Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 668
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 540
 Shocked Киселото мляко е вредно  newsm78  Как да е. Сигурно е така. Може да ядем автомобилни гуми вместо него. Ти zнаеш ли от какво правят "кашкавала"  , който вzимаш от магаzините?
Аz цялата бременнмост си лечих киселините с кисело и прясно мляко, друго не ги успокояваше  newsm78 Май съм объркана.
Нищо не може да ме накара да спра да ям кисело мляко. Никой не каzва, чЕ само това се прехранваме, но присъствието му на трапеzата ни ми се струва успокояващо zдравословно.  ПРедоzирането на каквото и да е може да е вредновредно.  Не става въпрос zа предоzиране , а zа нормална консумация.
Аz може сигурно да се отровя и от марули, сигурно ще се гътна , ако се храня няколко седмици само с това. И какво марулите вредни ли са? Има ли храна, която да можем да консумираме непрестанно и в неограничени количества и да не предиzвика реакция на органиzма?
Иzобщо крайностите не са ми по вкуса.

# 541
   Ами нали знаеш, че "Дозата прави отровата" (или май беше "лекарството"), важното е да няма отрови в дозата. Laughing

# 542
Ана, а ти от къде zанеш, чЕ в нещо има отрова? ти сама ли правиш аналиz на всичо, което ядеш и колко многостарнен и пълен можеда е тоzи аналиz на всичко , а и какво тълкуване можеш да дръпнеш на всеки аналиz ... С 2 думи все не9о тярбва да се яде , въпреки всички аналиzи, нали  Laughing
Тук не става въпрос zа добавени отрови.
Знаеш ли преz кавква продукция минават маниакално иzполzваните zа деца ориzови вафли? Да те са диетични, но дали пък не са отровни от друга гледна точка? Това например?

# 543
jabata_dil , никой в нищо не те насилва и не те убеждава. Тук си споделяме.

Съмнявам се, децата на някоя потребителка тук да ядат оризови вафли от сутрин до вечер. Но не сме и фанатички. От отровите просто няма как да избягаме. Решението е в предлагането на храна- жива, естествена, възможно в най- чист , непреработен вид. Казах"възможно"..Към абсолютното едва ли някой се стреми. Peace

# 544
Ок, но някои споделените неща са така фрапиращо ограничени, сякаш полеzната теория няма страничен ефект. Но това просто и аz споделям  Wink  а zа останалото си слушам детските лекари и ако имам съмнения ги питам  Hug

# 545
jabata_dil, за мен кравето мляко не е за хора, особено прясното и по тази причина отдавна не го консумирам. Лично аз получавам разстройство с колики от него, а това означава, че организмът ми иска по-бързо да го изхвърли. Алтернатива до известна степен е примерно козето, биволското, но те ми миришат, а и няма от къде да ги намирам. Майка ми си спомня как на село като дете е гледала как доят козите и как като пуснат барабонки във ведрото, бабите с ръка са ги изплисквали и продължавали да си доят. Така че... брррррр.

Предимството на киселото мляко е живата закваска, полезните за стомаха бактерии. Но в днешното мляко тях отдавна ги няма, прави се със сухо мляко и кой знае още какво. Аз обичам кисело мляко и не съм го изключила от менюто си, купувам си био и се надявам да е по-добро от останалите. Забелязала съм също, че има много млека, на които пише ниска масленост с огромни цифри, а в съдържанието на гърба, с едвам разчитащ се шрифт, че има растителни (!) мазнини. Същото е с кашкавалите и сирената.

Амарена, кърмата след 3-тата годинка е вече по-различна от тази в началото. Така че, наистина, организмът си знае най-добре, просто трябва да се научим да го чуваме какво ни приказва Simple Smile

Пробвала ли си бадемово мляко? Мога да ти потърся, имах някъде рецепта за домашно. Иначе, се продава и готово - сухо или като напитка, био Wink

Последна редакция: пт, 20 юни 2008, 12:20 от Grace m

# 546
грасе, то с всичко е така, това е , което исках да кажа.

Как си набавяш калций например, ако иzхвърлиш всички млечни храни по гореиzброените причини? От аптеката надали ще ти пробутат по полеzен вариант.

А от "продукцията" на коzите ме гнус мнооого по малко, ако не и въобще , отколкото от хорските препарати, обгаzявания, промишлени отпадъци, найлонови пликчета и неприятна мръсотия. Та при коzите ми се вижда много чисто с 2 думи. Не ми е брррр .

# 547
А кравата от къде си набавя калция като не пие мляко?! От тревата, разбира се. Всички тъмнозелени листни съдържат "висококачествен" калций, суровите ядки, особено сусамът, фурми, сини сиви и други плодове.

# 548
  • София
  Греис а защо според теб биволското и козето са ок, а кравето не. И трите не са кърма?

# 549
Ами, не, че са ок, а са малко по-близки до кърмата по състав. Не съдържат такива огромни количества казеин. Също и кобилешкото (дето са го пили далечните ни прародители).

# 550
   Жабке, къде ти е хуморът на тебе, а или емотиконките не ти излизат? Laughing Laughing Wink
А за отровите - наистина решението е в биологично чистата продукция,
каквато и ти самата каза, че купуваш, както и в максимално щадящото
и приготвяне. Кравето мляко пък въобще не е най-значимият източник
на калций за човешкия организъм и аз още помня с отвращение чашата
мляко с какао сутрин преди училище, за която сега майка ми разбра, че
не е имала право да ме насилва, та така и аз няма да давам на детето си
краве мляко, а ще се постарая достатъчно дълго да му предлагам от моето. Simple Smile
Което пък с възрастта наистина променя състава си и се нагажда спрямо
нуждите на детето. А пък от оризовите вафли имаме три нагризани и
толкоз - взима ги от рафта в магазина и до вкъщи са омръзнали, където
тънат в забрава в кухненския шкаф.

# 551
Четох в една статия,че биволското мляко за разлика от кравето може да се дава на деца с АБКМ,не знам дали е съвсем безпроблемно пиенето му при алергия,но със сигурност е много по-щадящо от кравето.Пишеше също,че е много по-богато на минерални вещества ,а и съотношението белтъчини/мазнини е много по-добро в сравнение с кравето.Четох го в Стандарт,но не си спомням датата.

# 552
Добре де, аз ли нещо не разбрах или вие смятате, че децата не е добре да ядат мляко, а оттам сирене, кашкавал и всички производни?  newsm78

# 553
  • София
  Според някои да, смята се че не можем да преработваме чуждовидово мляко и консумирането му дори вреди. Натрупване на слуз май беше екстрата и по-чести здравословни проблеми. Кърмата също явно можело да се усвоява само до около третата годинка. Аз не заставам напълно зад тези мнения.
  Единствено съм съгласна, че както с всичко останало не трябва да се прекалява и че ако се консумира мляко е хубаво да не е пастъоризирано, ако разбира се разполагате със сигурни източници и киселото мляко е истинско.

# 554
Айла, за кърмата не го разбирай буквално. Това с ензимите съвсем не значи, че след 3 години не е ОК да се кърми. Все пак болшинството от над 3-годишните деца не сучат за наяждане, а и кърмата има по-различен състав вече и функции.

DessiJ, правилно си разбрала. Въпреки, че едва ли някой, вкл. и аз, изпада съвсем в крайности и категорично избягва млечните продукти. За мен това с полезността на млякото (визирам кравето) е поредният мит.

Общи условия

Активация на акаунт