Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 85 (м. декември)

• 27 704
  • 1 337
  •   1
Отговори
# 75
Ще се получи баницата, нали ви казвам че е дуракоустойчива тая рецепта Grinning
А за книга с рецепти... ние да не сме Узунов, да си присвояваме авторство Joy Иди помни коя от кого е, пък и повечето и ние сме ги видели отнякъде.
Има тема за такива рецепти като за нас, който прецени публикува в нея и пак са събрани.
Пък и поне моята храна повечето се състои в - земи тая мръвка, посоли я, ай сега метни и каквито подправки ти скимне днес. Режи, печи, яж Grinning
Това за желатина е интересно, май до сега не е споменавал някой... колаген дали по същия начин действа? То все пак не е нещо много различно.

# 76
Момичета, много ви благодаря за отговорите! Hug
Аз си усещах, че нещо не ми е наред с тялото. Заради паник атаките  и хопохондрията, която развих, ме изпратиха на психиатър, но никой не ми обръща внимание на хормоните. На гинеколог също ходих и ми каза,че не вижда нищо притеснително. Само ми каза,че за пролактин трябва да съм в покой 30 минути и тогава да ми вземат кръв, както и че хормоните не са изследвани 2 или 3-ти ден от МЦ.
Какви изследвания трябва да пусна още, според вас? И ако може да ме насочите към читав ендокринолог, който да ми обърне внимание. Гърдите също ме болят особено много по време на МЦ в последните месеци, но нищо притеснително не видя мамологът на ехограф. За хормоните и тя нищо не ми каза. А и имам една тъпа болка в гърба от известно време, която и с упражнения не минава. Мускулната болка също си ми продължава постоянно. А се опитвам да тренирам, защото имам и кг за сваляне.
За психическата част посещавам психолог и от миналата седмица ходя на йога, но нищо не се променя като физически симптоми, а всички лекари ми казват, че е на психическа основа. Вече започвам много да се отчайвам.

# 77
Jeny,
Не очаквай много от ендокринолог...
Хващай си диетата, всичко е описано на първа страница.
Имаш ИР. Първата стъпка е ограничаването на въглехидратите, паник атаките може да се отключват от падане на кръвната захар.
Ако искаш да изследваш, търси първопричината. Започни с изследвания на витамин Д, феритин, Б12, фолиева, хомоцистеин. Червата как са?
Щитовидните не са оптимални, можеш да се включиш и в темата за Хашимото, въпреки, че засега нямаш данни за Хашимото.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 10:41 от steli4ka s

# 78
Това за желатина е интересно, май до сега не е споменавал някой... колаген дали по същия начин действа? То все пак не е нещо много различно.
Аз вимам редовно колаген и нямам проблем със завишени тромбоцити. От къде е сигурно, че желатинът ги завишава, не ми стана ясно.

JenyP, оправи си храненето и виж дали ще има ефект. Това "на психическа основа" е как да кажа... все едно са те пратили да береш дуди.

# 79
И аз след малко ще правя баницата Grinning довечера чушки или тиквички с кайма.
Уж ще намалях млечните,а някак все вмъквам по нещо...ей сега и тая баница. Grinning Ще меря днеска захарта,че ми е гадно.Пих преди тоя зелен чай дето бях взела...като ми се доповръща...сега ми е зашематено...няма да го пия повече.Ядох в бързината имах катък от вчера,който ми беше за гарнитура,та добре че го имаше,ще приритах докато сготвя нещо.

# 80
Здравейте,
може ли да ме насочите къде да чета за АИП.
Ако някой предостави книги също ще съм благодарна.

# 81
Паника атаки от много неща може да се получат, не само от кз.
Аз ги получих след като припаднах и чаках да вляза в болница.
Самата неизвестност какво ми има, очакването, ми причиняваше паник атака.
Няколко дни преди да вляза, от стрес, нерви, очакване, цяла неделя си седя и цял ден си получавам паник атака. Ужасно е.
Вече като се изясниха нещата, за отрицателно време намаляха и нямам.
Колкото до емоционалното хранене, правилен режим нввмх помага в огромна степен.

Sinanitsa, не съм срещала книга за АИП.
Има разхвърляна информация из нета.

Ама лично аз не съм задълбавала.

# 82
  • Sofia
Замислих се при мен как се насложиха обстоятелствата и ме докараха до ИР. Не очаквах, че една катастрофа може да повлече толкова други последствия.  Уж бях с леки травми по тялото, най-сериозно бяха засегнати връзки и сухожилия на глезена. Обаче това ме направи неподвижна за месец, а после повече от година изпитвах болки от ходене над 10 минути,  в комбинация с ковид мерките си седях вкъщи доволно дълго. Отделно отключих паник атаки от ПТСР, още една причина инсулина ми да хвръкне. В продължение на 2 години като възникнеше рискова ситуация на пътя се задушавах от ужас и плачех.  Стресът и болките минаха, но ИР е с мен.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 11:17 от Karen

# 83
От кръвните изследвания се вижда-Тромбоцити/PLT, 130-440 G/L/Преди  две години бях  на горната граница, миналата над.
2022г -  PLT       396       G/L    140-440
2023г -PLT   H    451       G/L    140-440

За АИП -https://vdahnovenia.bg/%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb/

# 84
А откъде е информацията че това е от желатина?

# 85
🙄за тромбоцитите на мен ми идва на ум някой хормонален дисбаланс.. примерно при мен по време на бременност и заради прием на хормони, ми следяха доп параметри за кръвта 🤔( друг сценарий да се разбутат е от прием на противозачатъчни)

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 11:47 от fotokod

# 86
За АИП, основната книга е Автоимунен палео протокол на Сара Балентайн.
Има и българска ФБ група, където има информация и файлове.

# 87
Jeny,
Не очаквай много от ендокринолог...
Хващай си диетата, всичко е описано на първа страница.
Имаш ИР. Първата стъпка е ограничаването на въглехидратите, паник атаките може да се отключват от падане на кръвната захар.
Ако искаш да изследваш, търси първопричината. Започни с изследвания на витамин Д, феритин, Б12, фолиева, хомоцистеин. Червата как са?
Щитовидните не са оптимални, можеш да се включиш и в темата за Хашимото, въпреки, че засега нямаш данни за Хашимото.
Не съм изследвала чревен микробиом, но имам периоди на нередовно изхождане и нервен стомах, който при някакъв страх или най-вече при пътуване, се обажда и търся бързо wc. Пробиотици са ми изписвани и обяснение,че просто има хора с нервен стомах.
Радвам се, че намерих групата тук и ми вдъхнахте кураж. За мен това беше много важно в момента!:hugs: Вече прочетох доста по темата, но още ми е каша в главата. Надявам се с повече четене да схвана основните неща и да надграждам знания последствие. Още веднъж Ви благодаря ва всички!

# 88
Дай си време, информацията е много. От една страна - страхотно е че я има събрана, спестява ти много работа на теб а и отначало човек не знае много и какво да търси. Така имаш отправните точки... че това в началото на темата далеч не изчерпва всичко, но поне е добра основа.
От друга страна обаче, всичката тази информация за кратко време често се оказва прекалено много. Чети, повтаряй като трябва, питай ако нещо не ти стане ясно как и защо.
Тук сме се събрали все такива дето от зор специалистки се извъдихме. Защото ИР си е основно въпрос на начин на живот и съответно е в наши ръце, оснавната "работа" няма кой друг да я свърши вместо нас.

# 89
Понеже сте любители на кефир и цвекло, те ви една рецепта по-долу. Жената купила намален кефир от Лидл и по съвпадение у нас имаше печено цвекло. Захарта я махате, защото и цвеклото си сладни. Според мен носи повече краставица и зелен лук.

https://gourmetfriday.com/cold-beetroot-soup/

Общи условия

Активация на акаунт