Паркинсон

• 375
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, моля модераторите да не местят темата ми.
От седмица се сблъскахме с болестта. Мъжа ми е на 48 г., но получихме тази диагноза.
Търся всякаква информация, но такава буквално отсъства от интернет пространството.
Къде да потърся взаимопомощ?
Имало е сайт, но вече го няма.
Реших да създам тук собствена тема и моля всеки, който желае да пише тук.
Има ли хора, които са на подобна възраст и се борят с болестта?
Към момента е посетил д-р Кесиков в болница св. Наум и имаме изписана Сагилия.
Но се сблъсквам с въпроси.
Към момента ме интересува как да се справяме с начален стадий?
Как ще се промени живота ни?
Постепенно ли ще се случи?
Ще може ли да ходи на работа?
Да шофира?
Някой пил ли е това лекарство? Какво да очакваме като странични ефекти?
Към момента е само с треперене на едната ръка.
Кога можем да се интересуваме от лечение в Турция и операция?
Някой претърпял ли е такава?
От София сме, търся и добър психолог. За начало за мен, за да мога да се справя с всички тези новости, които неочаквано нахлуха в живота ни.
Благодаря на всеки включил се

# 1
В тази тема може би ще намерите отговора:

https://m.bg-mamma.com/?topic=375279

# 2
В тази тема може би ще намерите отговора:

https://m.bg-mamma.com/?topic=375279

Благодаря ви много, видях темата, но бих искала да имам собствена.

# 3
За съжаление, Паркинсон е прогресиращо заболяване, но съвременните схеми на лечение, отлагат развитието на нови симптоми с много години , дори десетилетия. Като фармацевт съм наблюдавал доста пациенти, за продължителен период от време и ако са стриктни в лекарствата, забавянето на болестта е значително и промените ще се случват постепенно. Всички терапии на Паркинсон , включително  разагилин  водят до увеличена сънливост и внезапно заспиване, така че не е желателно да шофира или да работи с машини. Но имам преподавател в университета, който преподаваше в университета ми  15г след поставяне на диагнозата, но спря когато треморът стана отчетлив и почна да се притеснява от студентите. Други отчетливи странични ефекти  са понякога засиленото сексуално желание,  и непреодолими импулси да направи нещо. Това е резултат от повишените нива на допамин. Може да се появят кратки моменти на халючинации - да чува някакъв неясен звук например , или че някой го вика , но всичко това е от лечението и се нормализира след моменти. Обикновено хората с паркинсон получават тремор когато трябва да координират двете ръце и често ползват само едната за обичайните дейности- нормално е , да не притеснява, просто крият болестта си от другите така. Лечението с операция ,е вече често срещано и можете да си говорите с лекуващия лекар за това. Нарича се дълбоко мозъчно стимулиране и представлява поставяне на електроди в някой части на мозъка да стимулира невроните.

# 4
Благодаря ви много за отговора, много е полезен! Силно се надявам и някой който минава през това да се включи от собствен опит.

Общи условия

Активация на акаунт