Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 898
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Нашар и Апостолова предполагам са с график месеци наред?

# 526
Здравей! Искам да попитам този комплекс добре ли е за моята тромбофилия, за което ме посъветва да приемам B kомплекс (както и лекарката ми)?
https://remedium.bg/biocoenzymated-aktiv-v-kompleks-h60-kapsuli- … -factors-154950/p

Ани, съжалявам ..
И аз имам загуба заради хематом, доведе до пълно отлепване на плацентата. С подобни мутации съм. Следващата бременност с терапия и стриктно проследяване на коагулацията всичко беше наред.

Мутациите ти не са сериозни, но вероятно влияят върху нормалната работа на фибринолизата - процесът на разграждане на тромбчета. Възможно е да имаш и други мутации, които да допринасят за това (в Геника изследват още 10-на фактора). Консултирай се със специалист за назначаване на терапия по време на бременност, още от + тест. Също премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горна референтна стойност преди забременяване и да се следи да не падат по време на бременността и кърменето, живот и здраве.

Потърси репродуктивен специалист за назначаване на изследвания и при теб, и при ТМ. За теб поне пролактин, ЩЖ, Вит Д, КЗ и инсулин, за него спермограма и хормони. Виж на първа страница на темата за кюретажа има списък с изследвания.
Стискам палци!

# 527
Нашар и Апостолова предполагам са с график месеци наред?

Да. Ако се обадите ще ви запишат за след 2-3 месеца някъде

# 528
Извинявам се, че се включвам така, но бихте ли споделили при кой доктор се следите? Оглеждам се за АГ, който разбира от ...
Вецев, Чучумишев, в  Токуда -също  Колева, Атанасова

# 529
Здравейте, ако може коментар върху изследванията. 26г.с. поставям сутрин фракси 0,4 и вечер пия аспирин 150 mg. Приемам Better you B12 и D3, магнерот и комбинирани витамини. Хомозигот Лайден и хетеро PAI. Благодаряя!!! 🌼

# 530
Здравейте! Аз съм само с една мутация - хомозигот 4G/4G. Имам едно прекъсване на бременността в 22 седмица и един ранен спонтанен аборт. За тромбофилията разбрах след спонтанния аборт, като изследването ми беше назначено от АГ. Сега не оспорвам компетентността на лекаря ми, но той твърди че при следваща бременност нямам нужда от терапия. Тъй като ние сме в процес на опити, вече се подготвям за евентуална бременност, но пък липсата на терапия ме притеснява . Единствено имам препоръка за ацетизал от овулация до положителен тест. Записала съм час за д-р Ковачев на база мненията от тук, но до тогава има месец и половина. Докато дойде време за консултацията ми се иска да чуя вашите мнения.. Благодаря Ви

# 531
  • София
Здравейте! Аз съм само с една мутация - хомозигот 4G/4G. Имам едно прекъсване на бременността в 22 седмица и един ранен спонтанен аборт. За тромбофилията разбрах след спонтанния аборт, като изследването ми беше назначено от АГ. Сега не оспорвам компетентността на лекаря ми, но той твърди че при следваща бременност нямам нужда от терапия. Тъй като ние сме в процес на опити, вече се подготвям за евентуална бременност, но пък липсата на терапия ме притеснява . Единствено имам препоръка за ацетизал от овулация до положителен тест. Записала съм час за д-р Ковачев на база мненията от тук, но до тогава има месец и половина. Докато дойде време за консултацията ми се иска да чуя вашите мнения.. Благодаря Ви
Не слушайте АГ, защото една от причините за ранни аборти е тромбофилията. Отивате на хематолог и каквито изследвания ви каже, такива правите и ако се нуждаете от коагуланти ще ги вземате. На мен репродуктивния ми изписа Клексан и Фраксипарин. След бита инжекция Клексан започна моя аборт. После по мое желание ходих на хематолог, който беше втрещен, защото съм била за Натаспин.

# 532
Eliapt, съжалявам за загубата ти - преживала съм го и аз. За съжаление хематолозите също не са единодушни как и дали трябва да се третира тромбофилия при бременни. Нужна е колаборация между аг и хематошог, защото аг реално вижда как се отразява терапията по време на бременността.
Относно твърдението ти за фраксипарина и аборта -  на база на какво смятате, че това е причина за аборта? В ранна седмица може да има много причини, а нмх се изписва често при инвитро процедури.  Тук всеки споделя своя опит с желание да помогнем, но нека е научно обосновано и да не се плашим излишно. Аз имам аборт без нмх  и успешни бременности с нмх.

# 533
  • София
Ранните аборти могат да са по хиляди причини, никой не може да каже със сигурност, и крайните мнения винаги е добре да се подлагат на съмнение.

Относно мутациите - при хомозигот по PAI 4G/4G е добре да се назначи терапия, и след това да се проследява коагулацията. На един може да му е достатъчно натаспин, а на друг да му трябва клексан или фраксипарин. Аз съм с такава мутация и имам неуспешна бременност без терапия и успешна с фраксипарин. Проф. Паскалева като ме видя, също ме овика, че съм на нмх, но като излезнаха резултатите от изследванията, се съгласи че ми е необходима терапия, че и в 3 триместър искаше да ми увеличава дозата.

ani92_3, тези витамини са подходящи за твоите мутации, но дозата б12 е поддържаща. Ако нивата ти на б12 са ниски, няма да можеш да ги компенсираш само с това, ще ти трябва допълнителна доза б12. Пусни изследване на витамините преди да започнеш да ги пиеш, за да видиш каква е ситуацията. 🍀

Desi333, резултатите са ти чудесни, в норма за 2 триместър 🍀

84Mi, при хетерозиготна мутация в PAI се препоръчва да се изследват още фактор 13 и ACE, за да се прецени необходимостта от терапия. За мутациите в MTHFR - пусни изследвания на витамините б9 и б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми. Двата витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм, и близо до горната референтна стойност преди забременяване. 🍀

# 534
Пак съм аз…
 Първата си бременност изкарах на нормална фолиева киселина - не метилирана. Как, аджеба става? Или просто с една хетерозиготна мутация не се усвоява просто на 100 процента ли?
Изследвах си б12 - перфектни стойности, а не пия абсолютно нищо. Фолиевата киселина е 13 с долна референтна стойност 10. Пия неофолик мета от самото начало.. Интересно ми е за ранна бременност дали тези стойности са нормални..

# 535
  • София
Luellis,
Витамините се набавят и от храна, и то в подходяща форма. Фолат (б9) има във всички зеленолистни. Б12 има в яйца, месо, дробчета и др. Ако нивата ти на Фолат са ниски, можеш да удвоиш дозата и да хапваш повече зелени неща - маруля, спанак, лапад и др. В първият триместър витамините са най-необходими на бебето, защото тогава е органогенезата. А трябва да има и за бебето, и за теб 🍀

# 536
Дами, моля за коментар отностно резултатите ми.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 06:01 от AnMary

# 537
  • София
Мечтателка 1,
имаш няколко мутации по нискорискови фактори: хетерозиготни мутации в PAI, Factor 13, ITGA2, ITGB3, MTHFR 677, хомозиготна в MTRR. Първите две в комбинация влияят на нормалната работа на процеса на фибринолиза (разграждането на тромбчета), добре е да си на терапия по време на бременност. Мутациите в MTHFR и MTRR влияят на нормалното усвояване на витамини от група Б. Изследвай нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми, защото синтетичните не се усвояват. Фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горна референтна стойност преди забременяване, защото ниски витамини, особено през първия триместър, могат да повлияят негативно на развитието на бебето.

Прочети първа страница на темата и се консултирай с хематолог за назначаване на терапия още сега, за да си подготвена при забременяване.

# 538
Мечтателка 1,
имаш няколко мутации по нискорискови фактори: хетерозиготни мутации в PAI, Factor 13, ITGA2, ITGB3, MTHFR 677, хомозиготна в MTRR. Първите две в комбинация влияят на нормалната работа на процеса на фибринолиза (разграждането на тромбчета), добре е да си на терапия по време на бременност. Мутациите в MTHFR и MTRR влияят на нормалното усвояване на витамини от група Б. Изследвай нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми, защото синтетичните не се усвояват. Фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горна референтна стойност преди забременяване, защото ниски витамини, особено през първия триместър, могат да повлияят негативно на развитието на бебето.

Прочети първа страница на темата и се консултирай с хематолог за назначаване на терапия още сега, за да си подготвена при забременяване.
Благодаря.

# 539
Има ли изобщо значение дали двете таблетки метилфолат се вземат заедно или отделно. Да, съгласувах го и с хематолог, че трябва да са по две, предвид по-ниските стойности, но разбира се изключих да попитам как да ги приемам… 🫣

Между другото, според две акушер-гинеколожки не е необходимо дори да приемам по две и според тях изследванията ми за тромбофилия са ОК. Все си мислех, че поне малко ще се припокриват съветите с тези на хематолозите, но уви…

Общи условия

Активация на акаунт