни контрола ( на ТСХ, Т3 и Т4). От Еутирокса (Левотироксина) Т3 малко пада, но Т4 се повишава... но, самия медикамент може да подаде сигнал на хипофизата, че има достатъчно хормон и респ. ТСХ да се понижи ... имаш около 2 единици до горна граница на Т4, не би трябвало с тази доза да я минаваш ( да отиваш в Хиперфункция).
Метфогамата се започва с ниска доза (250-500-1000...) и постепенно се увеличава ( на 2-3 дни). Приема се с храна.
Ще чакам да споделяш какво се случва... както и ако се консултираш с друг Ендокринолог.

# 156
Не знам с кой да се консултирам уж чета добри коментари за някой лекар, после отивам на живо и оставам в потрес от отношението и претупването. Записала съм се в чакащи при доктор Катя Тодорова пък дано извадя късмет да ми звъннат все някога.

Може би ще повторя първо изследването на щитовидните да не е някаква лабораторна грешка и тогава ще почна с еутирокса.

Дано не е нещо лошо, че малко се филмирах, chat gpt ми написа възможни причини : клиничен хипотиреоидизъм, ТСХ продуциращ аденом, тиреоидна резистентност.

# 157
  • София
Не знам с кой да се консултирам уж чета добри коментари за някой лекар, после отивам на живо и оставам в потрес от отношението и претупването. Записала съм се в чакащи при доктор Катя Тодорова пък дано извадя късмет да ми звъннат все някога.

Може би ще повторя първо изследването на щитовидните да не е някаква лабораторна грешка и тогава ще почна с еутирокса.

Дано не е нещо лошо, че малко се филмирах, chat gpt ми написа възможни причини : клиничен хипотиреоидизъм, ТСХ продуциращ аденом, тиреоидна резистентност.
Д-р Катя Тодорова я споменах, защото е моя лекар, но отдавна не изказвам мнения за лекари, защото с годините се убедих, че е много субективно и зависи от това, дали с лекаря ще се "харесате".
Не се притеснявай, често се случва да има подобно несъответствие...  и не чети нищо, защото това само ще те притесни излишно. Докато лекар не ти каже какъв е проблема, не го мисли.
Ще чакам да пишеш Peace

# 158
Здравейте, правим опити за забременяване, аз съм над 40, последна менструация на 30 май, дължина на цикъл около 27 дни, засякох овулация с тест и симптоми на 12 юни, вчера на 6ти ден след ову правих прогестерон 74.3.
Моля да ми разтълкувате резултата.
Благодаря!

# 159
  • София
Здравейте, правим опити за забременяване, аз съм над 40, последна менструация на 30 май, дължина на цикъл около 27 дни, засякох овулация с тест и симптоми на 12 юни, вчера на 6ти ден след ову правих прогестерон 74.3.
Моля да ми разтълкувате резултата.
Благодаря!
Дай рефер. граници и мерни единици, моля.

# 160
Здравейте,
Бих искала да помоля за мнения и на мойте изследвания,на 35 години съм на трети ден от цикъла са направени всички изследвания.Приемам  Еутирокс 25 за TSH от една година, беше на 4. След като излезе Инхибин Б ще направя консултация с ендокринолог,но ме притесняват ниските нива на витамин Д .
По принцип сме с мъжки фактор,но след лечение и подобрение на резултатите му, все още не се получават нещата .
    [/list]

# 161
    • София
    Здравейте,
    Бих искала да помоля за мнения и на мойте изследвания,на 35 години съм на трети ден от цикъла са направени
    Скрит текст:
    всички изследвания.Приемам  Еутирокс 25 за TSH от една година, беше на 4. След като излезе Инхибин Б ще направя консултация с ендокринолог,но ме притесняват ниските нива на витамин Д .
    По принцип сме с мъжки фактор,но след лечение и подобрение на резултатите му, все още не се получават нещата .

Здравей!
    ТСХ е висок и показва Хипофункция на ЩЖ. При опити и желание за бебе трябва да се държи около и под 1.0.
    Имаш ИР и КЗ на гладно е висока - това вреди на цялото тяло, вкл. на Я.-те ... трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент.
    Имаш дефицит на вит. Д - трябва да се поддържат нива 60-70ng/ml... трябва да се приема. Не е толкова страшно, дефицити се попълват Simple Smile
    Магнезият е нисък - трябва да се приема ( 300-400мг/дн)
    Тестостеронът е нисък, може да е от ИР или от храненето - приемай повече протеин/месо...
    Пролактинът е висок - предполагам от Хипофункцията на ЩЖ - следи го. Ако контролираш Хипофункцията, предполагам и той ще се нормализира.
    Всичко това не е пречка за зачеване - лесно може да се коригира/контролира.
    От мен - Успех! Peace

# 162
    Здравейте,
    Бих искала да помоля за мнения и на мойте изследвания,на 35 години съм на трети ден от цикъла са направени
    Скрит текст:
    всички изследвания.Приемам  Еутирокс 25 за TSH от една година, беше на 4. След като излезе Инхибин Б ще направя консултация с ендокринолог,но ме притесняват ниските нива на витамин Д .

Здравей!
    ТСХ е висок и показва Хипофункция на ЩЖ. При опити и желание за бебе трябва да се държи около и под 1.0.
    Имаш ИР и КЗ на гладно е висока - това вреди на цялото тяло, вкл. на Я.-те ... трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент.
    Имаш дефицит на вит. Д - трябва да се поддържат нива 60-70ng/ml... трябва да се приема. Не е толкова страшно, дефицити се попълват Simple Smile
    Магнезият е нисък - трябва да се приема ( 300-400мг/дн)
    Тестостеронът е нисък, може да е от ИР или от храненето - приемай повече протеин/месо...
    Пролактинът е висок - предполагам от Хипофункцията на ЩЖ - следи го. Ако контролираш Хипофункцията, предполагам и той ще се нормализира.
    Всичко това не е пречка за зачеване - лесно може да се коригира/контролира.
    От мен - Успех! Peace
    Благодаря ви за отговора,като добавка приемам само Пикозитол ,в него има Витамин Д ,но явно въобще не е достатъчно.Надявам се след консултация с ендокринолог да ми изпишат каквото е нужно, досега все ми обясняваха ,че всичко ми е наред.

# 163
    • Пловдив
    Нормално ли е след 2 дни прием на летрозол fsh да ми се качи на 26.26, а inhibin над 18? Тоест, да е от летрозола?

# 164
    Здравейте ! Това са резултатите ми на трети ден, може ли да си кажете мнението:
    TSH- 2.25 uIU/ml
    LH 2.56 miU/ml
    FSH 7.84 miU/ml фоликулярна фаза 3.03-8.08
    Estradiol 153 pg/ml , мисля че това е около 561 Pmol/l. ( фоликулярна фаза 21-251)
    Prolactin 11.83 no при референтни стойности 5.18-26.53

Общи условия

Активация на акаунт