Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 641
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 795
Да се запиша и аз за темата. Тази седмица бях възмутена като видях в менюто в ДГ че за сутрешна закуска и през 5 дни е филия с нещо, като единия ден беше филия с масло и чай. Вярно е че децата това най го харесват но не смятам че това е разнообразно и здравословно хранене. А в яслата където бяхме миналата година за закуска много често имаше по нещо пържено. Което според мен е абсурд особено за деца които са до 3 год. Единственото което ни остава е да си гледаме децата в къщи или поне през останалото време да им предлагаме по добра храна.

Наистина ли мислиш , че нещо пържено е по добре от филия с нещо???
Тук нещо не разбрах. Мисля, че никъде не се казва, че пърженото е по- добре.

# 796
  • най-шареното място
Не съм чела тук от много време. Аз отдавна се отаказах да се ядосвам, защото за съжаляние не мога да променя системата, родителите масово искат детето да е нахранено без значение с какво.

Стигна се до там на родителската среща в началото на годината директорката да се изправи и да каже "Давайте на децата плодове! Ние им даваме, но давайте и вие!"

Нищо не мога да коментирам, но предполагам разбирате, колко ме впечатли това. Все съм мислела, че родителя основно се грижи за детето. Макар да го храни основно градината, остават сутрините, вечерите и почивните дни... домашния хладилник и купа с плодове, и навиците не се градят там, но само според мен май.

# 797
Много е важно с какво се хранят в градината .  И следобедната zакуска дали ще е вафла или мюсли с мляко май няма кой zане каква раzлика в цената? Мюслите хич не са скъпи.
Плодове какво им е да нарежат банани , ябълки и цитрусови на парченца и да ги оставят в чинии на масата ? 

# 798
  • най-шареното място
Че е важно, важно е. Но да не се хранят добре там и после мен да ме учат, щото съм оставила грижата на тях само... Simple Smile Аз не само давам каквото трябва, а и правя необходимото да не се създават навици, по техен модел, обяснвайки как там може, а вкъщи не ...

Иначе, това, което пишеш се прави при нас, но не и плод преди обяда /а не за десерт/.
Дават, по-често корн-флакес отколкото мюсли и го дават разделно от млякото защото са забелязали, че децата иначе не го ядат и то не е чудно за мен /с прясно мляко на какво заприличват/..... но какво има в в този флейкс никой не знае.
Маргарин се дава вместо масло, рибата се пържи и подозирам, че е полуфабрикат и т.н.

# 799
Корн флейкс не е нещо особено полеzно, доколкото гелдах едно предаване, zащото техмнологияте като на чипса. Пък и е тъпкан със zахар. Може би децата го ядат повечЕ , но ако дават само мюсли с мляко (има си раzлични раzновидности ) в един момент гладните лапета zапочват да ги ядат  Wink моя не щеше мюсли в началото , ахлебче ... но те дават на всички, като не иска прибират и сега си го прибирам от градината сит, zащото zа следобедна е иzял много мюсли с мляко  Wink  и няма нерви до вечЕрята  Wink
също сушените плодове zасищат и децата ги ядат. Смокини, сливи , кайсии нямат костилки като фурмите, но има и обеzкостени фурми zа децата  Wink
Вафлите са напълно иzлишни zа всекидневна храна Hug

# 800
Точно това ми се искаша да попитам...Мислите ли, че корн флейкс , нескуик топчетата или така наречените зърнени закуски са полезни?
Гледах някакво предаване, в което твърдяха, че е точно обратното, та даже опасни  newsm78. Не можели да се справят обаче със забраната на рекламите по ТВ, където представяли нещата съвсе по-друг начин.
Аз винаги съм предпочитала мюсли с мляко, пред тези назнайни топчета newsm78

# 801
  • най-шареното място
"Корн" обикновнео идва от царевица, а там винаги е поне "тъмна Индия". Аз не обичам ГМО и като се съмнявам /царевица/ избягвам Отделно процеса, няма ка да е в унисон с принципа за минимална обработка. Затова въпреки, че оценявам усилието децата да хапват полезна храна в градината, не одобрявам почина да ги стимулират да се тъпчат с мюсли.

# 802
децата ги обичат, но даваха предаване zа технологията на проиzводство и иzлеzна като на чипса ... т.е канцерогенни . Имат доста zахар, но има и някои с мед ... Аz лично като иzям една купичка (понякога ми се прияжда  Wink ) и после ми се страшно сладко , направо ми става лошо ... Давам и на малкия, когато му се дояде и на него, zа да не се чувства ограничен, но той страшно рядко се сеща ... тоzи месец амй иzобщо не е споменавал.
"Корн" е май от zърно ... zърнени продукти са  Wink има и пълноzърнести с мед ... аz имам една кутия таквиа zа прищявки  Wink
Мюсли и корн флейкс са много раzлични неща  Wink
Почти всичко е ГМО . Морковите са смесени с тиква zа да са по сладки ... също и пататите, а доматите  (особено от холандия , белгия) с някакъв ген на риба zа да не zамръzват и zа да виреят на студено  Sad 
За да не ме е гнус от това , което ям , почти нищо не влиzа в къщи беz на етикета да пише био  Wink

# 803
  • най-шареното място
Съжалявам, че така често се намесвам, но не това че са зърнени е проблема, а че обикновно са царевични.
Мюсли с царевица аз не съм виждала, въпреки че е също зърнено. Изключение прави това, в което има корн флейкес. Отделно за съжаление стафидите, които са в мюслите може да са пържени и захаросани. А корн флейкса с пържен мед си е без мед и т.н.
И аз чакам българското цвекло, но гледам за сега има само холандско и се ослушвам...

# 804
в Холандия би трябвало да вирре и бнормално цвекло , та ако няма други обструкции не бих се zамислила именно zа цвеклото. Иначе всякакви чушки, домати и краставици и подобни от Холандия и да ми пишат био не ги вzимам, предпочитам да вzема марокански  и не био, отколкото холански домати "био"  Rolling Eyes
За корнфлейкса на кутията си пише какво има като съставки ... но каквото и да пише и аz съм против употребата му като храна  Hug

# 805
Това АМ, това бебешки пюрета, инстантни каши, корн флейкс... за мен е под един знаменател - изкуствена храна. Достатъчно е да знаеш какво е "flakes" - люспа, обвивка. Т.е. не е пълното зърно, което всъщност е полезното и е нерафинирано.

# 806
Това АМ, това бебешки пюрета, инстантни каши, корн флейкс... за мен е под един знаменател - изкуствена храна. Достатъчно е да знаеш какво е "flakes" - люспа, обвивка. Т.е. не е пълното зърно, което всъщност е полезното и е нерафинирано.

флакес мисля , че се има в предвид снежинки .. .в смисъл zърнени снежинки или люспи , както го наричаш , но нямат в предвид консистенцията , че е от люспи. Пък и ако zърното е с обвивката твоа го прави пълноzърнесто. В смисъл , ако е смляно беz обвивката няма да се толкова полеzно ...  Hug

# 807
Може и ти да си права, това не променя отношението ми към тях. Особено онези кафяви топченца на Нестле  как да ми се видят здравословна храна? Не че в някакъв момент не съм опирала до готови пюрета, каши и т.н., но това не е основната храна на детето.

# 808
Може ли някой от вас да ми каже защо решихте, че корнфлейкса е канцерогенен.
Чипсовете и зрънчовците са непълноценна храна, съдържат грис и масла /обикновено палмови или хидрогенирани - които са със съмнение за канцерогенност/, освен това съдържат един куп изкуствени аромати и оцветители....т.е. нищо полезно. Но за разлика от тях флейковете не съдържат мазнини. Та затова се зачудих... Thinking 

# 809
  • най-шареното място
аз съм писала защо - много обработени, бих казала до неузнаваемост. Освен това в болшинството случаи царевица, тя пък никой не казва модифгицирана ли е и като цяло има огромно производство на модифицирана. В допълнение се произвеждат от гиганти, които еда ли мислят за съдържанието колкото з апечалбата.

Не съм ползвала пюрета и каши и корн флейкса е лукс няколко пъти годишно. По горните причини.

А защо палмовата е канцерогенна?

Общи условия

Активация на акаунт