Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 423
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 990
И колкото и достъпни полезни неща да има в Германия в супермаркетите , като се наредя на опашата пред мен гледам нареждат ... каса бира, бутилки разни, салами вакумирани, консерви в тенекета, замразени пици и други готови, готови сладки неща и то доста , бял хляб на резани за тостер ... консервирано кисело зеле за зелен;ук , но от тяхното кисело  Sick Бели макарони и кет;уп, карофи и това е. С 2 думи има , но за мен нямат култура на хранене. В с-седната франция като идеш и си има пресни морски продукти колкото искаш . А тук си имат и северно море и 1 риба няма да изядат , освен ако не е добре панирана и с много майонезен сос  Sad

# 991
И как ще каже едно дете на годинка например, че месото му липсва?
Всъщност моята дъщеря е на 2 и ако някой ден пропусне да яде месо, на следващия изяжда двойна доза. Не яде много, но си иска.
Ами ти сама си си отговорила - като му липсва, си иска.. или наваксва после.

Аз смятам, че едно дете, и не само, може без месо. От 2-3 месеца ядем месо изключително рядко. Аз се чувствам много добре, останалите вкъщи не са ми казали, че им липсва.  Wink
Аз съм го свела до минимум също.
Ядките и семената могат да доставят нужните на организма незаменими аминокиселини.
И изобщо, ако човек се храни балансирано, липсата на месо няма да му се отрази отрицателно.
Дори напротив. Като вземем предвид какво месо си доставяме от магазините - от животни помпани с хормони, хранени с изкуствени и ГМО храни, тъпкани с антибиотици, слънце и чист въздух не видели.., бих казала, че с неяденето му буквално си спестяваме доста химия. И не на последно място, яденето на убито животно не е от най-полезните неща...

Аз както съм го подкарала съм почти готова да го спра изобщо.
Чакам и в семейството ми да станат готови.. Wink

# 992
И колкото и достъпни полезни неща да има в Германия в супермаркетите , като се наредя на опашата пред мен гледам нареждат ... каса бира, бутилки разни, салами вакумирани, консерви в тенекета, замразени пици и други готови, готови сладки неща и то доста , бял хляб на резани за тостер ... консервирано кисело зеле за зелен;ук , но от тяхното кисело  Sick Бели макарони и кет;уп, карофи и това е. С 2 думи има , но за мен нямат култура на хранене. В с-седната франция като идеш и си има пресни морски продукти колкото искаш . А тук си имат и северно море и 1 риба няма да изядат , освен ако не е добре панирана и с много майонезен сос  Sad

Културата май не им от силните неща (предполагам Германия имаш предвид), не само храненето. Не че нашата е по-различна де - масовата. Wink
Принципно поколенито на рекламите от ТВ е така - защо да хвърляме толкова труд да готвим, като може да се купи от магазина? Етикетите за да ги четеш, трябва да знаеш какво пише на тях, да си наясно сложното име какво означава. Но пък то не се учи в училище и изисква много усилия... Много труд.. Simple Smile

# 993
  • Linz
За месото- спрете ли го веднъж, после ще ви се вижда отвратително. Аз не понасям миризмата и вида му, ако не са му добавени подправки да притъпят малко гадния мирис, буквално ми се повдига (смърди си баш на мърша).
Моите дъщери казват, че са вегетарианки, но на този етап си търсят месо (опитват се да копират майка си Laughing). Едната тия дни каза "тези кюфтета са толкова вкусни, че даже аз, въпреки, че съм вегетарианка, ги ям" Joy

# 994
Аз бях вегетарианка няколко години. Проядох месо отновно като забременях.
При мен беше по-скоро обратното. Като го проядох отново, ми се струваше вкусно. А сега като консумирам по-често и ми се гади от него.
Имахме едно приятелско семейство и двамата бяха луди на тема здравословно хранене. Не искаха да дават месо  на детето си  до 10-11месеца и накрая като я захраниха с месо, момиченцето направо освирепяваше само да види шунка Joy
А соята е една от най-често ГМО храни. Аз не съм привърженик на крайностите в детското хранене (Имам предвид групи храни, не шоколади и бонбони)

# 995
И аз не съм привържаник на крайностите и ще толерирам желанието до последния си дъх, така да се каже. Simple Smile
Колкото и да ми се иска да го спрем..

В_и_В_и, може би организма ти е имал нужда, не се кори. Следвай инстинктите си, ако не ти се яде сега, го избягвай.
А ако има откъде да се взима поне от домашно гледани животни - е по-добре, ако все пак се налага..

# 996
  • под шипковия храст
в къщи да се спре месото е мисията невъзможна! а и смятам, че донякъде това е против естествената ни природа. доколкото ми е известно човека си е хищник от времето на скалните рисунки.. Mr. Green аз лично мога да мина и без месо, но пък чак да ми става лошо от него и да не ми понася, не ми се е случвало  Peace

# 997
Здравейте и от мен.Хоп-записвам се в тази чудесна тема да я следя.Моето момиченце е на 4 год.и 7 месеца.Много е злоядо и се чудя как да го храня здравословно като почти нищо не обича освен царевица и краставици.Не съм изчела цялата тема сигурно сте коментирали много неща и ще намеря полезни съвети.А сега имам въпрос-смятате ли ,че закуска от шепа ядки,плод и чай е достатъчна за едно дете както препоръчват за нас възрастните.Аз лично предпочитам маслото,маргарин не купувам.Напоследък като следя пресата просто съм потресена .Та какво ядем ние и децата ни-отрови и непълноценна храна,дори плодовете и зеленчуците на който наблягаме вече не съдържат нищо.Е как да се храним здравословно-ни млеко,ни месо ни салати-всичко е химизирано.просто е страшно.И още нещо-давате ли всеки ден месо на децата си?Аз гледам да има поне 1 ден бес месо.

# 998
Все се бъркам под ядки зърнени храни ли имате предвид или орехови ядки? Как всъщност се казва на ореховите ядки, май не е ядки както си мисля Mr. Green ooooh!
Аз давам често за закуска зърнена каша с плод. Пасирам плод, добавям готово брашно за каша без други примеси и фруктоза. Понякога смесвам с кисело мляко.  Мед давам само като е болна, защото я разхлабва.
Месо не знам какви са препоръките за вашата възраст. Знам, че за нас са 6 пъти в седмицата, от които единият път риба. Четох някъде, че трябва да присъства в две яденета на ден, но почти не яде по два пъти на ден месо или пък изяжда месо колкото 1 кюфте на обяд и на вечеря още половин. Не следя съвсем стриктно, защото често отказва да яде каквото съм сготвила и се налага да правя друго, което може да е без месо.
От известно време сме на вълна моркови и чушки. За "десерт" давам лентички от тях.

# 999
IMJ, сутрин давам плодове. А зърнената закуска е към 11ч, когато си е вкъщи. Понякога я прескача и остава за следобед. В градината също така ядат: в 9ч плод и в 12ч обяд. Следобед са някакви измишльотини най- често и затова като се прибере си хапва от зърнените истории.
За месото, в градината ядат 4 дена на обед и 1 ден е постен. Вкъщи вечерно време не яде месо, а и аз много рядко напоследък приготвям нещо месно. Ако й се събере цяла седмица у нас, може би веднъж седмично менюто ще е месно.

# 1 000
Според тези принципи на здравословното хранене, които са актуални на мен (по-конкретно, съобразено със спортното хранене и йогата), млако са хората, чиито организми могат лесно да се справят с месо 2 пъти дневно. Иска се повече активност и доста зеленчуци, и пак зависи от организма на човек. Затова за препоръчване е месото да не е 2 пъти на ден, или поне да не е така всеки ден. Има и други протеини - бобови, яйца, млечни, в ядките, па дори и в ориза и пшеницата.

Аз лично не бих оставила сутринта децата без въглехидратна закуска. В този смисъл, варианта на IMJ при нас сутрин е с овесени ядки. Не съм фен и на разделното хранене (бях писала по-горе). Общо взето, закуската напоследък у дома е: Вода, фреш (не всеки ден, само когато има време), ябълка, след 30тина минутки - овесени ядки с ядки и мед, или палачинки (смес бяло и пълнозърнесто брашно) със сирене или мед.

IMJ, по повод плодовете, зеленчуците и водата - колкото и гадости да има в тях, пак ще имат полезни вещества, които други неща не могат да ни дадат. И това, че водата е хлорирана и точно в момента нямаме шише минерална, не е повод да не пием вода. Нито пък това, че плодовете може да не са био, трябва да ни отказва да ги ядем. Естествено, по-добре е всичко да е чисто. Но предимството на тези неща пред пържените филийки (термично обработена мая, бяло брашно и пържено, не че не правя понякога и аз де) е огромно. Те са единствения начин да помогнем на тялото си да приема и обработва месото, хляба, захарта и какво ли не още....

# 1 001
Сребърен облак, напълнон съм съгласна.Не съм спряла да давам плодове въпреки,че не съдържат вече целия капацитет от хранителни вещества.Просто изразих мнение по повод горещата тема за това какво ядем.Тук все още почти няма био храни.    Виви,под ядки се разбира орехи фъстъци,бадеми,лешници,соя,леблебия и т.н.А за зърнените закуски -според мен са мюсли,овесени,пшеничени,орисови ядки,нескуик,корнфлеикс и т.н

# 1 002
  • Пловдив
Според мен, нескуик, корнфлейкс, та даже и готовото мюсли не могат да минат за здравословни храни.
По-добре овесени /и др. зърнени/ ядки и семена, ядки, плодове, според предпочитанията, смесени вкъщи.  Peace

# 1 003
Бях гледала едно предаване  за корнфлейксовете и мюслитата. Над половината съдържали някакви боклуци и трябвало да бъдат спрени от пазара.
IMJ , мерси и аз така мислех  bouquet
Напишете, ако имате желание, примерните менюта на децата си. Може и по-подробно кое как готвите, че аз напоследък нямам много идеи.

# 1 004
Здравейте,извинявайте ,че нахълтвам така в темата,може ли да ми препоръчате книга за здравословно хранене на деца.

Общи условия

Активация на акаунт