Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 426
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 975
Но какво да мажем на филиите?.....
Моето дете проявява интерес към закуската ми. Мляко с мюсли. Той обаче е на 1г 4мес. и се притеснявам да му давам, защото има и ядки...

Филиите може и на циганска баница - топваш в зехтин (ама не е толова вкусно, колкото в олио:) и ръсиш сминдух или червен пипер и сол. Също така - сирене или кашкавал.

А вместо мюслито спокойно можеш да даваш на детето чисти овесени ядки. Ако се притесняваш за храносмилането му, може да почнеш с фини, за предпочитане са ан тази възраст. Но определено е добре да няма вътре плодове. Ако вече даваш мляко, спокойно може да ги накиваш в мляко за половин час (за фините) преди хранене. Аз ги ям и давам на детето с вода, мед и филирани бадеми, получава се невероятно вкусно, но тя вече е на 3 години...

Пък като говорим за крема сирене - дали и вътре няма хидрогенирани мазнини? Едната ми дъщеря много обича, но напоследък взех да се замислям какво пишат и какво - не. Определено твърде лесно се маже....
Ако трябва да избирам между маслото и маргарина - твърдо съм за маслото. Винаги имам масло в хладилника, макар че рядко го ползвам. Маргарина и разтворимите напитки за мен са символи на това, което е направо отровно.

# 976
  • Linz
Пък като говорим за крема сирене - дали и вътре няма хидрогенирани мазнини?
Има със сигурност. Както и други нездравословни съставки.

# 977
Вери, не търся инфо са Омега3 и Омега6, просто те са в маргарина, който вzимам. сатова каzвам, 4е не zнам кое е по-полеzно, маслото с холестерина или маргарина с омегите  newsm78 zа готвене полzвам слъ4огледово олио съ6то обогатено с Омега3 и Омега6

Маргарина е нефтопродукт. И злато да му сложат, няма как да бъде полезен..
А маслото може да се пречиства, под формата на Гхи няма холестерин май.

# 978
говоря zа био "крема сирене" тук го наричат фришкеzе и има раzлични  Hug
холестерин и пр. ... има и полеzен и вреден съвсем беz не трябва , а и да е беz не zнаеш какво друго са му сложили.

# 979
няма на4ин животински продукт да няма холестерин  Peace не снам какво е пре4истено масло, це се поинтересувам.
и аz съм протв раzтворимите напитки

# 980
  • Linz
Холестерина не е страшен (при здрав човек в разумни граници), хеле пък за децата- изобщо не ме притеснява. За това пък избягвам всичко, което е изкуствено добавяно, дори това да са омега 3 и 6.

# 981
Аз съм изключително маслоядно животно Simple Smile
Наскоро ни правиха изследвания (от фирмата) за риска от сърдечни болести. Изследванията на холестерола (в различните му форми) ми е напълно в нормата, даже към долните граници.

Искам да кажа, че със или без масло, когато човек е предразположен - има проблеми.
Въпрос на обмяна на веществата, а не на количеството изядено масло. Wink

А нефтопродукти не ям, независимо каква стръв (за зарибяване) са му добавили. Peace

# 982
  • варна
Аз съм изключително маслоядно животно Simple Smile
Наскоро ни правиха изследвания (от фирмата) за риска от сърдечни болести. Изследванията на холестерола (в различните му форми) ми е напълно в нормата, даже към долните граници.

Искам да кажа, че със или без масло, когато човек е предразположен - има проблеми.
Въпрос на обмяна на веществата, а не на количеството изядено масло. Wink

А нефтопродукти не ям, независимо каква стръв (за зарибяване) са му добавили. Peace
Следя темата отдавна и исках да се включа и аз.Да права си,че холестерола не зависи от това колко месо ядеш,аз съм слаба 46 кг и въпреки всичко имам холестерол/който сега е точно на границата/ #CrazyХолестерола идва от неправилна обмяна на организма и неправилното изгаряне на веществата.А относно месото не можем да не даваме месо на децата си,но то трябва да е без много мазнина.Не вярвам и че щом в къщи детето яде масло вместо маргарин,в детската градина спазват това-там с извинение им дават всякакви буклуци.Между другото в нашата детска градина два пъти в седмицата им дават пълнозърнест хляб и следобедна пълнозърнеста закуска. LaughingА относно маслото,което не е българско,от какво си мислите че го приготвят ?От сухо мляко!Преди нашето масло беше хубаво,но от както взеха да налагат тези европейски стандарти,всичко вече е от сухо мляко.С две думи май вече нашите деца не ядът нищо полезно newsm78

# 983
И за пореден път ме засърбя езика да споделя - в менюто в нашата градина всеки или почти всеки ден ясно е написано: Филия с маргарин и ...(едиквоси), макарони с маргарин и сирене, ... Направо издивявам! Това е и причината да водя детето си закусило, лошото е обаче, че я водя рано, и там не пропуска да си хапне от другата храна (от ящните е, щом става дума за филийки). Надявам се поне да не и оставя място за много.

# 984
  • Linz
При всички случай е по-добре масло, отколкото маргарин.
И не се и съмнявам, че в детската градина дават маргарин и всякакви други "боклуци" с този ограничен бюджет- 1,70 на ден. Поне, доколкото зависи от мен гледам да е по-качествено.

# 985
А относно маслото,което не е българско,от какво си мислите че го приготвят ?От сухо мляко!Преди нашето масло беше хубаво,но от както взеха да налагат тези европейски стандарти,всичко вече е от сухо мляко.

С иzвинение , но ме ядоса направо. По голяма простотия  ooooh! няма. Европейските стандарти били виновни, не лакомията и печалбарството на нашенеца  ooooh!   ooooh!  ooooh! Сухо мляко, останки, подаяния с иzминал срок и генномодифицирани болкуци се внасят в България от много години.  Благодари на Българския биzнесмен  Whistling В Германия няма мляко 2 качество. Всичко, което не е първо се иzхвърля. Млякото е страшно евтино (биото купувам по около 70 цента литъра ) и се продава или с масленост 1,5 или с 3,8 . Засиси какво искаш да си купиш. От сухо мляко ти правят маслото на теб и ти дърдорят глупости zа европейски стандарти с цел да не гледаш хората какво ядат и да им купуваш боклуците  Sad

# 986
И за пореден път ме засърбя езика да споделя - в менюто в нашата градина всеки или почти всеки ден ясно е написано: Филия с маргарин и ...(едиквоси), макарони с маргарин и сирене, ... Направо издивявам! Това е и причината да водя детето си закусило, лошото е обаче, че я водя рано, и там не пропуска да си хапне от другата храна (от ящните е, щом става дума за филийки). Надявам се поне да не и оставя място за много.

Радвам се,че някой все пак се е сетил за храненето в детската градина. Дали някога сте се питали какво всъщност яде детето ви цели три пъти на ден и как успяваме  с 1.70 лв на ден да  го нахраним? Дали сте си задали въпроса кой и с какви продукти зарежда детските градини , колко ли нерви ни струва да се преборим с високите цени на доставчиците подписали договори с общините ? А замислили ли сте се с какво може да помогнете на хората , които искат по-добро качество на храната за децата ни? Ако някой от Вас има желание да обсъдим тази тема и да направим нещо за да променим действителността нека пише във форума.

# 987
И аз съм за маслото. Децата нямат проблем с холестерола, така че маслото е по-добрият избор.
А относно маслото,което не е българско,от какво си мислите че го приготвят ?От сухо мляко!Преди нашето масло беше хубаво,но от както взеха да налагат тези европейски стандарти,всичко вече е от сухо мляко.

а ти откъде знаеш какво е било? Кой го е изследвал?
Освен био продуктите, в Германия има  независими организации (Öko Test и Stiftung Warentest), които правят изследания на много продукти за качеството им и вредните съставки. Така че даже продуктът да не е от органично култивиране, пак може да е качествен.
 И въпреки че съм далеч от мисълта, че немските продукти са перфектни , просто няма база за сравнение с българските.

# 988
Вери, не търся инфо са Омега3 и Омега6, просто те са в маргарина, който вzимам. сатова каzвам, 4е не zнам кое е по-полеzно, маслото с холестерина или маргарина с омегите  newsm78 zа готвене полzвам слъ4огледово олио съ6то обогатено с Омега3 и Омега6

Маргарина е нефтопродукт. И злато да му сложат, няма как да бъде полезен..
Точно това мислех да напиша и аз, за златото, ама си легнах.  Laughing Четем си мислите.  Wink
В маргарина и да има разни омеги са изкусвено сложени там.

А относно месото не можем да не даваме месо на децата си,но то трябва да е без много мазнина.
Навлизаш в друга тема.  Wink Въпрос на гл.т. Аз смятам, че едно дете, и не само, може без месо. От 2-3 месеца ядем месо изключително рядко. Аз се чувствам много добре, останалите вкъщи не са ми казали, че им липсва.  Wink

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 20:02 от Вери

# 989
И как ще каже едно дете на годинка например, че месото му липсва?
Всъщност моята дъщеря е на 2 и ако някой ден пропусне да яде месо, на следващия изяжда двойна доза. Не яде много, но си иска.

Общи условия

Активация на акаунт