Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 665
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 600
Мисля ,че сигурно ти е известен филма за водата и тези като ,Какво трябва да знаем  и Тайната,поне аз си обясних много неща чрез тях.
Брей, ще взема да ги гледам тия филми най-сетне...
А за другото - таман се бях вживяла да обяснявам на детето си какво и как да не яде, и как да яде. А на малкото (с АБКМ) толкова време обяснявам, че сиренето или млякото са отровни или лоши за него (отровното дойде от Снежанка)... това беше другата причина да се замисля, дали да не сменя подхода.

# 601
Някои казват до 1 г., други се презастраховат до 3 г.
Освен това медът е силен алерген.
   Ей,по този въпрос ми зададоха една чуденка и то....чак не знам кое как да обясня.Малкия получи атопичен дерматит и като почнаха едни диети,едни лекари,едни лекарства и в резултат на всичко той стана като краставо жабче. Rolling Eyes От едно петънце на бузката се изрина целия и след ходене и бродене по мъките и по лекари,след диети безхлебни,безмедни ,безмлечни и какви ли не още ...стигнахме до ...хомеопат! И какво ни предписа той МЕДЕН ВАЗЕЛИН нищичко друго.Ами сега като е меден има ли мед в него и нали е алерген меда?!?! #Crazy Чудихме се два дни и накрая го намазахме и продължихме .....и нашето безкрайно учудване   newsm78   започна да се изчиства обрива и за 3 дни нищо не остана.И до днес не мога да си обясня защо меда като е алерген помогна в нашия случай?!  Сега като забележим,че бузката му става леко грапава мажем вазелина и всичко се оправя.Надявам се да израстне този проблем,че той започна и мед да яде.Страх ни е да не се усложни нещо от яденето на мед,не от мазането.Ако някой знае нещо по въпроса да помага.  bouquet

# 602
Добре е, ако пробваш по мъничко от всеки от обелените бадеми, за да махнеш, ако има някой горчив.
Еха, голямо опитване ще падне!  Wink
По повод здравословното хранене, и по-скоро съсредоточаването върху това, кое колко и на какво вреди, напоследък имам сериозна чуденка. И ще я споделя с вас, въпреки че някой може да ми се смее.
Вече го писах в една друга тема, ще пусна и линк към един интересен отговор (и не само един). Става дума за утвържденията. Повечето хора вече смятат (а за мен това вече е осмислено и прието), че човек трябва да говори хубави неща. Мисълта е силна, а словото увеличава силата и. И така, ако си повтарям, че съм силна, здрава и красива, вероятността да съм такава се увеличава многократно Simple Smile  Откакто спортувам активно с ясното съзнание, че това ме прави по-слаба, по-здрава, по-весела и по-жизнена, това е факт. А ако постоянно си повтаряш колко си глупав, как не те бива в нещо, как не си от тези хора, които.... едиквоси, то няма начин това да не ти повлияе, и малко по малко да стане реалност. Твоята реалност.
В къщи се стараем да се храним здравословно. Всички вече знаят какво и как е добре да ядат, и малко или много го правят. Обаче винаги има изключения, и то не едно. Наричам го компромис, в името на това, да не се вманиачават децата ми по вафлата, която им е казано в никакъв случай да не ядат. Всъщност, като се замисля, вафли май изобщо не се ядат вече Simple Smile така де, на темата. По повод коремчето, което голямата ми дъщеря е заформила въпреки всичките ми усилия и тренировките, се зачудих - дали убеждението, че от сладките неща се дебелее, не се отразява директно върху фигурата ни?  Дали мисълта, че нещо ни вреди, ни прави по-болни и ни докарва сериозни болести? Ако е така, то май е по-добре да бъдем по-неинформирани, да не знаем елементарни неща за това как функционират нещата? И да си затваряме очите? Като вместо това си повтаряме колко сме здрави и как всичко, включително мазното свинско в комбинация с тирамису за вечеря ни прави силни, здрави и красиви?
Схващате накъде бия, нали? Това, че ще продължа да храня семейството си възможно най-здравословно, е факт. Но дали да продължавам да обяснявам на децата колко вредно е нещо, как се дебелее от него, как се натравя организма ако тъпчеш чипс? Мисля, че не би трябвало. Ще се постарая да наблегна повече на това, колко полезни са другите храни. Катето е вече почти на 8, и разбира много добре лекциите, свързани с храненето...

Ето го писанието ми в другата тема, по-интересни са отговорите: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=302894.msg8066813#msg8066813
          Всичките ти чуденки всъщност са една психологична теория с доказан ефект нарича се "автотренинг" .Потвърдени са твоите усещания,че позитивното мислене и поведение води до позитивни усещания .Ако си повтаряш цял ден "колко съм хубава" вечерта ще се видиш в огледалото хубава,а не уморена и прекършена от горещия и тежък работен ден.Същото е и при хранене - изтъквай предимствата на здравословната храна,а не недостатъците на нездравословното хранене,на тестените или захарни изделия.Аз поне така правя.Ахкам и охкам колко обичам плодове,демонстративно режа и подреждам и се правя ,че не виждам огромния шоколад.Успявам да отклоня вниманието на малките и те ядат плодове.Е,не винаги успявам,но по-големите вече свикнаха и не обръщат внимание на шоколада.Сега се боря с малката 1г 8 м и малкия 1 г 3 м  LaughingКато реша да обяснявам кое колко е вредно и все едно им го тикам в устата,чудя се на инат може ли толкова малки човечета да се бъзикат с мен?  #Crazy

# 603
Заповядайте да се запознаете с новизмите в темата, която пуснах преди малко Нови скрити химикали в храните.

# 604
Да питма нещо/ нямам много време да чета та може и да съм пропуснал ако го пише някъде/ Та въпроса ми се отнася за маргарина и маслото- тъй като разбрах, че маргарина е вреден ,а и на маслото много вяра му нямам- защото това по магазините не ми изглежда баш истинско та започнах да правя нещо друго и моля за съвет. Купувам мляко за детето не от магазина а от съседи, които имат крава. Млякото е страхотно с един дебел каймак. Аз го отделям от млякото в една купичка и го оставям в хладилника. То се втвърдява и става на масло и с това и мажа филиите- не всеки ден. Дали е правилно??? А и дуго- Разбрах, че животинските мазнини са вредни, маргарина е вреден... с какво мажете филиите на децата си???  newsm78

# 605
Същото е и при хранене - изтъквай предимствата на здравословната храна,а не недостатъците на нездравословното хранене, на тестените или захарни изделия....
Благодаря Simple Smile старая се, но не е никак лесно. Таман бяха влезли в час, и малката взе да се репчи, че не и се ядат плодове...
Мария, за мен маргарина е десетки пъти по-вреден от маслото. Не мога да кажа дори с чиста съвест, че маслото е вредно, просто трябва да се ограничава. Ако наистина трябва да мажа филийки, е с масло, палмово масло (вместо мас) или поливам със зехтин. Слагам и лютеница без масло(въпреки че миналите през огън домати били вредни и има запържено), има и един невероятно вкусен рибен пастет в тубичка, крема сирене или направо сирене дунавия (обичаме и филаделфия и други от сорта, но имат доста добавки). Вместо да се маже филийката, за свежест е по-добре да сложи доматче или краставичка.
Да не забравим меда - по-вкусен е върху масло, но може и без. Общо взето, май е по-добре да не се втелясваме съвсем какво ядат децата, важно е да не е откровено вредно като маргарина и разнообразните похапки.
Апропо - напоследък почти не мажа филии Simple Smile
ох, прияде ми се печена филийка с червен пипер и сол. И много масло!

# 606
Същото е и при хранене - изтъквай предимствата на здравословната храна,а не недостатъците на нездравословното хранене, на тестените или захарни изделия....
Благодаря Simple Smile старая се, но не е никак лесно. Таман бяха влезли в час, и малката взе да се репчи, че не и се ядат плодове...
Мария, за мен маргарина е десетки пъти по-вреден от маслото. Не мога да кажа дори с чиста съвест, че маслото е вредно, просто трябва да се ограничава. Ако наистина трябва да мажа филийки, е с масло, палмово масло (вместо мас) или поливам със зехтин. Слагам и лютеница без масло(въпреки че миналите през огън домати били вредни и има запържено), има и един невероятно вкусен рибен пастет в тубичка, крема сирене или направо сирене дунавия (обичаме и филаделфия и други от сорта, но имат доста добавки). Вместо да се маже филийката, за свежест е по-добре да сложи доматче или краставичка.
Да не забравим меда - по-вкусен е върху масло, но може и без. Общо взето, май е по-добре да не се втелясваме съвсем какво ядат децата, важно е да не е откровено вредно като маргарина и разнообразните похапки.
Апропо - напоследък почти не мажа филии Simple Smile
ох, прияде ми се печена филийка с червен пипер и сол. И много масло!
Мерси, но все пак каймака дето го мажа дали е добре, не е всеки ден, но и аз вече се чудя какво е полезно и какво не, то вече всичко е толкова фалшиво. Пък аз маргарин си мажа- Сарина или Рама/ а това палмово масло, какво е???

# 607
Има един начин маслото да се пречисти - да се вари на водна баня с вода, после се слага в хладилника и като се сгъсти е маха водата. Една приятелка ми го обясняваше, но ще я питам как точно става и колко време се вари.

Иначе вкъщи препечените черни филийки ги мажа със зехтин - т.е. съвременна циганска баница.

# 608
Това е т.нар. ГХИ, все се каня да го приготвя и да го опитаме вкъщи. Simple Smile

# 609
Ние пък си ядем, спагети и пак спагети и така.От време на време някоя ябълка или банан и пак на спагетите.

# 610
Големия като беше бебе му готвех с пречистено масло, слагах на водна баня да се разтопи, след това в хладилника, млякото остава на дъното и го изливам след замразяването.
Това е то гхи-то май.
Сега имам едно масло суроватъчно и него така правя преди да го употребя.

# 611
Нещо такова е. Само че с лъжица се отделя пяната, която се образува на повърхността при нагряването (както като се вари месо). Така остава съвсем бистро и с леко карамелен цвят.

# 612
Да, за пяната забравих, така го правя Peace

# 613
Сега, питах пак мойта приятелка за нейната технология за маслото. Не е точно като гхи-то. Ето как се прави - в тенждерка се слага около 250 гр масло и 1 чаша (около 240 мл) топла преварена вода. Вари се на слаб котлон 1 час. След това се охлажда и прибира в хладилника. Маслото се втвърдява, а водата се изхвърля. По този начин всички вредни примеси и добавки се разтварят и премахват заедно с водата. Това е от една книга "Can we live 150 years".

Друго да ви питам, миете ли плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника?

# 614
Цитат
Друго да ви питам, миете ли плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника?

Не, защото по-бързо се развалят. Само и ги оглеждам и почиствам, ако има нещо полепнало по тях.
Мия ги преди консумация.

Общи условия

Активация на акаунт