СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 521
  • 806
  •   1
Отговори
# 255

Има няколко помагала на Весела Кръстева, които предполагам, че може да са Ви от полза: "Досадните правописни грешки", "Мъчителните пунктуационни грешки", "Нетърпимите граматични грешки" и "Забавно редактиране: Текстове за отстраняване на правописни, граматични и пунктуационни грешки".
П.С. За съжаление, не мога да дам лично мнение за онлайн курса, но предполагам, че би бил полезен за децата. Simple Smile
Благодаря! Имат ли отговорите на задачите отзад за проверка? От изброените имаме "Как се пише?" - много е хубаво, но точно в него няма задачи за упражнение, а само теория. Той теорията я знае според мен, но автоматизацията му куца - т.е трябва му практика. Задачите с редактиране ги прави горе долу добре - на пробния от 15 точки там е хванал 12, но на преразказа почти всички точки са взети в частта "пунктуация, правопис и граматика" - т.е трябва му автоматизиране на писането, а не само теоретично четене.
Да, разбирам Ви. Има отговори на задачите, а теорията е структурирана като урочни единици, след което има тестове и работа с текст, за да може да се затвърди знанието по всяка една тема. Ако искате, мога да Ви изпратя на лично съобщение снимки от помагалата за ориентир. Иначе съм ги виждала в книжарниците за учебна литература, като тази на изд. "БГ учебник" под НДК, Сиела и т.н.

# 256
Barbarellla, ще се възползвам от предложението за снимки на лично. Благодаря!

# 257
Здравейте, майка съм на седмокласничка и петокласник. Искам да се присъединя към вас за съвети и морална подкрепа.
Притеснявам се от този седми клас ,явно доста повече от девойката, затова мисля и се надявам , че тук ще намеря хора, които ме разбират. Хубав ден на всички

# 258
Притеснявам се от този седми клас ,явно доста повече от девойката, затова мисля и се надявам , че тук ще намеря хора, които ме разбират. Хубав ден на всички

Добре дошла Simple Smile и малко в кръга на шегата - ние тука сами себе си не разбираме, децата си съвсем не ги разбираме .. та си е мазало Simple Smile))

# 259
  • София
Здравейте, дали може някой да обясни защо верният отговор на тази задача е В. На пръв поглед изглежда елементарно, но на мен ми убягва решението. Благодаря Blush

# 260
  • София
(4+8):2=6, не е ли така?

# 261
Здравейте, дали може някой да обясни защо верният отговор на тази задача е В. На пръв поглед изглежда елементарно, но на мен ми убягва решението. Благодаря Blush

Набързо разписано:

# 262
Средната скорост не може да се смята като средноаритметично.
Изчислява се от самата формула за път.
4.t1=8.t2 => t1=2.t2
2S= 4.t1 + 8.t2 = V.(t1+t2)
4.2.t2 + 8.t2 = V. (2.t2+t2)
16. t2 = V. 3t2
V= 5,(3)km/h

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 10:56 от gato

# 263
  • София
Супер, много благодаря за решенията Blush

# 264
  • София
Това за средната скорост май не се изучава в 7 клас по математика?
От ПИ на СМГ или на Междучасие е тази задача? Това, ако не е преподавано, как се очаква децата да го решат?

Имаме ПИ по математика от Литера, благодарение на съфорумка.

# 265
Щели да учат средната скорост сега в 7 клас. Предполагам покрай задачите за движение. Но пък си мислех, че ПИ е на база взет материал до момента.

# 266
  • София
В Архимед я няма, а те винаги се изхвърлят.
Моето издание е от старите, да не би да има промени? Според мен това винаги се е учило по физика.

# 267
  • София
Това не е въпрос за изчисление на средна стойност, и това е грешката да се изчисли просто като средноаритметично на двете скорости, а скоростта трябва да се изчисли по формулата общия път делено на общото време за пътуване.

# 268
  • София
Напротив, средна стойност е: с 4 км/ч сме се движили време 2t часа, а с 8 км/ч- t часа.
Средното аритметичното е : (4. 2t + 8. t)/(2t + t) = 16/3=5,33333...

Като задачата за оценките: имам 4 шестици и 8 двойки, средната стойност е (4.6+ 8.2)/(4+2), но тук броя на оценките е изброима величина, а горе часовете не са.

Постановка, която трябва да се обясни на децата, преди да се тестват дали умеят да решават такива задачи.
По статистика също се обясняват тези неща, има си специални уроци.

Изобщо не харесват такива задачи по ПИтат. Остават ни със впечатлението, че децата имат нужда от допълнителни уроци. На реалното НВО такава щуротия няма да има.

# 269
Моля, някоя добра душа да ми пусне изпита на Междучасие на лични.
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт