Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

  • 125 265
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Мнения: 68

Препоръки за деца от 1 до 3години за мазнини в чист вид - около 10-25 г, от които масло 5-10 г и растителна мазнина 5-15 мл.
Това донякъде ме ориентира.
Аз все се надявам на това че децата имат вроден усет за нуждата си от храна и хапват от това което им е нужно. Като не включвам в това число бонбони и шоколади. За тях е ясно че ги харесват заради вкуса, но ако никога не са ги опитвали едва ли ще си ги търсят.

Аз от известно време ползвам само кафява захар и бях спокойна, но вие ме замислихте. Определено оцветява водата в кафяво когато я сложа в чай или мляко. това дали означава че е боядисана. Ако е така много ще ме е яд.

# 1 081
  • Мнения: 2 652
Аз от известно време ползвам само кафява захар и бях спокойна, но вие ме замислихте. Определено оцветява водата в кафяво когато я сложа в чай или мляко. това дали означава че е боядисана. Ако е така много ще ме е яд.

Не, нормално е кафявата захар като се стопи да боядиса водата. Не е нормално кристалчетата да се измият от кафявото.

   
   Grace, как е агавето? Simple Smile

Ани, агавето е супер! Много ми е ценно и го ползвам пестеливо, дори втората бутилка не съм отворила още Simple Smile Още повече, че малката яде вече и мед, та съвсем ще ми стигне за близките 5 години  Joy

# 1 082
  • София
  • Мнения: 2 348
Какво е това агаве?   Rolling Eyes
 Ани, как се казва захарта, която използваш ти?
 Аз използвам Демерара, но не е по-сладка от рафинираната. Приблизително колко % е по сладка кафявата захар? Като си намеря истинска искам да знам преди да съм натровила семейството от безобразна сладост.

Защо кафявата захар е по-скъпа, след като и е спестено рафинирането? И защо пълнозърнестите хлебчета са по-скъпи, след като ми продават продукта с "отпадъците" така да се каже?

Каква ли е била тази хипер сладка бяла буца(като буца каменна сол), което дълго време стоеше в хладилника на майка? Спомням си, че съм я питала и тя ми е казвала, но не съм запомнила. Да не би някакъв трети вид захар?

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 01:33 от skrech

# 1 083
  • Мнения: 2 176


Защо кафявата захар е по-скъпа, след като и е спестено рафинирането? И защо пълнозърнестите хлебчета са по-скъпи, след като ми продават продукта с "отпадъците" така да се каже?


Защото производството не е в такива големи мащаби, това повишава себестойността.
Защото се смята за "модерно" здравословното хранене.
Защото търсенето и предлагането определят цената.

# 1 084
  • Мнения: 1 947
   Skrech, марки има много, аз съм хвърлила пакета и не знам, но иначе е Rohrohrzucker,
т.е. сурова захарна тръстика. Агавето е вид кактус, мисля... Буцата да не би да е била
небет шекер? Всяка баба имаше за внуците, когато бяхме малки , но това си е бяла захар.
   А медът в печивата вреден ли става или просто губи стойност? Ако е второто, то няма
проблем печивата да са с мед. Захар ползва само мъж ми за кафето си - на всичко слагаме
само мед и за моя радост, детето много го обича.

# 1 085
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
 Медът си губи качествата след топлинна обработка. Комшията ми има кошери и ми е обяснявал, че ако искам да го раззахаросам, трябва да го правя на водна баня, дълго време и с минимално загряване.....даже вече имам навик като правя чай, медът ми  да е  в една малка купичка и си взимам отделно. 
:ooooh: Обаче аз откакто спрях  да пуша  придобих навикът да се вманиачвам за някои работи  и да ги превръщам в нещо като ритуали Embarassed

# 1 086
  • Мнения: 2 282
Преди време търсих да разбера що е то небетшекера, че на етикета няма състав, а се скъсват да го препоръчват при кашлица.  Май нищо не намерих  newsm78
И аз като Ани се интересувам какво точно се губи при загряване на меда. В смисъл - ползите от меда за мен са две - едната, че има по-нисък гликемичен индекс от захарта, и като цяло се приема по-добре от организма, и втората - увеличаването на имунитета. Ако втората отива на кино с нагряването, поне първата стои ли си?

# 1 087
  • Linz
  • Мнения: 11 630
И аз като Ани се интересувам какво точно се губи при загряване на меда. В смисъл - ползите от меда за мен са две - едната, че има по-нисък гликемичен индекс от захарта, и като цяло се приема по-добре от организма, и втората - увеличаването на имунитета. Ако втората отива на кино с нагряването, поне първата стои ли си?
Когато медът се разтопи на висока темепература се превръща единствено в глюкоза.

# 1 088
  • Linz
  • Мнения: 11 630
... В смисъл - ползите от меда за мен са две - едната, че има по-нисък гликемичен индекс от захарта...
Понеже се съмнявах, че е така, потърсих инфо в нета и подозренията ми се потвърдиха...
http://www.sanifar.com/index.php?option=com_content&task=vie … d=19&Itemid=2

# 1 089
  • Мнения: 2 282
Ааа, аз съм го сравнявала с глюкозата!
И все пак, другояче се усвоява от организма. Знам го, ама не мога да разровя тая пуста глава за причините.
Но пък след написаното от Рени, става ясно що е то нагрят мед.

# 1 090
  • София
  • Мнения: 2 348
Пуста пазарна политика  Crossing Arms

Точно небет шекер е. Като прочетох, се сетих.

Ние мед винаги си слагаме, когато чаят поизстине, за да не се разпадат ди- и олигозахаридите.

# 1 091
  • Мнения: 19 997
Медът   е полезен, защото е природна храна и се приема по-добре от организма, съдържа  витамини и минерали и има антибактериални св-ва. Има високо съдържание на фруктоза, която не изисква инсулин  и е по-сладък от захарта. Затова може да се използва в по-малко количество в рецепти със захар.
Не се консумира в големи количества от деца.

# 1 092
  • Мнения: 1 849
Фруктозата е 30% по-малко калорична, но 1,7 пъти по-сладка от захарта, т.е. може да сложите половината количество на сладкиша и ще е 2 пъти по-малко калоричен. Освен това сладкишите стават по-меки и се запазват по-дълго (от опит). Може да се взима и от диабетици. Иначе гликемичния й индекс е 23, на 100 - за глюкозата.
http://margaritta.dir.bg/2003/uni/01zahar.htm
Колкото за рибата, ако детенце не хапва определен тип риба (обикновено скумрия), изчакайте 1 месец да забрави вкуса и поднесете друга - по-добре бяла риба, която не мирише силно и няма кости, като я приготвите с подправки - копър, мащерка или др. и зеленчуци, на малки късчета (без кожа). Така няма да се акцентира, че е риба и вкуса ще е като на месо. Моя хапва пъстърва и бели риби с голямо желание, а скумрия само ако е печена и не съм му обяснила какво точно му бутам в устата (на морето, от моята порция). Понякога правя риба във фолио с мазнинка и подправки, после леко запичам за цвят - 5 мин. и си става супер.
От меда знам, че за деца се дава по-светъл - от липа (и за кашлица), акация. А по-късно - за сила (мъжка) и енергия - от магарешки бодил. Мановия мед е доста силен и се дава на по-големички. Медът съдържа 25-40 % глукоза и 22-50% фруктоза. Боров мед, Розов и Лимонов мед - са фалшиви, глюкоза с аромати. Като купувате, гледайте с малките буквички съдържание на мед - 60% и т.н. По-добре да е от познат пчелар и да знаете, че няма много антибиотици за пчелите.

# 1 093
  • Мнения: 9 052
друга идея за риба , приема се дорбе при нас е филе от сьомга с любими зелен;уци (при нас броколи на супа)  бистър бульон  Hug.

# 1 094
  • Мнения: 5 714
Не знам защо се нарича боров мед. По принцип това трябва да бъде сладко от борови иглички. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт