Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 93

• 3 427
  • 78
  •   1
Отговори
Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 93
Предишна Тема 92: https://www.bg-mamma.com/?topic=1627615

Линк за проверка на изследвания: https://web.nadezhda.bg/

Ценоразпис: https://nadezhdahospital.com/polezna-informacia/cenorazpis/

Полезни контакти:
Актуалните контакти могат да бъдат открити тук: https://nadezhdahospital.com/kontakti/

Скрит текст:
0884 743574 - Ин Витро Сектор
0884 309977 - Женска Консултация и гинекология
0884 178114 - Информация
02/441 79 70 - секретарки за записване на часове
0882 193 970 - мобилна линия
0884 700 704 - спешен телефон за ин витро центъра и за бременни до 12 г.с.
0882 332 632 - директна спешна линия за пациенти на МБАЛ "Надежда" при спешни случаи за гинекология, бременност след 12 г.с и раждане
02/44 179 73 - Сектор „Информация” относно получавате на изследвания, епикризи, болнични листове или за въпросите, свързани с административните аспекти на престоя в болницата.
0885 778 141 - закъснения в графика
0882 412 476 - за въпроси, свързани с раждането
02/441 79 76; 0882 193 976 - биолози, андрология
02/441 02 90; 0882 373 318 - Биорегенерация
02/441 79 79 - въпроси, свързани с ФАР/ЦАР; car@nadezhda.bg
0882 193 978; 02/441 79 78 - доц. Балтаджиева и д-р Пенкова (имунологичен кабинет)
02/441 79 78 - Генетична консултация с д-р Хаджидекова и д-р Станева, всеки понеделник след 17 ч.
КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ: тел.02/441 79 71
БОЛНИЧНА АПТЕКА: тел.02/441 79 75
ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА: тел. 02/441 79 85
КЛИНИКА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ: тел. 0882 193 972 (от 8:00 - 15:00 ч.)
Имейл на администрацията (за въпроси и резултати от изследвания): administracia@invitro-bg.com

Биопсии:
1. ИМПО
Това е иновативен диагностичен метод, разработен в болница „Надежда”, за определяне на имплантационния прозорец. Той се базира на микроскопско изследване на морфологията на тъканта и наличието на специфични белтъци.
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
Скрит текст:
Какво представлява имплантационният прозорец?
Това е специфичен момент от менструалния цикъл на жената, по време на който матката е морфологично и физиологично подготвена за имплантация на ембриона. Обикновено този период продължава между 2 и 4 дни, като появата му и продължителността варира при всяка жена. Когато се прави трансфер на ембриона, е важно да се съобразим с индивидуалните особености в имплантационния прозорец на всяка жена. Това гарантира по-висок шанс за успешна бременност.
За какво служи ИМПО (биопсия за определяне на имплантационен прозорец)?
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
При какви случаи се прави изследването?
При многократно повтарящи се неуспехи, както и при случаи, при които има нарушения в менструалния цикъл. В допълнение този метод се използва и при прилагането на определени лечения, които могат да доведат до промяна в стандартно очаквания имплантационен прозорец.
Как се извършва изследването?
Взима се биопсия от маточната лигавица в определен ден от месечния цикъл, в средата на лутеална фаза, когато се очаква да бъде имплантационният прозорец.
Ендометриалната биопсия се взима стандартно 5 дни след започване на приема на прогестерон при цикъл с хормонзаместваща терапия или 7 дни след пика на лутеинизиращия хормон при спонтанен цикъл.
Следва обработка на материала и имунохистохимично оцветяване на срези от тъканта, микроскопски наблюдения,описване на резултатите и изпращането им на лекуващия лекар.
За колко време се изработва резултатът?
Стандартният срок за получаването на резултата е 2 седмици от вземане на биопсията. Има възможност за заявка и за провеждане на експресна обработка и анализ, които траят само 1 седмица.
Резултатите каква информация дават на лекаря?
На база на получените резултати лекуващият лекар може да определи точно в кой ден да бъде направен ембриотрансферът, така че да бъде улучен имплантационният прозорец на пациентката и да се повишат шансовете за успешна бременност. В допълнение се получава информация дали е необходимо допълнително лечение или промяна в хормоналната терапия преди да се пристъпи към ембриотрансфер.
Досега след разработването си и периода на апробиране този диагностичен метод за оценка е използван при повече от 3000 пациентки. Периодично се правят нови изследвания и подобрения, благодарение на които успеваемостта на ембриотрансферите след съобразената оценка се е повишила значително с над 15 % в сравнение с пациентки без такава оценка.
Може ли резултатът от изследването да бъде интерпретиран от лекари в други болници?
Методът на оценка е разработен в болница „Надежда” и формата на представяне на резултатите е съобразена със спецификата на работа в нашата болница.
Информацията може да бъде неправилно интерпретирана от специалисти от други болници. Изключение правят нашите партньори от МЦ „Свети Иван Рилски” – Шумен и МЦ „Свети Иван Рилски” – Тутракан, които имат необходимите инструкции и познания за това.

2. Имунологична биопсия
Имунологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за отклонения в имунологичните показатели на ендометриума, водещи до липса на имплантация на ембриона.
Подготовката за изследването се състои в проследяване, което Вашият репродуктивен специалист ще прецени дали да бъде на спонтанен цикъл или на хормонозаместителна терапия, вземайки предвид спецификите на конкретния случай.
Информация за това в кой ден ще бъде извършена манипулацията ще получите от лекуващия Ви лекар, както и какви хормонални изследвания е необходимо да бъдат направени непосредствено преди биопсията.  
Скрит текст:
Какво ще усещам по време на биопсията?
Усещането, което е възможно да изпитате по време на биопсията, наподобява по-болезнена менструация и трае броени секунди, поради което обикновено не се налага обезболяване. В определени случаи и по преценка на лекуващия лекар е възможно манипулацията да бъде извършена и под краткотрайна венозна анестезия.

ВАЖНО! Препоръчително е по време на изследването пикочният Ви мехур да бъде пълен.

Какво да очаквам след биопсията
След биопсията е възможно да имате оскъдно кървене, което може да продължи няколко дни. Ако се появи по-силна болка или кървенето стане по-обилно е препроъ/ително да посетите дежурния кабинет на ниво – 1 в болницата за преглед и консултация.
Колко време отнема изработката на резултатите?
Резултатите от имунологичната биопсия се изработват за 3-4 дни.

3. Микробиологична биопсия
Микробиологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за възпалителен процес в матката. Основание за изследването могат да бъдат данни за ендометрит, установен при оглед на матката по време на хистероскопия, както и резултатите от ИМПО и/или имунологична биопсия. За разлика от другите видове биопсии на маточната лигавица, при микробиологичната биопсия не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
Скрит текст:
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

4. Вирусологична биопсия
Вирусологичната биопсия се състои във взимане на материал от маточната лигавица за извършване на PCR-изследвания, които целят да докажат наличие на бактерии или вътреклетъчни паразити в ендометриума, водещи до възпаление и възпрепятстващи имплантацията на ембриона. Сред тези патогени са уреаплазма, микоплазма, хламидии, трихомони, гарднерела, херпес.
И при вирусологичната биопсия, както и при микробиологичната биопсия, не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
В болницата се предлагат три пакета за вирусологична биопсия: STD/STI-3 PCR analysis , STD/STI-6 PCR analysis, STD/STI-9 PCR analysis, които се различават по броя изследвани вируси. 
Скрит текст:
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията?
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

Листериоза и токсоплазмоза:  изследват се в Национален център по заразни и паразитни болести в София, намира се на бул. "Янко Сакъзов".
Скрит текст:
Кабинетът за листериоза е извън сградата на НЦЗПБ- като застанеш с лице към сградата, тръгваш вдясно, на около 50 метра от входа - бившия имунизационен кабинет, там изследват и лаймска болест. Работят от 8:00 до 12:00. резултат се получава в петък (работи се в четвъртък), като можеш да го научиш по телефона, а на хартия да го вземеш на място или да ти го пратят по пощата. Има вариант, ако преди това ти вземат кръв във друга лаборатория, да занесеш в НЦЗПБ серум.
Телефонът на кабинета е 029446999 вътрешен 224, след като оператора каже да набереш вътрешен след сигнала, направо набираш, без да чакаш сигнал.
Токсоплазмозата се изследва в друг кабинет, зад ъгъла на Янко Сакъзов с ул. Кракра.

Полезно четиво: Най-честите въпроси в манипулационна (добавено по предложение на Одри ♡ )

Успех на всички Flowers Four Leaf Clover

# 1
Момичета на някой от вас правиха ли му обременяване с глюкоза? Аз правих днес в 26 + 3 съм. Резултатите са 0 мин-5,21 на 60 мин-10,58 и на 120 мин-6,94. На 60 мин спрямо показатели от лабораторията излиза завишена. А глик.хемоглобин е 4,9%. Нз какво да мисля. Пратих резултатите на лекарката чакам отговор. Вие с какви резултатите бяхте?
И друго какъв магнезии пиете. Аз съм на магнерот до 9 г.с бях 3по2 после ми го спряха. Към 22 г.с минах на 2 по 1. След дефицит и крампи и болки в таза ми го вдигнаха на 3 по 2 отново в 25 г.с. днес пускам профилактично и той още паднал. 😪😪😪. А четох,че той е важен да не направиш ГД, преклапсия и изоставане на плода.

# 2
Здравейте и от мен. Аз съм след втори неуспешен опит ИКСИ и свеж ембриотрансфер на 2 ембриона. Първият път на 3ти ден и невъзможност за замразяване и изследване на ембриони, а сега на 5ти ден с трансфер на два ембриона с качество 4АB и 3 BB. За съжаление отново неуспешен. T b-HCG <0,100. От ИМПО+ 3. Нова съм в тази тематика, доста дълго време отказвах да се информирам и имам доверие на лекуващия си лекар, но след този пореден провален опит имам нужда да науча повече. Можете ли да ме насочите към повече информация относно ембрионите и този имунен отговор? Благодаря!

# 3
Момичета, скоро някой представял ли е вирусология от друга лаборатория? Дали все още приемат външни, че гледам са добавили в тяхната още един показател.

# 4
На последната ми пункция ( октомври месец) вирусологията на мъжът ми беше от Бодимед и нямаше никакъв  проблем . Трябва да се изследва и anti-HBs . Изискват го вече от РЗИ .

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 17:08 от 💐💐Sunshine_00💐💐

# 5
Аз имам питане за имунологичната биопсия - тя дали ще ми излезе в профила? Предупредиха ме, че повече се бави, ама се чудя дали да проверявам изобщо или чинно да си чакам часа за преглед Simple Smile

# 6
Аз като правих не излизаше. На информация трябва да се заяви разчитане и го дават на хартия. Това е валидно за имунологична и ИМПО. Микробиологична и вирусологична си излизат.

# 7
Въпросче за микробиологии - ако искам да изследвам нещо близко/сходно/същото като Фемифлор - има ли такъв “пакет”, който да си поръчам на доктора?

# 8
За имплантационния прозорец излиза, както и ИМПО+. Има обаче едни други имунологични показатели, които не излизат в профила. Коментират се с доктора.

# 9
Аз като правих не излизаше. На информация трябва да се заяви разчитане и го дават на хартия. Това е валидно за имунологична и ИМПО. Микробиологична и вирусологична си излизат.
Разчитане може да се заяви и по телефона. Аз се обадих на регистратурата и при следващо ходене взех резултата от Информация (ноември месец)

# 10
Хубаво е че са го променили това за ИМПО, че него така и не си го видях. Няколко пъти си го търсих на информация след като бях заявила и все не беше готово.
И за заявянето е добра промяна. Тогава звъннах изрично и ми казаха, че с ходене на място става заявяването. За следващия път ще знам Simple Smile

candy, аз поне не се сещам или просто не знам да има такова. Най-близко ми е вирусологична в комбинация с микробиологична биопсия, но те са от ендометриума и май пак не е толкова пълен пакет.

# 11
Благодаря, момичета! Микробиология и вирусология ми излязоха вече, аз имам час за Тихомирова така или иначе, тя каза, че дотогава ще са готови всичките и ще ги гледаме заедно. Просто ми беше любопитно дали да дебна за имунологичната, че аз съм си любопитна.
Кенди, микробиологичната си изглежда съвсем стандартно, вирусологията гледа за 9 конкретни вируса. Мога да ти пратя как изглеждат резултатите.
Аз си признавам, че си пуснах отделно и фемофлор преди биопсиите, да съм сигурна, че каквото мога, съм огледала и че няма да направим някоя беля.

# 12
Здравейте момичета 🍀
Днес ми беше трансфера на 5 дневно балансирано ембрионче.
За съжаление останаха няколко въпроса които нямах възможност да задам..
Просто ми се показа листа и там пишело всичко.
На терапия съм с зарзио и прегнил през ден и фраксепарин.
В листа пише тест на 12ти ден. И резултата ще е положителен ако е над 50
Проблема е , че не живея в Бг и полета ми е на 15ти. Другия вариант е да се прибера итново на 20ти.. Исках да попитам при положителен тест какво да правя като няма да съм тук!?
В Uk са мудни и могат да ме бавят и 2-3 дена докато илзязат резултатите. А терапията ми е за 14дни само. Попитах сестрата в манипулационната, но само вдигна ръце и толкова.
Уж трябваше да ми е спокойно и да си почивам, а сега си блъскам главата какво да правя. Имам и номера на докторката, но тя не пожела да и задам въпроса дори на живо..
Дайте съвет какво да правя? Притеснена съм много!

# 13
Пуснете на 10ти ден, достатъчно показателно ще е. Така дори да излезе на 12ти ден, ако е положителен (пожелавам ви да е така!) ще имате време да реагирате и да се организирате някак, за да си вземете още лекарства.

# 14
Пуснете на 10ти ден, достатъчно показателно ще е. Така дори да излезе на 12ти ден, ако е положителен (пожелавам ви да е така!) ще имате време да реагирате и да се организирате някак, за да си вземете още лекарства.

Благодаря! И това е вариант. Просто така съм забила в момента...
Видях в сайта , че искат преглед след 10- 12 дни след положителен резултат. Но ще ми дойде в повече ако се прибера само да си взема лекарствата и след 10 дни отново за преглед. Но определено ще го обмисля! ♥️🍀

Общи условия

Активация на акаунт