Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 14 571
  • 388
  •   2
Отговори
# 45
На мен Михайлова ми каза до 10г.с

Здравейте, искам да попитам дали знаете до кой момент от бременността се следят НК клетките?

Извинете, ако този въпрос е бил коментиран вече и се налага да се повтаряте.

# 46
Здравейте, моля за малко помощ в разчитането на едно изследване. Не ми става ясно какво точно е установено на приятеля ми.

# 47

Моля ако някой може да ги разчете. Тъй като ми запазиха час, но е чак след 10 дни.

# 48
Момичета, какво мислите са тези изследвания? Доц. Михайлова ми препоръча само омега3 3по1 таб. на ден и преднизолон Ф по 1 т. през ден, въпреки завишените НК клетки. Каза, че според нея тези резултати не могат да обяснят липсата на имплантация. Вие на каква терапия сте били с подобни стойности на НК клетките?  😊

# 49
Здравейте мили дами,

Може ли за мнение за на мъжа ми изследванията

и моите.

Необходима ли е консултация с генетик?
Освен това от репродуктивният ми препоръча консултация имунолог проф. д-р Мария Николова, моля за мнение дали при нея или при проф. Михайлова да се запиша (масово чета, че към нея се насочвате). Благодаря предварително и пожелавам на всички здрави бебета!❤️

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 11:53 от Siss 7

# 50
Здравейте, момичета. Ще помоля за насоки, тъй като не мога да се ориентирам какъв специалист би ми помогнал. Имам загуба в късна седмица преди 4 месеца. Правих изследване за тромбофилия и ми излязоха мутации PAI, ACE, VEGFA и AGT. Хистологията на плацентата установи стеснение на кръвоносните съдове на плацентата - VEGFA и AGT отговарят точно за ангиогенезата и образуването на працентата. Прегледах си и БХС и виждам, че PIGF ми е бил под референтните стойности. Бях на хематолог и той ми предписа фраксихарин при бременност. Но чета, че при проблеми с плацентата се пие аспирин.
Въпросът ми е трябва ли да посетя имунолог или генетик? Някакви терапии биха ли повлияли плацентообразуването от имунологична/генетична гледна точка?

# 51
  • София
Madness88,
назначаването на изследвания е най-адекватно от хематолог, който има опит при проследяване на бременни с тромбофилия. Те имат опит с това как повлияват тези мутации върху кръвосъсирването и оттам - върху развитието на бременността. Също ти трябва АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия.

Фраксипарин/Клексан са НМХ (ниско-молекулни хепарини), антикоагулант, докато Аспирин протект е антиагрегант, имат различно действие и се назначават в различни случаи, понякога едновременно, понякога поотделно. При твоите мутации и анамнеза най-подходяща е терапията с НМХ. Следвай си назначената от лекаря терапия.

Повече информация в темата за тромбофилия тук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1711278.msg49377113#msg49377113

Siss7,
нямате отклонения в кариотипите, всичко е наред.

magda91,
консултирайте се с генетик, да ви обясни какво е отношението на това отклонение върху забременяването и наследяването му от детето.

Blooberry2203,
при повишени НК клетки се назначава терапия с кортикостероиди, вливки или комбинация от двете.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 11:07 от delisardeli

# 52
Здравейте,

Някой вливал ли е 15 гр имуноглобулин/Октагам/Киовиг?
Може ли да споделите за колко  време ви го вляха и имахте ли странични действия?Благодаря ви

# 53
Здравейте, момичета! Ако всичко е наред, живот и здраве, началото на април ще правя ЗЕТ, ще ми е първи опит. Преди това 2г. естествени опити, една бременност приключила в 5г.с. Иска ми се да си направя имунологични изследвания и моля за препоръки за специалист. Чела съм за доц.Михайлова, но към момента няма свободни часове в medrec и исках да попитам кой друг бихте препоръчали.

# 54
Здравейте,

Може ли да споделите за колко  време ви го вляха и имахте ли странични действия?Благодаря ви

Здравейте, вливането отнема няколко часа. Аз лично не съм имала никакви странични ефекти

# 55
Здравейте,

Аз вливат октагам 10гр. Вливката продължи около 4 часа. При мен на същяи ден след вливката ми беше леко отпаднало.

# 56
Здравейте,

Аз вливат октагам 10гр. Вливката продължи около 4 часа. При мен на същяи ден след вливката ми беше леко отпаднало.

Много ви благодаря за информацията!

Дали може да споделите в Малинов ли вливахте?

# 57
Да, в малинов вливах. Носих си вода и храна.

# 58
Здравейте, имам следното становище от доц. Михайлова.
"IVIG (Octagam/Flebogamma) в доза 10 г инфузия 3 -4 дни при установяване на бременност."
Някоя от вас имала ли е подобно? Тази вливка една ли е или 3-4 вливки? Кой момент е установявянето на бременност- при положинелен тест или посещавате АГ, за да я установи?

# 59
  • София
Под установяване на бременност тук се разбира положителният тест.

Имунологичните проблеми, в частност НК клетките, се проявяват най-често в съвсем начална бременност, веднага след имплантация, така че за да им се противодейства е добре да се действа веднага след установяването на бременността. Ако чакате преглед при АГ или визуализация на пулс (6-7гс) може да е прекалено късно и НК клетките да са попречили на бременността.

Общи условия

Активация на акаунт