Пране на яке с гъши пух

• 742
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, имам много хубаво яке с гъши пух, след като го изпрах се беше събрал пуха на различни краища (успях да го разделя, защото е на квадратчета и всяко квадратче го разделих). До тук добре, но якето стана все едно има мазни ивици като петна по цялото яке, цвета е черен, но си личат, пуснах го пак само на изплакване,  пак има такива ивици като петна.
На някой случвало ли му се е нещо подобно и как мога да го оправя ?

# 1
Центрофугирате ли го?

# 2
Центрофугирате ли го?
Не, без центрофуга.

# 3
Сушилня с топки. И не винаги е решение. На мен ми се съсипа едно такова яке и го хвърлих. Но пък други с пух ми излизат като нови от сушилнята.

# 4
Това ви е грешката. Пуснете го пак да се изпере с течен препарат и центрофуга и докато съхне го тръскайте няколко пъти във всички посоки.
Имаме много якета с пух, нямам сушилня, пера ги често и нямам развалено.

# 5
Пера си ги без никакъв проблем.
Вероятно ивиците са се получили от недобър перилен препарат или от неподходящ препарат, в смисъл избелващ.

Използвам леки, разредени с вода препарати за такива якета, ако са черни или тъмни, аз използвам препарати за тъмни.
После ги суша далеч от източници на топлина, но след няколко часа или както ми дойде с времето, ги пъхам в сушилня ЗА МАЛКО, на най-леката програма (деликатни), няколко минути. После го оставям да се съвземе така да се каже и пак за няколко минути в сушилнята. Става си пухкаво, както си е било.

# 6
Изпрах го с Perwoll за черни дрехи, течен препарат.
А ивиците не са бели, а черни, все едно са някакви петна мазни.

# 7
Това е от перата и от липсата на центрофуга.
Съвсем скоро в друга тема една потребителка писа за същия проблем. Изпра отново якето с центрофуга и се оправи. Мисля, че в темата за хитрините, потърсете.

# 8
Moже перата да са обработени с нещо и да е пуснало. Пробвай пак с пълно изпиране и центрофуга.
Но може и да не се оправи. Така преди години съсипахме едно скъпо и много качествено яке Саломон с 90% пух. На второто пране пусна някакви кафяви петна от пуха, а беше много светло екрю. Отиде на боклука. От тогава пух не купувам. Но пък имах едно не особено скъпо пухено яке, носих го пет години и го подарих на сестра ми, тя поне десет години го носи и нищо му няма, хем е прано без никакви грижи.

# 9
  • София
И аз центрофугирам моето с гъши пух. На центрофугата, която е за ръчно пране. Няма проблем след това.

# 10
  • UK
Центрофугирам ги на 600-800 оборота и после в сушилнята с топки. Ако не ги сушиш в сушилня,  трябва много хубаво да са изсъхнали-ден, два ако не е до парното. После ги разстръскваш едно хубаво и са като нови.

# 11
Пуснете го пак да се изпере с течен препарат и центрофуга и докато съхне го тръскайте няколко пъти във всички посоки. Имаме много якета с пух, нямам сушилня, пера ги често и нямам развалено.

И аз също. Пера и центрофугирам на 800 оборота. Слагам на закачалка и на няколко часа изтръскам на ръка. В началото всичко се "спуска" и скупчва в "отделенията", якето изглежда трагично, Но после, като изсъхне - всичко си отива на място и якето "подпухва" какво трябва.

# 12
Дали да не го занеса на химическо, там дали ще го оправят, че е скъпо яке и искам да мога да си го нося.

# 13
Еее, щом е скъпо, занесете го на химчи.
Ние нашите от 5 лв ги пускаме в пералнята😆

# 14
  • UK
Седят ти тея линии защото има влага в перата, ако не го пускаш в сушилнята му трябва дълго сушене, най донре около радиатора. Сложи го още да съхне.

Общи условия

Активация на акаунт