Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 26 598
  • 720
  •   1
Отговори
# 255
Момичета, минах и консултация с имунолога в болница Надежда. Честно казано съм със смесени чувства... Отидох с готовите изследвания от Михайлова и едва ли не ми казах, че изследването на KIR профил е измишльотина и нямало какво да го гледа. Прегледа ми само изследванията за нк клетки и ана титър. Питах какво можем да направим за да увеличим шансовете за имплантация.. Не получих конкретен отговор и не взе никакво отношение към нещата, които попитах във връзка с терапията след трансфер, каза ми, че всичко го определял лекаря... Единственото хубаво е, че ми написа като препоръка зарзио, което съвпада с терапията на Михайлова и поне няма да го търся по аптеки и групи. Утре предстои да коментирам и с репродуктивния лекар.

# 256
Кое му е смесеното на чувствата тогава Simple Smile Не бих се занимавала с имунолозите в Надежда. Слушайте си Михайлова според мен и се възползвайте просто от лесния достъп до зарзио.

# 257
Ами не е толкова лесно, колкото изглежда, според Михайлова почти всичко, което сме планували с доктора е противопоказно на този KIR профил, включително не е добре да се връщат два ембриона, да се прилага локалната терапия в матката от типа на PBMC и R1. Ако той не се съгласи с препоръките на Михайлова, а си настоява на планираните преди това неща единствения начин да следвам нейната терапия е да се преместя на друго място, на което ще се съобразят с нея.

# 258
Imblue, ти си решаваш дали искаш да успееш с този ЗЕТ или отново да има проба- грешка и да си опукате ембрионите ( освен ако не са 10 примерно). За тия от Надежда нямам думи как се изказват останалите доктори. Била съм на прегледи в почти всички репро клиники, както и МЦ и големи болници, те казват, че не зачитат и не се съобразяват с измислените имунологични и други методи от Надежда, както и от Надежда не се съобразяват с никой друг, освен със себе си. За пациентите въобще пък не им пука. Та ти си прецени дали искаш да рискуваш и да следваш терапията на единствения в БГ имунолог, който работи и с репродуктивни проблеми ( проф. Михайлова) или ще си следваш другите терапии, непризнати от никой . Моят съвет го знаеш, ако не искат да се съобразят с теб и написаното от д-р Михайлова ембрионите и чао в друга клиника. Аз съм местила ембриони, няма нищо страшно. Те като загубят поредните 2000 лв за трансфер и вливки може и да се усетят. Изказванията на г-н Стаменов дори няма и да ги коментирам. Впредвид колко трудно стигаме до ембриони, да ми се репчи някой , че няма да ми приложи терапията на имунолог, директно ги пращам да пасат.

# 259
Oт Надежда и аз съм силно разочарована. Два ембриона да се връщат при несигурност относно средата ми се струва много грешно решение, защото е като хвърляне в боклука. Аз имам 2 ембриона еуплодни в момента и отложих трансфер с месеци, докато се уверя, че сме се погрижили за средата в матката по всички линии - имунологични, микробиом, анатомично.

# 260
Така е, Семира, аз даже предполагам ( понеже наскоро много момичета бяха при нея и им беше казала да не слагат повече от 1 ембрион) та си мисля, че самия факт, че имунната ни система е компрометирана да атакува ембриона като чуждо тяло, ако са 2 дали няма да се увеличи тази атака и да стане още по-трудно подтискането й. Освен това 2 ембриона увеличават шанса за дву-или триплодна бременност, а при нашето състояние това е опасно. Разбира се, Божа работа е ако ембриона се раздели на 2, случва се в инвитрото, но познавам една жена на която й сложиха 2, единия се раздели и станаха 3. Роди си ги, живи и здрави, но пък други жени нямаха нейния късмет. Та, докторите трябва да се замислят и за тези последствия. Особено при добър грейд ембрион има шанс да се раздели на две, като това винаги се случва след имплантацията. Т.е ембриолозите няма как да знаят дали той ще се раздели.

# 261
Imblue, репродуктивните в Надежда се съобразяват с препоръките на Михайлова. Не се притеснявай да си кажеш какво сте обсъждали с нея. Също така няма да те накарат на сила да правиш pbmc или каквото и да е друго, ако кажеш, че не искаш. На мен Зарзиото ми го назначи репродуктивната, с имунолозите там се разправях за една вливка, която аз първоначално не исках да правя, ама после направих все пак. В последствие питах Михайлова дали е имало смисъл (аз имах изследвания от Надежда) и тя каза, че също би ме посъветвала да я направя. Така че не са толкова драматични нещата, просто трябва да решиш на кой лекар препоръките ще следваш.

# 262
Ами при мен не бяха много съгласни, още като извадих изследванията ми каза, че нямало значение KIR профила и тръгвам да вадя резултатите на мъжа ми и тя ми вика, не ги търсете, няма какво да ги гледам. За АНА титър също ми каза, че нямало значение, че е завишен, а и на Александровска не им били толква добри апаратите, та по-добре да съм пуснела нк клетки и ана титър при тях (нищо, че ми обясни как преди пращали пробите в Александровска 🤣). Общо взето ми се видя несериозно. Видях, че тази е ръководител на имунологията, предния път бях при друга, може би другата е по-разбрана. Утре при репродуктивния ще се разбере, дали ще го бъде или не.

# 263
Може би малко объркано съм го написала -  аз имах предвид, че  репродуктивните се съобразяват с Михайлова. За имунолозите в Надежда съм на сходно мнение - много трудно се комуникира с тях (аз съм била само при Балтанджиева, която вече е на сериозна възраст според мен). Та от имунолозите в Надежда имах препоръка за вливка. В последствие правих консултация с Михайлова и тя беше съгласна за вливката. Искам да кажа, че не винаги са на различни мнения.

# 264
Да, може би и аз не съм те разбрала. Определено и двете имуноложки са на сериозна възраст, нямам против възръстта, но тяхното поколение не е много в час с новостите вече, положението е едно си баба знае, едно си баба бае.

# 265
Изключително съм недоволна от имунулогията в Надежда. Блъскаха ме с Програф+Зарзио+PBMC с, както се оказа - перфектни имунни показатели. Най-вероятно необяснимата ми загуба със здрав ембрион 7 седмица е заради всичко това, което е разстроило иначе балансираната ми система... Но не може да се докаже.
Неадекватни са по тази тема, с божествен комплекс, но за сметка на това си плащаш хиляди левове за удоволствието 😞

# 266
Здравейте момичета, съвсем съм нова по темата Simple Smile накратко моята история е следната: на 43г. съм след един неуспешен опит в България. Имам горе долу добър резерв, Я се оплождат и стигат до ден 5. Опитът ми тук беше с почти максимални дози при стимулацията, 525 единици  Бемфола, незнайно защо в такива количества. Резултатът беше от 7Я, 5 бластоциста. Първи СЕТ и ЗЕТ с по 2Е бяха без имплантация. Последен ЗЕТ се захвана, но беше кухо яйце. Реших да се преместя в Турция, направихме нова стимулация, от която имах 9Я, 7нормално оплодени всички стигнаха до ПИД. След теста имам два еуплоидни Е, като на следващ цикъл (първи ден около 8.07) би трябвало да почнем да се готвим за ЗЕТ на модифициран ЕЦ.
От Турция нямат никакви препоръки за изследвания преди това, за МБ или ТСХ нищо не казват, НК клетки казват, че не гледат. Препоръчват обаче две вливки с интралипид, едната около 13-14ден и следващата в деня на трансфера.
На мен обаче нещо не ми е много спокойно и се притеснявам да не пропуснем нещо откъм имунология най-вече (тромбофилии съм изследвала и имам назначена терапия от д-р Тончев). Затова реших да си запиша час при проф. Михайлова за 14.07, като тогава сигурно ще бъда в 7ми ден от цикъла на подготовка. Най-вероятно ще е късно за терапия, но каквото такова.
Сега искам да ви питам дали да си пусна Фенотипизиране на НК клетки, базовия панел, за да го занеса на Михайлова или да чакам тя да ми го назначи? Също някой знае ли колко струва то в Александровска и има ли онлайн достъп за резултатите (не намирам сайт на лабораторията). Всякакви съвети и препоръки биха ми били полезни, че нещо колкото повече наближава, толкова повече се "спичам" дали съм направила необходимото.
П.С. правих хистероскопия с надраскване, чакам резултат от хистология взет от удебелен участък на ендрометриума. Друго не са махали или коригирали.

# 267
Основният репродуктивен панел в Александровска можете да пуснете, Михайлова него изписва. Имат имунологична лаборатория, в двора ще ви упътят. За 2 дни излизат резултатите, пуснете отсега, тя ако поиска още нещо ще си каже на прегледа и ще пуснете допълнително. Важно е да не сте боледувала 2 седмици преди даване на кръв. Излизат онлайн резултатите. От 8 до 3 в работни дни работи лабораторията.

# 268
Момичета, аз имам леко странен въпрос. Имате ли някаква идея защо се изписва една и съща терапия, при два различни установени проблема?🙄 Имам следния пример: при мен се установява занижени Th17 клетки, спрямо повишени Treg, съотношението е 1.98 От проф. Михайлова имам изписана вливка Киовиг преди трансфер( която направих) и още една в 6г.с след проведено повторно изследване. Чета назад в темите, че при дами с обратната зависимост - повишени Th17 към Treg отново имат същата терапия. Не би ли трябвало да е различна? Малко се обърках …
И другото, което пак не ми се връзва е, че при мен се опитваме да го вдигнем този адаптивен имунитет, а в същото време имам терапия с Преднизолон кортико 10гр/дн, който реално понижава имунитета и системното възпаление. Някоя от вас обсъждала ли е такива теми с имунолог? И не го казвам, защото подлагам на съмнение терапията от проф. Михайлова, следвам си в както е изписана, но ми се иска да асимилирам логиката зад вливките.

# 269
Буболина, само за Th17 ли са ви изписани вливки? Нямате ли НК клетки, КИР профил, АНА скрининг? Обикновено д-р Михайлова пуска всичко, за да е сигурна каква терапия да изпише. Съмнявам се само едно нещо да сте пускали. 

Общи условия

Активация на акаунт