Приключване на майчинство/борса/прибиране в България

• 750
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте! Със семейството ми решихме да се приберем през 2025г. за постоянно в България. Живеем от 8години в чужбина. Аз съм в майчинство, а мъжът ми си работи на трудов договор. Месецът, в който ще се приберем е точно крайният, в който ще ми свърши майчинството. Въпросът ми е: след като ми е платено цялото майчинство за една година в Германия - мога ли да се запиша в борсата, за да получавам някакви доходи в България. Детето ми ще е на годинка, когато се приберем и аз няма да мога да започна работа, докато не започне ясла. В този период мога ли да получавам някакви приходи/обезщетения/детски/ в България? Преди да изляза майчинство си работех с нормален трудов договор (ако има някакво значение). Другият ми въпрос е: ще може ли мъжът ми също да се запише на борсата, докато си намери работа в България?
Благодаря предварително! 🌷

# 1
За да имате право на обезщетение за майчинство или безработица в България, трябва да имате право в Германия и един вид да го прехвърлите тук.

# 2
Много благодаря за отговора! А какво право е това? Да бъда тук записана на борса и после да я прехвърля в България ли?

# 3
Можете да попитате в групата за Германия как става точно:
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-and-b … fits/index_bg.htm

# 4
  • София
https://www.az.government.bg/bg/   
Това е сайта на Агенция по заетостта, има и национален телефон.
Обади се или пиши на формата за контакт, обясни ситуацията и разпитай какви документи трябва да носиш ако е възможно да се прехвърли борса от Герм.
Тук няма кой да ти отговори точно. Все някой чул от познати, прочел някъде - може и да те заблудим. И да го е правил някой от нас - закони и наредби се изменят и до догодина не се знае как ще е.
Детски може да получаваш ако отговаряте на определени изисквания - https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/
Отделно има еднократна помощ при раждане на дете, независимо от доходите. Дава се до навършване на 3 г. на детето.

# 5
Много ви благодаря! 🌷

# 6
  • София
И друго се сетих - провери в града, в който се връщате как стои въпроса със записване на ясла, детска градина.
В София и др. големи градове към общината има сайт за записване и чакаш ред. Нещо като Кита в Герм. Аз внуците ги записах като станаха на 1 год., тогава родителите не споменаваха връщане. Обновявах информация, сменях критерии и като се върнаха миналата есен баткото веднага получи място. А на момата и дойде ред тази есен.
За сроковете за отписване и предизвестие в Герм. сигурно си знаете и гледай да ги спазите.

# 7
Ох благодаря много! Наистина е мнооого сложно да се прибереш за постоянно. Ще го имам предвид за яслите. Благодаря за съветите и помощта!

# 8
Здравейте въпросът ми може да не е за тук,но бих се радвала ако някой ми помогне. От 2018-та юли месец до 2020-та  март месец съм работила в България имам 1г и 8м. трудов стаж там но от 2020г.юни месец до сега работя в Франция. Работя, когато спре работата по лозята съм на борсата. В момента също съм на борсата,защото като разбрах,че съм бременна не мисля да работя в студа.Някой има ли на представа дали ще мога да взема майчинство в България. Дали ще ми признаят стажа от тук и най-вече борсата дали ще я признаят.С разбирането,че съм бременна мислим в края на февруари вече да се приберем в България, за да си родя там и така. Благодаря!

# 9
Здравейте въпросът ми може да не е за тук,но бих се радвала ако някой ми помогне. От 2018-та юли месец до 2020-та  март месец съм работила в България имам 1г и 8м. трудов стаж там но от 2020г.юни месец до сега работя в Франция. Работя, когато спре работата по лозята съм на борсата. В момента също съм на борсата,защото като разбрах,че съм бременна не мисля да работя в студа.Някой има ли на представа дали ще мога да взема майчинство в България. Дали ще ми признаят стажа от тук и най-вече борсата дали ще я признаят.С разбирането,че съм бременна мислим в края на февруари вече да се приберем в България, за да си родя там и така. Благодаря!
Трябва да си на трудов договор 45 дни преди термина, за да взимаш майчинство. Безработна на борсата няма как да взимаш. Намери си някаква работа, за да можеш да излезеш в майчинство.

# 10

Много благодаря за полезния отговор! Бъдете здрава! Весели празници! ❤

# 11
Обърни се към Arbeitsamt, обясни какъв е случая, както и се свържи с Бюрото по труда в България, какво точно ще ви искат. Аз съм имала обратната ситуация доказвах трудов стаж в Германия в Arbeitsamt, като ми изискаха от България европейски формуляр за доказване на трудов стаж в ЕС, PD U1. На мен ми изискваха 12 м. тр. стаж за последните 24 м.,  но нещата постоянно се променят.
Предполагам знаеш, че ще трябва Е 104, за здравните осигуровки за пред НАП, пренасочване на писмата към българския ти адрес, задължително отрегистриране...

Общи условия

Активация на акаунт