Иска само пюрета, но не и адаптирано мляко

• 1 023
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте, скъпи дами!
Започнах да захранвам сина си, който е на 4 месеца и с голям кеф си хапва всичко, което му приготвя под формата на пюре. Започнах с по 2-3 лъжички зеленчуково пюре и исках да дохранвам с АМ, но той отказваше. Сега вече хапва по 60-80гр пюре и отново не иска АМ. Проблемът обаче идва с това че вече и сутрин и след обяд отказва от млякото си. Затова започнах и да давам от млечните каши на Хип. Попитах педиатъра си, но той е доста скептичен и към захранването, което започнах и твърди, че дори и да не иска трябва задължително да му давам млякото, въпреки борбата. За сега само преди лягане вечер и на нощното хранене изяжда дозата си от 150мл.
Та питанката ми е това според вас проблем ли е, ако хапва по малко от АМ ? Понеже из интернет четох, че някои майки добавят АМ към пюретата си, според вас как е правилно да се подходи?

Много ви благодаря, предварително!
Майка съм за първи път и затова така съм в лека паника при някои неща.

# 1
Педиатърът ти е дал ясен сигнал, замисли се. Започнала си рано и много бързаш.
Моят съвет е първо да даваш млякото и тогава да даваш пюре. Детето трябва да се храни основно с мляко, а пюретата са за запознаване с храната. 60-80 грама пюре за мен е много като количество за 4 месечно бебе. Ако не иска млякото може да опитваш с лъжичка да му го даваш, но първо мляко и после пюре. Възможно е и вкусът на млякото да не му харесва, но смяната на млякото също се обсъжда с педиатър и също може да предизвика проблеми.
Забави темпото и успех!

# 2
И според мен доста сте избързала със захранването. Консултирайте се за смяна на АМ може би и забавете за момента захранването. Успех 🙂

# 3
Аз също започнах захранване на 4м, но давах по 2-3лъжички,колкото да съм въвела всяка храна. И чак на 6-7м започнах да давам по повече с цел да замести постепенно хранения. 60-80гр пюре са много и няма как да ти изяде 150мл мляко. Може ама на 6-7-8м, още е малко. Или давай по-малко, или добавях АМ в пюрето, но мляко поне до 1г трябва да пие.

# 4
  • София
Реално не захранваш бебето, а го храниш.
Твърде малко е за това.
Аз бих се върнала към млякото поне за още 2-3 месеца.

# 5
При свършен факт, не остава друго освен да намериш АМ, което да му хареса. Какво АМ даваш в момента? Ако го яде нощем, едва ли е от нехаресване, де. Rolling Eyes

# 6
Благодаря ви много за бързите отговори!

Две седмици подред му давах само по 3-4 лъжички, дори след това отказваше от млякото и изпадаше в един рев, просто ужас. Затова започнах да давам тези 60гр, като им добавям и от АМ.

В момента използваме Novalac IT, понеже още от раждането си има проблеми със запека. Буквално почти всички храни на пазара изпробвахме без NAN. Детски гастроентеролог ми препоръча да започна да захранвам от 4 месец именно заради запека, защото дори и с тази формула отново не можем да оправим запека напълно.  Затова не искам да рискувам да го сменям. Ще опитам просто да го предлагам по често без да давам други неща.

Благодаря ви още веднъж!

# 7
Не знам за гастроентеролога, но поне педиатърът е ядекватен. Слушайте го.
Наскоро пак имаше една такава тема за рано захранено дете, което на 6 месеца "не иска мляко", но и има стомашни проблеми. Щях да пиша, че и при вас ще започнат скоро, после прочетох, че те са си налични. Най-много да влошите нещата. Няма как 4-месечно да яде само пюрета. Не е физически зряло, за да се справи с това, още повече, че има индикации за някакви проблеми с храносмилателната система от преди това.
Отидете на друг гастроентеролог.

# 8
За запека може да даваш пробиотик.

# 9
  • София
Захранването няма да реши проблема със запек. Особено зеленчуковите пюрета. И особено готовите.
Давай наистина пробиотик и слушай педиатъра.

# 10
А, плодови пюрета въвела ли си?

# 11
Пробиотик започнах да давам веднага щом мина на АМ, понеже само 1 седмица успях да кърмя.
Честно казано от както въведох зеленчуково пюре си ходи през 1-2 дена без проблем и не е необходимо да слагам свещички.

А относно плодовите пюрета съм дала само 2 лъжички от ябълка и то веднъж.

# 12
Какви зеленчуци му даваш?
Според мен можеш да изкараш на този режим 2-3 месеца, добавяйки колкото можеш АМ към пюретата. И след 6-тия месец да започнеш да въвеждаш постепенно и останалите пюрета, като внимаваш какво ще се случи с коремчето като въведеш плодовите. Запазваш до годинката предпоследното и последното АМ за деня и така ще си компенсирала евентуално. Важното е детето да расте и да е здраво. АМ допринася с витамини и минерали, затова до годинката трябва да присъства задължително.

# 13
Какви зеленчуци му даваш?
Според мен можеш да изкараш на този режим 2-3 месеца, добавяйки колкото можеш АМ към пюретата. И след 6-тия месец да започнеш да въвеждаш постепенно и останалите пюрета, като внимаваш какво ще се случи с коремчето като въведеш плодовите. Запазваш до годинката предпоследното и последното АМ за деня и така ще си компенсирала евентуално. Важното е детето да расте и да е здраво. АМ допринася с витамини и минерали, затова до годинката трябва да присъства задължително.

За сега само картоф, тиква, морков и тиквичка.
За 24ч има 3 хранения на АМ, където си изяжда напълно дозата от 150мл. През останалото време на деня опитвам, но са по 30-60мл, които хапва.
Сама си приготвям пюретата, като продуктите са домашни от бабката, с изключение на тиквичката.
Към пюрето му добавям 2лъжички от АМ, не знам дали е достатъчно Frowning1

# 14
  • София
На дете със запек бих избягвала да давам картоф, тиква и морков. Добре е и да се изхожда всеки ден, даже повече от веднъж на тази възраст, а не през 1-2 дни.

Общи условия

Активация на акаунт