Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 561
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Paulina06,

Не са ти страшни мутациите, но трябва да ти назначат подходяща терапия при бременност.

Мутациите в PAI и Factor 13 са свързани с проблеми във фибринолизата - процесът на разграждане на тромбчета. При бременност е добре да имаш назначена антикоагулантна терапия и да следиш показатели за коагулация - д-димер и фибриноген, както и да се следиш при АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия - да следи стриктно за проблеми с кръвотока на маточните артерии и евентуално изоставане на растежа на бебето.

Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с неусвояване на синтетични витамини от група Б - Б9 и Б12 - които са жизненоважни по време на бременността. Добре е да се компенсират дефицитите още преди забременяване и да се следят по време на бременността. Трябва да приемаш само бионалични/метилирани форми - фолат/метилфолат/неофолик мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Витамините трябва да са около горна граница преди забременяване.

Консултирай се със специалист (хематолог с опит при проследяване на бременни с тромбофилия) за назначаване на терапия още преди забременяване. Терапията обикновено се започва от деня на +тест и продължава до 2-6 седмици след раждането. Координати на първа страница на темата.

Le Strange,
пусни коагулация 2 седмици след раждането, за да видиш дали са се нормализирали показателите. Ако не са, може да е добре да продължиш терапията още известно време.

# 301
Благодаря, Дели! Аз родих през декември и бях на Клексан 3 седмици след това, май изпуснах тогава прозореца за изследване, но малко след като спрях инжекциите и спряха да ми кървят толкова венците, може би не е било съвпадение.

# 302
Момичета, тъй като доста от Вас са вещи е тромбофилията, исках да попитам дали според Вас този панел базовия на геника стига да се отхвърли тромбофилия или все пак трябва да пусна и нещо допълнително, тъй като тези са пускани преди година и половина чисто профилактично (нямам аборти, но не забременявам)? Предвид, че тези гени са в норма, мисълта ми е има ли смисъл да разширявам с останалите? Предварително благодаря!🍀

# 303
  • София
Blooberry2203,
няма гаранция, че ако тези 4 гена са без мутации, останалите15-на ще са също без мутации. Освен това проблем с коагулацията може да има и без генетични предразположения - може да се проследи при забременяване. С напредване на възрастта проблемите обикновено стават повече.
Няма отношение между незабременяването и гените за предразположение към тромбофилия.

# 304
delisardeli, благодаря за бързия отговор, значи ще имам предвид да проследя коагулация при евентуална бременност.🍀

# 305
От кой лекар за следене на бременността в София сте доволни?

# 306
Момичета за пръв път пускам изследвания в кандиларов за прогестерон . Няма реф. Стойности при бременност . В рамус бях пускала и там имаше Аз съм в 8 гс . Според вас добре ли е резултата. Ще се консултирам с гинеколога след два дни  , ще помоля някой , който е запознат да отговори до прегледа ми 😊

# 307
  • София
Каква е причината да мериш прогестерон в 8гс?

https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Progesterone.htm

# 308
Имах леко кафеникаво зацапване в 5 гс, след което се оказа , че имам страшно нисък прогестерон . От 2 седмици съм на утрогестан . Бях пуснала изследването , за да проверя сега как е , но нямаше реф. стойности за бременни . Между другото кафеникавото течение спря още след втория ден на приема

# 309
Момичета, здравейте отново. Ето това излезе след пускане на допълнителни изследвания на Фактор 13 и АСЕ. Чакам включване от доктора назначил изследванията. Бихте ли ги “разшифровали”? Благодаря

# 310
  • София
arzuarzu, стойностите ти в момента са добре. Когато започнеш прогестерон, не се спира приема поне до 11-12гс, когато плацентата вече е почти завършила развитието си.

porto84, двата хетерозигота действат с натрупване. И двата засягат процеса на фибринолиза - процесът на разграждане на тромбчета. Консултирай се с хематолог за назначаване на терапия и проследявай коагулация на всеки 3-4 седмици по време на бременност.

# 311
  • Благоевград
Момичета, въпросът ми е към тези от вас, които сте пациенти на доктор Тончев.
Видяхме се с него преди две седмици в Медрек. Каза ми един път в месеца до пускам коагулация в клиниката на Мазнейков, май беше "София Мед". Преди това трябвало да му пиша, за да се уговорим за следващия или по-следвящая ден, за да знае, че ще отида и изследванията минавали по здравна каса. Каза ми, че Клексана трябва да го поставям сутрин. Не разбрах обаче в деня на изследването трябва ли да се боцкам и кога?
Също така, Каза на около 2 месеца да се пуска Анти Ха в Токуда, там излиза най-бързо. Каза "боцкаш се в 8-9 сутринта с Клексан и след 4 часа даваш кръв". Правилно ли съм разбрала всичко? Предполагам, че всички, които сме при него, сме с подобни препоръки.
Тези, които са ходили в тази клиника на Мазнейков, наистина ли излизат по-евтино и за бременни не се плаща? Аз не съм от София, ще пътувам с кола и не знам колко ми е рентабилно за безплатни изследвания да давам пари за гориво, ако е коагулация само, личната може да ми пусне направление. Просто тогава не се сетих да попитам.

# 312
Струва си да пътувате, но не заради останалите неща, а заради антиХа. Вероятно ще излезе още на същия ден и ще го коментирате. В другия случай, където и да го пуснете, ще отнеме няколко дни.

За това дали в Св. София са безплатни, не знам, но в повечето лаборатории има пакети коагулация, които излизат под 50 лева. АнтиХа е също около 50 (не съм го пускала в Токуда и не мога да кажа, но в НКБ е толкова, също и в моя град, където го пускам, но чакам за него).

Лично на мен ми е най-удобно да не се разкарвам и да си ги пускам тук, защото не ми е рентабилно.
Но ако имате уговорка с Тончев и трябва да се видите, направете така, както е казал. Аз се консултирам онлайн, когато са ми готови резултатите, но с друг лекар.

Надявам се, че пациентки на доктор Тончев ще се включат и ще Ви се изясни. Simple Smile

# 313
  • София
signora_tina,
Клиниката на Мазнейков, където работи и д-р Тончев, е Св. София, ето адрес: https://g.co/kgs/VbS37MM
Да не се излъжеш да ходиш в София Мед, там веднъж отидох за едно изследване, и бяха сууупер бавни.

# 314
Струва си да пътувате, но не заради останалите неща, а заради антиХа. Вероятно ще излезе още на същия ден и ще го коментирате. В другия случай, където и да го пуснете, ще отнеме няколко дни.

Не е вярно това. Аз пускам анти-Ха в лаб. Лина и излиза в края на деня. Изключение е само ако се пускат уикенда, тогава излизат в понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт