Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 26 900
  • 724
  •   2
Отговори
# 285
Здравейте пак,

PBMC щеше да е. Д-р Михайлова каза: „Не съм убедена, че е подходящо за Вас.“ Говорих с лекарката ми в „Надежда“ и тя се съгласи да не го правим. А аз, на всичкото отгоре, съм и постоянно болна – включително и сега (което активира възпалителен отговор в организма, за да се бори с инфекцията, и Th17/Treg се увеличава, когато човек е болен).

Изчетох един куп литература, за да се опитам да си го обясня, и разбрах следното:
PBMC може допълнително да стимулира вече стимулираната ми имунна система, която всъщност трябва и да се потиска. PBMC и Zarzio се използват, за да се стимулира имунната система да приеме ембриона. В случая с KIR AA + HLA-C1 ендометриумът може да не е достатъчно рецептивен към ембриона и изобщо да не го „разпознае“, което да попречи на имплантацията.

Ако комбинацията беше KIR AA + HLA-C2, положението щеше да е още по-тежко и щеше да се налага по-силна имунна стимулация – без или с контролирано потискане, ако има нужда (например при автоимунитет и други показатели).

Вливките, кортикостероидите, Програф и т.н. са насочени към имуносупресия, за да не бъде отхвърлен ембрионът при наличие на възпаление или автореактивност.

При мен има по малко от всичко, така че е много „забавно“ като цяло. Само имах късмет, че М. е C1 – иначе можеше да е още по-зле.

Също така се убедих, че всичко е супер индивидуално, за съжаление, и сякаш има огромна доза късмет.

# 286
Аха, аз имам спомен, че за PBMC се взимаше кръв два пъти и затова реших, че няма да е то.
Да при вас има и други фактори, щом трябва да пиете и имуноподтискащи. Тоест може ли да се направи заключение, че PBMC и зарзио имат сходно действие?

Здравейте пак,

PBMC щеше да е. Д-р Михайлова каза: „Не съм убедена, че е подходящо за Вас.“ Говорих с лекарката ми в „Надежда“ и тя се съгласи да не го правим. А аз, на всичкото отгоре, съм и постоянно болна – включително и сега (което активира възпалителен отговор в организма, за да се бори с инфекцията, и Th17/Treg се увеличава, когато човек е болен).

Изчетох един куп литература, за да се опитам да си го обясня, и разбрах следното:
PBMC може допълнително да стимулира вече стимулираната ми имунна система, която всъщност трябва и да се потиска. PBMC и Zarzio се използват, за да се стимулира имунната система да приеме ембриона. В случая с KIR AA + HLA-C1 ендометриумът може да не е достатъчно рецептивен към ембриона и изобщо да не го „разпознае“, което да попречи на имплантацията.

Ако комбинацията беше KIR AA + HLA-C2, положението щеше да е още по-тежко и щеше да се налага по-силна имунна стимулация – без или с контролирано потискане, ако има нужда (например при автоимунитет и други показатели).

Вливките, кортикостероидите, Програф и т.н. са насочени към имуносупресия, за да не бъде отхвърлен ембрионът при наличие на възпаление или автореактивност.

При мен има по малко от всичко, така че е много „забавно“ като цяло. Само имах късмет, че М. е C1 – иначе можеше да е още по-зле.

Също така се убедих, че всичко е супер индивидуално, за съжаление, и сякаш има огромна доза късмет.

# 287
Да,  два пъти ми казаха и на мен.

Ами, доколкото разбрах, и двете – да го кажем опростено – стимулират имунната система да приеме ембриона, но Зарзио има по-скоро модулиращ ефект, а не изцяло стимулиращ. (Може да регулира Th17/Тreg, например.) Май най-често се използва и при тънка лигавица.

От едно проучване:

"It also helps in continuation of pregnancy by temporarily modulating response of T‐helper cells (Th‐1 and Th‐2), which play an important role in immunity, helping mediate maternal immune tolerance against the semi‐allogenic foetus, which shares some maternal genes, but not all. The decidua (uterine lining during pregnancy) plays an important role in embryo implantation, and a balanced immunoregulation of different immune cells is crucial. Granulocyte‐colony stimulating factor predominantly promotes Th‐2 response in the foetal‐maternal interface, thereby blocking any maternal Th‐1 cell attacks against the embryo and helping continuation of pregnancy (Rutella 2005). It also promotes generation of interleukin 10‐producing T regulatory cells, which assist in transplantation tolerance, an important immunoregulatory event around the peri‐implantation period"

# 288
Здравейте,

Аз ходя при проф. Михайлова и положението при мен с имунологията е следното:

1. Моят KIR профил е КIR AA, на мъжа C1 лиганди. Обясни ми, че моят е неблагоприятен, но пък най-добрия вариант на мъжки лиганди (C1).
2. Th17/Treg съотнощението ми не е добре към 3 и нещо, преди е било и повече.
3. Имам и следи за автореактивност без клинична изява - високи RO антитела, за които пия плакенил.

Обясни ми, че е сложно положението понеже заради KIR имунната система трябва да се стимулира и изписа Зарзио, а заради автореактивността трябва да се подтиска, за това кортикостероиди, но в по-малка доза от преди + вливка имуноглобулин 5г.

В Надежда репрудоктивната ми предложи и лепило. Аз се притеснявам това лепило да не е противопоказано на моето състояние, защото до колкото четох съдържа имунни клетки и да не стане още по-зле положението.

Попитах Михайлова дали е противопоказано тя иска да знае какво ще съдържа лепилото - "само хиалуронова киселина или и нещо друго" (аз мислих, че са клетки от кръвта за 1ви път чувам, че изобщо има хиалуронова).

Не разбрах този въпрос и нямам идея как и кой в Надежда да попитам за съдържанието на лепилото и не можах да намеря информация в интернет. Някъде тук по форумите се споменава, че са различни лепила. Не ми казаха какво, само казаха да отида 1 ден да дам кръв и на следващия ден пак давам кръв и ми го слагат (ще го сложат на 22ти ЗЕТ на 24ти (изработва се от кръвта ми).

Някой знае ли дали е само това лепило, което се изработва така и кое е?
Или кой мога да попитам ако са повече видове?
Аз знам, че PMBC се състои от клетки (лимфоцити, моноците, макрофаги и дендритни клетки), но за хиалуронова киселина като съставка не съм намирала никакво инфо.
Ако има някой с подобен или същия "сложен" имунен случай, ще съм благодарна да сподели.

Имам същия профил и почти същата терапия, без имуноглобулина. И се чудя защо може да има разлика. Успяхте ли да намерите Зарзио? Защото е доста голямо предизвикателство.

# 289
Lucky, на мен ми каза Михайлова че разчитаме на имуноглобулина най-вече, за да регулира положението.
Зарзио от Надежда ще ми дадат. Показах терапията на Михайлова на репродуктивната и се съгласи с нея.

# 290
Lucky, на мен ми каза Михайлова че разчитаме на имуноглобулина най-вече, за да регулира положението.
Зарзио от Надежда ще ми дадат. Показах терапията на Михайлова на репродуктивната и се съгласи с нея.

Може би ако имам възможност ще я попитам за имуноглобулина. Засега ще действаме само със Зарзио и преднизолон - преди трансфер. Пожелавам ви успех с терапията и да има позитивен финал. 🍀

# 291
Здравейте! Към тези, които сте изследвали кариотип, в Геника ли го изследвахте? Защото виждам, че и в cell genetics предлагат такова изследване, като цената е по-ниска, но не знам дали ще се приеме от клиниките.

# 292
Мен директно ме пратиха в Cell Genetics, разбира се предполагам, че лекарката е на процент, но и в Геника според мен е (други изследвания ги прави там, и в двата случая отчитат кой лекар ме е изпратил). Моят излезе нормален, дали са си свършили добре работата или не няма как да знам. Лекарката тогава ми каза, че предпочита тези за генетични изследвания, защото правели само това. За цитонамазка, микробиологии, фемофлор и такива винаги предпочита геника.

# 293
Вики, не си спомням ти от къде беше, ние го правихме в болница Лозенец в София.

# 294
  • На изток от Ада
Вики съфорумка пусна кариотип в Synevo .Беше инвитро в Турция.

# 295
Ние в Геника, но аз съм от Варна и тук няма друг вариант

# 296
Flow, има cell genetics, с предварително записване на час е обаче. Синево мислих, че няма, но сега проверих и се оказа, че лаборатории “статус” вече са синево, там е 250лв на човек, cell genetics 280, а в геника 350. Ще пробвам първо със синево, че за двама човека си е сериозна разлика в цената.
Благодаря ви!

# 297
Flow, има cell genetics, с предварително записване на час е обаче. Синево мислих, че няма, но сега проверих и се оказа, че лаборатории “статус” вече са синево, там е 250лв на човек, cell genetics 280, а в геника 350. Ще пробвам първо със синево, че за двама човека си е сериозна разлика в цената.
Благодаря ви!
Да, вярно, че отскоро вече не са “Статус”, аз като пусках нямаше друг вариант. Определено цената е доста по-поносима, но аз след 3г по лаборатории и изследвания вече бях свикнала да давам луди пари за какво ли не 😆😆

Полезна информация за бъдещи мами!!

# 298
Здравейте! Искам да попитам някой има ли представа кога излизат свободни часове за проф. Михайлова в Medrec:M? И имам още един въпрос, някой извън София изпращал ли е кръв за изследвания до Александровска болница с Еконт и може ли да ми обясни точно как се случват нещата? Благодаря предварително.

# 299
Искам да попитам някой има ли представа кога излизат свободни часове за проф. Михайлова в Medrec:M?

Следете всеки ден, излизат в различно време за около 2 седмици напред и много бързо се запълват.

Общи условия

Активация на акаунт