Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 26 909
  • 724
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, аз имам леко странен въпрос. Имате ли някаква идея защо се изписва една и съща терапия, при два различни установени проблема?🙄 Имам следния пример: при мен се установява занижени Th17 клетки, спрямо повишени Treg, съотношението е 1.98 От проф. Михайлова имам изписана вливка Киовиг преди трансфер( която направих) и още една в 6г.с след проведено повторно изследване. Чета назад в темите, че при дами с обратната зависимост - повишени Th17 към Treg отново имат същата терапия. Не би ли трябвало да е различна? Малко се обърках …
И другото, което пак не ми се връзва е, че при мен се опитваме да го вдигнем този адаптивен имунитет, а в същото време имам терапия с Преднизолон кортико 10гр/дн, който реално понижава имунитета и системното възпаление. Някоя от вас обсъждала ли е такива теми с имунолог? И не го казвам, защото подлагам на съмнение терапията от проф. Михайлова, следвам си в както е изписана, но ми се иска да асимилирам логиката зад вливките.

Ако Th17 > Treg – рискове от автоимунитет и хронично възпаление.
Ако Treg > Th17 – рискове от имуносупресия, хронични инфекции.

Защо се използва една и съща терапия (Киовиг), независимо от съотношението?Киовиг има модулаторна, не само "подсилваща" функция:
При автоимунитет (високо Th17): IVIG потиска патологично активираните Th17 и подпомага Treg.
При имунен дефицит (високо Treg / ниско Th17): IVIG може да повиши адаптивния имунитет чрез Fc рецептори и индукция на Th17, като намалява прекомерната регулация.Тоест: IVIG не е просто "стимулатор" или "инхибитор", а балансьор. Действа имуномодулиращо – затова се използва и в двете посоки, според нуждите на организма.

Here's a more detailed explanation:
Modulation of Fc receptors:
IVIG contains a diverse pool of antibodies that can interact with Fc receptors on various immune cells, including macrophages, dendritic cells, and B cells. This interaction can trigger downstream signaling pathways that modulate immune cell activity, potentially enhancing antigen presentation and promoting the development of a more robust adaptive immune response.
Support for antigen presentation:
IVIG may indirectly support antigen presentation by providing a broader repertoire of antibodies, which can bind to a wider range of pathogens or antigens. This can lead to more efficient uptake and processing of antigens by antigen-presenting cells (APCs), ultimately facilitating the activation of T cells and the initiation of an adaptive immune response.
Balancing Treg overactivity:
In cases of immune deficiency with high Treg levels, IVIG might help to restore immune balance by modulating Treg activity. Tregs, while crucial for maintaining tolerance, can also suppress excessive immune responses. If Treg levels are too high, it could lead to immune suppression and impair the body's ability to fight off infections. IVIG may help to reduce Treg activity, allowing for a more effective response to pathogens.
In essence, IVIG's immunomodulatory effects in the context of low Th17 and high Treg levels could involve a complex interplay of Fc receptor modulation, antigen presentation enhancement, and Treg activity regulation, ultimately contributing to a more balanced and effective adaptive immune response.

# 271
Единственото отклонение, което се регистрира е нисък процент TH17 и NK клетки , спрямо повишени NKT клетки. ANA антитела правих, който излезе повишен 1:640, но последващото профилиране не показа стойности над нормата. Допълнително имам и една мутация хомозигот по PAI гена, за която след трансфер ще имам терапия. Ниските IL17 и NK клетки според проф. Михайлова могат да доведат до имплантационни неуспехи или ранни аборти и по този повод вливката с Киовиг. На третия ден след която ми се активира сезонната алергия, която се надявах да е преминала вече. КИР профил не е назначен т.к аз имам предходна успешна бременност с друг партньор и тя първоначално не смяташе, че липсата на бременност при мен може да се дължи на имунологична причина, докато не излезе флуоцитометрията.

Буболина, само за Th17 ли са ви изписани вливки? Нямате ли НК клетки, КИР профил, АНА скрининг? Обикновено д-р Михайлова пуска всичко, за да е сигурна каква терапия да изпише. Съмнявам се само едно нещо да сте пускали. 

# 272
Момичета,някоя от вас слагала ли е Зарзио 300мсг/0.5 мл? Имахте ли страничен ефект?Дозата ми е 2/3 в деня на трансфера и 1/3 72ч по-късно. Благодаря ви

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 20:36 от FB87003498BG

# 273
Здравейте! Имам изписан програф от проф. Михайлова, имах останал и ползвах него, но вече не откривам никъде по аптеките. Знаете ли от къде мога да го намеря? Благодаря

# 274
Здравейте! Имам изписан програф от проф. Михайлова, имах останал и ползвах него, но вече не откривам никъде по аптеките. Знаете ли от къде мога да го намеря? Благодаря
Здравейте,

От Одрин взимах или поръчвах от фирма ,която доставя в България.

# 275
Момичета, помагайте... Предстои ми ЗЕТ след десетина дни, вчера бях на консултация с проф. Михайлова, прикачвам резултатите. Някой може ли да ги разчете, нещо се притесних много. От Турция искат да направя две вливки с интралипид и да приемам кортикостероиди без да са ми назначавали изследвания. Ще изчакам разбира се препоръките на проф. Михайлова, но дотогава някой а подобен случай/опит може ли да коментира? Много ви благодаря!!!

# 276
Aз виждам само едни клетки завишени, при мен също са. От Турция по подразбиране предлагат интралипид и кортикостероиди, но поне в моя случай бяха склонни да приемат терапията на Михайлова вместо това и вляхме Флебогама в Малинов и пия преднизол.

# 277
Минавам,за да споделя моят опит с високи НК клетки изследвани през годините многократно. Вливах Октагам првз 2023 и нямаше промяна на НК клетките. Вливах Флебогамма 15гр сега, през Април. Нямаше промяна. Накрая ми взеха микробиом от матката и откриха EBV вирус. Два курса с Валтрекс ми решиха проблема с НК клетките и сега от 24-33% са 12%. Нито програф ,нито преднол ми помогна през последите 2  години. Просто накрая ми откриха проблема и се разреши имунологията при мен.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 13:48 от FB87003498BG

# 278
Здравейте момичета ще съм Ви много благодарна за малко помощ. Имах мисед аборт м. Март тази година в 7 г.с. И реших да посетя проф. Михайлова. Назначи ми изследванията, които виждате, буквално нищо не разбирам от резултата. Иначе тя ми върба по имейл да пия един месец само хранителни добавки. Как ви се струва това при тези резултати?

# 279
Здравейте, включвам се молба за съвет и да ме успокоите.
Историята ми е следната: на 34г съм, след два спонтанни аборта (един през декември 2024 и един през май тази година). След много ровене и търсене се срещнах с доц.Русев, направих изследвания по негова препоръка и ми излязоха следните резултати (изписвам дословно написаното от него): Повишени НК клетки (20.6), повишени ТЛА. Хомозигот по мутантен алел АСЕ. Хетерозигот по мутантен алел на MTHFR(и двата 677 и 1298), MTRR.
За вливане на 10мл Интралипид преди овулация и повторно след положителен тест. Аспирин протект през ден сега и всеки ден по време на бременността. След положителен тест да се включи Фраксипарин или Клексан 0.4 на ден при следене на антикоагулатната терапия. Ако д-димер се повишава, да се включи Натаспин.
Първо, такава травма са ми тези два аборта, че имам чувството, че никога няма да износя здраво дете и само си представям как забременявам и отново ще получа зацапване и имам невероятен страх в момента. Как се справихте с този страх? Някой с моите показатели успял ли е да износи дете, с такава терапия Sad Толкова много искам да си имаме дете вече, но имам огромен страх, че ще преживея пак ужаса на аборта, че направо изтръпвам от тази мисъл. Тръгнах и на психолог, но имам нужда от 'истории с щастлив край' да ми вдъхнат увереност.
Второ, бихте ли ми препоръчали АГ, при което да се следя? Знам, че всеки си е индивидуален, но то е море от лекари и имам нужда да попадна на кадърен и човечен специалист, който се занимава с такива проблеми.
Имам записан час при д-р Калчев за края на септемви, записах го след втория аборт, но никога не съм ходила при него. По стечение на обстоятелствата нови опити за бебе ще започнем от септември и не знам дали да оставя часа или да го отменя.
Благодаря на всеки отзовал се, извинявам се за дългия пост, но имам нужда от кураж и съвет Sad

# 280
  • София
Съжалявам за преживяното, травма е, отнема време да се възстановиш психически.

В коя седмица и с каква анамнеза бяха абортите?

Причините за спонтанен аборт могат да са най-различни. Има една тема - Аборт и забременяване след това - потърси я, в нея на първа страница има дълъг списък с изследвания, които можеш да направиш.

За имунологията и изследванията за тромбофилия - хубаво е, че си ги направила, но не е достатъчно. Назначена ти е стандартна терапия за намерените проблеми - нищо страшно или необичайно.

Калчев е много добър избор за репродуктивен АГ, има цялостен подход и обръща внимание на всичко. Аз съм била при него, препоръчвам го. Добре е освен изследвания на теб да направите и изследвания на мъжа ти, защото проблем може да има и при него. Изчакай да пуснете изследвания и да се консултираш с Калчев, за да обсъдите резултати и евентуални проблеми, преди да започнете нови опити.

Аз имам загуба в 13гс на здраво бебе заради отлепване на плацентата. В крайна сметка 4г по-късно с терапии за комбинация от проблеми - имунологични, тромбофилия, хормонални, мъжки фактор, възраст и какво ли още не - успях да забременея и износя близнаци.

Стискам палци, ти си още млада, така че при теб ще стане по-бързо. Не губи надежда! 🍀

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 11:48 от delisardeli

# 281
Много благодаря за насърчителните думи, delisardeli, имах нужда да чуя нещо такова.

Относно абортите - първият път се следях в Св.София и никак не останах доволна, нямаха обяснение за аборта. Беше ми първа бременност, съответно първи аборт, всички изследвания, които ми пуснаха излязоха в норма (под всички имам предвид витамини и няколко хормона), но за тромбофилия дори не ми бяха пуснали някакъв пакет, единствено частта, която се отнася за усвояване на фолиевата к-на и се установи, че трябва да е метилирана. Не последваха повече тестове, казаха ми само 'случва се'. Като това беше в 6та г.с, установи се, че плодът е спрял развитието си може би в 4та г.с. Изследвахме и ембриона, но нищо не излезе тогава.
През май месец се случи много рано, буквално след 6 дена, когато разбрах, че съм бременна, прокървих. Тогава отидох в Щерев просто да се установи, че има бременност, но поради някаква причина отново не се задържа. Този път се изчистих от само себе си, тъй като при първия аборт беше медикаментозно. Не ме насочиха към конретни изследвания, отново ми казаха 'случва се', което ме влудяваше, защото 'за да се случва' има някаква причина. И не мога да правя опити през няколко месеца, да абортирам още няколко пъти и тогава тепърва да се търси причината, а психически вече да не знам къде съм. От четене тук реших да отида при доц.Русев, защото бързо забременявам, но поради някаква причина не успявам да задържа плода.
Той ме насочи да пусна въпросните изследвания, които описах по-горе, просто не знам дали са достатъчни, дали не трябва още нещо да се провери. Колкото до партньора ми, той също се изследва и всичко излезе в норма при него.
Та, общо взето това ми е историята, надявам се, че когато отида при Калчев ще прецени дали трябва нещо допълнително да се прави, но наистина имам огромен страх от нови опити и последващ аборт Sad Нямам идея към кого да се обърна, дали АГ, дали хематолог, в задънена улица се чувствам.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 09:39 от yourleo

# 282
Здравейте,

Аз ходя при проф. Михайлова и положението при мен с имунологията е следното:

1. Моят KIR профил е КIR AA, на мъжа C1 лиганди. Обясни ми, че моят е неблагоприятен, но пък най-добрия вариант на мъжки лиганди (C1).
2. Th17/Treg съотнощението ми не е добре към 3 и нещо, преди е било и повече.
3. Имам и следи за автореактивност без клинична изява - високи RO антитела, за които пия плакенил.

Обясни ми, че е сложно положението понеже заради KIR имунната система трябва да се стимулира и изписа Зарзио, а заради автореактивността трябва да се подтиска, за това кортикостероиди, но в по-малка доза от преди + вливка имуноглобулин 5г.

В Надежда репрудоктивната ми предложи и лепило. Аз се притеснявам това лепило да не е противопоказано на моето състояние, защото до колкото четох съдържа имунни клетки и да не стане още по-зле положението.

Попитах Михайлова дали е противопоказано тя иска да знае какво ще съдържа лепилото - "само хиалуронова киселина или и нещо друго" (аз мислих, че са клетки от кръвта за 1ви път чувам, че изобщо има хиалуронова).

Не разбрах този въпрос и нямам идея как и кой в Надежда да попитам за съдържанието на лепилото и не можах да намеря информация в интернет. Някъде тук по форумите се споменава, че са различни лепила. Не ми казаха какво, само казаха да отида 1 ден да дам кръв и на следващия ден пак давам кръв и ми го слагат (ще го сложат на 22ти ЗЕТ на 24ти (изработва се от кръвта ми).

Някой знае ли дали е само това лепило, което се изработва така и кое е?
Или кой мога да попитам ако са повече видове?
Аз знам, че PMBC се състои от клетки (лимфоцити, моноците, макрофаги и дендритни клетки), но за хиалуронова киселина като съставка не съм намирала никакво инфо.
Ако има някой с подобен или същия "сложен" имунен случай, ще съм благодарна да сподели.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 23:37 от Elionka

# 283
Питайте имунолозите в Надежда и послушайте Михайлова. Ако каже без лепило го откажете.

# 284
Elionka, аз съм в същата ситуация с KIR профила, но мъжът ми е c2, Михайлова ми каза да не прилагам имуносупресори, т.е. да не подтискаме имунната система, доколкото разбрах pbmc е имуномодулираща терапия, което би трябвало да балансира имунната система, нито я подтиска, нито я засилва. Това, което на теб ще ти слагат вероятно е R1 (щом само веднъж ще ти взимат кръв), което и аз не знам какво е, но може да попиташ лекаря това, дали е имуноподтискащо и ако е такова го откажи. То е ясно, че няма да кажат какво точно съдържа, но поне да кажат дали какво действие има. Моля ако получиш някаква информация да споделиш.

Общи условия

Активация на акаунт