Предстои ми инсеминация - тема 36

• 19 707
  • 620
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
Също така друг съвет, за който писах малко по-горе. При нас още от почти както опитваме си знаем, че имаме мъжки фактор, който уж лек и не обяснявал, защо не се получава (ММ има варикоцеле). Проблема ни привидно е леко занижена морфология, но иначе много добри показатели относно останалото. Преди 2 години пак по препоръка от форума понеже се бях разчела го натиснах да направим спермограма с ДНК фрагментация. 1вата излезе зле - много завишена, пи 3 месеца добавки и повторихме - 2рата беше в граници за лабораторията в болницата като тогава не се лекувахме при репродуктивен и все още сами търсехме причини и така нататък. От Андрологията му бяха казали, че ще стане щото имал добри показатели и се успокоихме. Правихме опити още година и нещо и след като не стана го натиснах да ходим на репродуктивен. Бяхме носили въпросните изследвания на наша на първичния, но нищо не каза по въпроса за втората, която беше в рамките, ама реално много високи рамки почти задминаващи ги. Нещо последните дни се бях разчела за наще показатели и се оказа, че се води почти невъзможно с тия инсеминации да стане нещо с тия показатели ( мойта логика си беше 'а супер нормализирахме ги, всичко ся ще е наред и ще стане' та се бях успокоила) е да ама не. Направете си ДНК фрагментация на сперматозоидите за да знаете дали да правите селекция при инвитрото.

# 346
По принцип аз не разбирам...вече се обърках....аз ще направя 4та инсиминация и започвам с кандидатстването за инвитро ...просто вече се побърках...добре,че сте вие и давате съвети 😊

# 347
ginmybrainКато жена, която е минала през инсеминациите и вече две стимулации, бих дала съвет - възползвай се от времето, през, което ще чакате заповедта. Направете една хистероскопия за да се огледа матката, пуснете  изследвания за вродени и придобити тромбофилии, коригирайте всички дефицити, които имате и наблегнете на омега 3 мастните киселини - авокадо, риба, както и храни богати на фолат! Аз някакси си бях втълпила, че инвитрото ще оправи нещата от първия път, защото и при нас беше неизяснен стерилитет и си го обяснявах с факта, че имам само една тръба от ляво, а левия яйчник като цяло не е толкова “потентен” като десния. И смятах, че яйцеклетките не са читави заради това. При мен все имаше по две Я от двете страни, но заради тръбата, само лявата имаше шанс, но пък десния фоликул беше все доминантен и логиката ми беше, че левия не е читав. Та инвитрото вади всичко и смятах, че дясната Я ще е шампион - нищо такова! Оказа се, че имам истмоцеле, което пречи и трябва да се коригира, от имунологията ми излезе дисбаланс - ще имам вливки преди трансфер, доста дефицити, които попълних и веднага се вдигна качеството на ембрионите - имам два бластоциста замразени на ден 5. Съвета ми е, не чакайте инвитрото да направи чудото, причина има за да няма бременност до сега - търсете я! Не го оставяйте на случайност и късмет! Понякога се получава, но понякога коства много емоции ❤ Успех на всички!

Благодаря за съветите! Успех❤
А вие къде правихте ДНК фрагментация на сперматозоиди?

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 12:37 от ginmybrain

# 348
  • Sofia
ginmybrain - Ние сме от София. Бяхме правили още преди 3 години спермограми в Афродита понеже имам роднини, които правиха инвитро там и бяха доволни (вече бяхме почнали да опитваме 1 година и не ставаше, та решихме да почнем да се тестваме). Показателите на спермограмата му излезнаха с морфология 1.5 % по Крюгер, като ги видяхме се обадихме в Афродита с идея да ни насочат към специалист, уви казаха ни, че тяхната клиника не разполага с такива. Исках тогава и цветна снимка да си правя и ги разпитахме - през този период клиниката не предлагаше и услуга да правят цветни снимки и като цяло се отказахме да работим с тях. Отиде ММ на уролог и още тогава му откриха варикоцелето като му изписаха куп добавки и медикаменти. Решихме след това да направим контролната спермограма в Надежда, като пуснахме и ДНК фрагментация там. От тогава всичко правим в клиника Надежка като от 7-8 месеца сме официално техни пациенти и двамата (преди беше само ММ - пускаше си спермограмите там).

# 349
ДНК фрагментация или SDI правихме в к-ка Щерев. При нас няма мъжки фактор - спермограмите са нормални, както и ДНК фрагментация. Без да генерализирам нещата - при проблем от страна на ММ по-често се стига до рецидивиращи аборти. Докато липсата на имплантация говори повече за проблем в маточната среда - анатомичен, инфекция, автоимунна дисрегулация, антитела срещу ембриона или сперматозоидите на партньор и също така лошо качество на Я. Поликистозата например е една от причините за недостатъчно добро узряване на Я, хормоните са доста разместени с доминантност към андрогени, но и към естрогени( гонадотропните хормони LH и FSH, са тези, които стимулират яйчниците да произвеждат естроген и прогестерон, но в някои случаи естрогените се превръщат в андрогени, имат сходен метаболитен път) също така синхрона между FSH и LH е нарушен, което препятства овулация и правилно нарастване на лигавица. Репродуктивните обикновено не се впускат в много изследвания преди първия неуспех от ин витро, за инсеминация да не говорим. Карат го по протокол, а той изисква да се проверят сексуално-трансмисивни болести, микробиология и цитонамазка, спермограма и проходимост на мат. Тръби. Можете да си спестите доста неудачи, ако изключите всичко споменато до сега и наистина се стигне до извода, че Я са некачествени( обикновено го използват повсеместно като оправдание) А който е със ПКЯ задължително да си направи обременяване с глюкоза и да изследва както кр.захар, така и инсулин!

# 350
Момичета здравейте и от мен отново , включвам се да кажа че съм с втора инсеминация без стимулация , направих тригериращата инжекция, на 01.06. в 22 часа, което беше на ден 13ти на един доминантен фоликул 22 мм и инсеминацията ми беше днес (15ти ден) в 14 ч (40 часа по- късно). Този път аз си усетих овулацията вечерта (не съм много сигурна дали беше това) преди инсеминацията може би около 26 час след тригера. Та по време на инсеминацията беше се пукнал фолилула. Нямам много надежди за този цикъл, просто си приемам че го правим за протокола … дори честно да ви кажа не искам и утрогестан-а да поставям ама …
Успех на всички чакащи които сме за този цикъл 😍

# 351
Здравейте, момичета,
Някоя имала ли е проблем с по-къса менструация след инжекция Овитрел?
Миналия месец на 9.05 правих инсеминация на естествен цикъл, като на 7.05 ми беше поставена инжекцията. Бременност не настъпи, когато отидох при лекарката на 3- ти ден след, като ми дойде се установи, че имам 5 задържани фоликула - 4 в дясно и 1 в ляво. Решихме да изчакаме да се изчистят сами. Дотук добре обаче, вчера прокървих пак, последната менструация беше на 21.05. Странното е, че при задържане на фоликул цикълът ми не закъснява, а подранява, но обикновено с до 2- 3 дни. Днес бях на лекар за да проверим да не се е спукал някой от фоликулите. Установи се, че е останал само един с размери 38 мм и ми каза да считам това кървене, което продължава и днес за менструация. Никога до сега не ми се е случвало да ми дойде толкова рано. Не ми назначиха изследвания, но си мисля дали да не пусна някои хормони или по-добре да изчакам другия цикъл.

# 352
  • Sofia
Такова нещо не ми се е случвало. Обикновено ми закъсняваше заради приемът на прогестерон. Идваше ми 2-3 дена след спирането му. Веднъж имах задържан фоликул, но беше само един и то малък. След контрола на естрадиол се установи, че не е проблемен и преминахме към стимулация за следваща инсеминация. След спирането на хормоните - вече два цикъла нищо не правим, че чакахме документите за фонда - всичко си е нормално като времетраене и кога трябва да дойде.

# 353
  • Бургас
Здравейте, момичета Simple Smile

Онзи ден (на 03.06) ми беше втората инсеминация, с @Vasiliki06 ги караме почти едновременно Simple Smile Не се обнадеждавам, той и лекаря, който я направи не пропусна да натърти да не отдавам големи надежди и, че нямало разлика с натуралните опити... То зависи от човека, но мога да си представя, че го казва на всички момичета, на които прави манипулацията и, че не всички искат да го чуят това...

Но не за това пиша. Имам въпросче относно витамин Д3 и ако някоя от вас може да ми помогне със съвет бих била много благодарна. Чела съм тук по темата, но честно казано след всичко изчетено ми е размътен мозъка, а не ми се иска да губя време в ровене из форума. Започнах да чета една тема специално за витамин Д3, но ми се струва, че доста задълбават, а може и аз да не му придавам чак такава важност...

При последните ми изследвания витамин Д излиза малко под референтните стойности (19.4 ng/mL oт реф. с-ти 20.60-50.00) Не ми изглежда много занижен, но бях чела, че при опити за забременяване трябва да е доста над тези граници. Говорих с лекарката ми и тя ми каза да започна да приемам високи дози, но нито ми каза марка, нито нищо. Честно казано не му обърна много внимание на този витамин. Майка ми, която е медицинско лице, ме посъветва сега с настъпването на лятото да не взимам допълнително и напълно се обърквам, но мисля да се доверя на репродуктивната и все пак да взема нещо. Гледах тази марка, защото съм пила с ММ омега 3 и бяхме доволни - https://www.ozone.bg/product/vitamin-d3-k2-180-tabletki-weight-world/
Но бях чела и че е добре витамин Д да се взима с магнезий, и ми е каша в главата какво да правя. Вече пия всякакви хранителни добавки и хормони, и не искам да прекалявам, освен ако няма нужда да го правя.

Другото, което ми светна беше кортизола и не знам защо, но имам чувството, че първия ми гинеколог ще се окаже прав, че всичко идва от мешаницата в главата ми. Да се успокоя не мога, така че единственото, което предприех и зависеше от мен е да намаля кафето, да пия съвсем малко и то към обяд на пълен стомах, и гледам максимално да огранича захарта.

Тествах и хома индекс за инсулинова резистентност, защото нали съм уж със слаба поликистоза и ми е в референтните стойности, така че изключвам и това, като причина за неуспехите в опитите.

Остават поликистозата, която репродуктивната твърди, че контролираме с летрозола, таймиращата инжекция и всички хранителни добавки, които приемам, и ниската морфология на ММ (2%), която пък всички твърдят, че не е фактор на фона на супер високата му концентрация и подвижност... Кое е фактор тогава не знам.

Както и да е, спирам да бърборя и ще се радвам някоя от вас да сподели опит с витамин Д-то.

Хубав ден на всички Simple Smile

# 354
  • Sofia
Здравейте, момичета Simple Smile

Онзи ден (на 03.06) ми беше втората инсеминация, с @Vasiliki06 ги караме почти едновременно Simple Smile Не се обнадеждавам, той и лекаря, който я направи не пропусна да натърти да не отдавам големи надежди и, че нямало разлика с натуралните опити... То зависи от човека, но мога да си представя, че го казва на всички момичета, на които прави манипулацията и, че не всички искат да го чуят това...

Но не за това пиша. Имам въпросче относно витамин Д3 и ако някоя от вас може да ми помогне със съвет бих била много благодарна. Чела съм тук по темата, но честно казано след всичко изчетено ми е размътен мозъка, а не ми се иска да губя време в ровене из форума. Започнах да чета една тема специално за витамин Д3, но ми се струва, че доста задълбават, а може и аз да не му придавам чак такава важност...

При последните ми изследвания витамин Д излиза малко под референтните стойности (19.4 ng/mL oт реф. с-ти 20.60-50.00) Не ми изглежда много занижен, но бях чела, че при опити за забременяване трябва да е доста над тези граници. Говорих с лекарката ми и тя ми каза да започна да приемам високи дози, но нито ми каза марка, нито нищо. Честно казано не му обърна много внимание на този витамин. Майка ми, която е медицинско лице, ме посъветва сега с настъпването на лятото да не взимам допълнително и напълно се обърквам, но мисля да се доверя на репродуктивната и все пак да взема нещо. Гледах тази марка, защото съм пила с ММ омега 3 и бяхме доволни - https://www.ozone.bg/product/vitamin-d3-k2-180-tabletki-weight-world/
Но бях чела и че е добре витамин Д да се взима с магнезий, и ми е каша в главата какво да правя. Вече пия всякакви хранителни добавки и хормони, и не искам да прекалявам, освен ако няма нужда да го правя.

Другото, което ми светна беше кортизола и не знам защо, но имам чувството, че първия ми гинеколог ще се окаже прав, че всичко идва от мешаницата в главата ми. Да се успокоя не мога, така че единственото, което предприех и зависеше от мен е да намаля кафето, да пия съвсем малко и то към обяд на пълен стомах, и гледам максимално да огранича захарта.

Тествах и хома индекс за инсулинова резистентност, защото нали съм уж със слаба поликистоза и ми е в референтните стойности, така че изключвам и това, като причина за неуспехите в опитите.

Остават поликистозата, която репродуктивната твърди, че контролираме с летрозола, таймиращата инжекция и всички хранителни добавки, които приемам, и ниската морфология на ММ (2%), която пък всички твърдят, че не е фактор на фона на супер високата му концентрация и подвижност... Кое е фактор тогава не знам.

Както и да е, спирам да бърборя и ще се радвам някоя от вас да сподели опит с витамин Д-то.

Хубав ден на всички Simple Smile

Желая ви много успех с този опит и дано се случат нещата. Според мен са ви продеупредили, защото като цяло успехите с тези инсеминации не са големи - да не влагаш големи надежди в тях. Аз по-горе бях писала, но не знам дали сте изследвали днк фрагментация на сперматозоидите при половинката ти - ние също сме с ниска морфология, която УЖ не била проблем, но ето резултата е, че си е голям проблем, особено ако имате завишени проценти на фрагментацията. Ако не сте правили ви съветвам да направите. Не, че нещо ще се промени от това, но поне ще знаете как да действате занапред, ако се наложи инвитро. В случая лошото е, че фонда не покрива инвитро случаи с тия показатели и пак ще трябва да си направите 4те инсеминации, но поне няма да влагате много надежди в тях и да се разочаровате след това.
За Витамин Д и моят беше доста нисък миналта пролет и ендокриноложка ми назначи високи дози, които приемах дълго време. След това минах на https://remedium.bg/now-foods-vitamin-d-3-2000iu-h120-drazheta-154583/p за половин година и сега вземаме https://remedium.bg/vitamin-d3-10000iu-vit-k2-45mkg-kaps-120br-now-065039/p. приемаме си го и двамата (а моята половинка работи по цял ден на открито, но знам, че при такива проблеми е желателно да има по-голям прием - коментирано е и с нашата лекарка). Приемаме и други добавки, като по усещане мисля, че и на двамата ни влияят добре (просто се чувстваме по-добре от както ги приемаме), няма как да знаем все още как вървят показателите.
Това, че си намалила кафето не знам дали помага - аз въобще не пия такова (като цяло последните 6-7 години въобще не съм и пила), пък пак сме на това положение. Алкохол и цигари също не приемам.

# 355
Най- вероятно имате хормонален дисбаланс някакъв временен заради задържаните фоликули, според мен не всички прокървявания са били менструация . Лично аз преди време имах няколко последователни цикъла с прокървяване по време на овулация и доктора ми каза че от пукането на фоликулите може да се получи такова кървене.
Успех ви желая на следващата инсеминация.
@dove_92 радвам се че пак сме заедно. ❤ Аз си взимам 2000 единици всеки ден витамин Д само пропускам юли и август заради морето, това след консултация с ендокринолог където витамин Д ми беше по- висок от твоя, но доктора ми каза че е недостатъчно за него. Марката няма никакво значение според мен, той ми беше изписал на с0лигама , обаче не на всички аптеки го има и понякога взимам и други видове . Успех и на теб за този месец ❤
Здравейте, момичета,
Някоя имала ли е проблем с по-къса менструация след инжекция Овитрел?
Миналия месец на 9.05 правих инсеминация на естествен цикъл, като на 7.05 ми беше поставена инжекцията. Бременност не настъпи, когато отидох при лекарката на 3- ти ден след, като ми дойде се установи, че имам 5 задържани фоликула - 4 в дясно и 1 в ляво. Решихме да изчакаме да се изчистят сами. Дотук добре обаче, вчера прокървих пак, последната менструация беше на 21.05. Странното е, че при задържане на фоликул цикълът ми не закъснява, а подранява, но обикновено с до 2- 3 дни. Днес бях на лекар за да проверим да не се е спукал някой от фоликулите. Установи се, че е останал само един с размери 38 мм и ми каза да считам това кървене, което продължава и днес за менструация. Никога до сега не ми се е случвало да ми дойде толкова рано. Не ми назначиха изследвания, но си мисля дали да не пусна някои хормони или по-добре да изчакам другия цикъл.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 13:29 от Vasiliki06

# 356
  • Бургас
@Rouina91, благодаря ти за пожеланията и за съветите естествено. Като пиша тук някак знам, че ще отговориш и ми действаш изключително успокояващо, защото винаги имаш точния отговор Simple Smile

Относно ДНК фрагментацията, знам и честно казано подозирам, че ще е проблемна, защото дефектите са в главичката и опашката, а това по принцип е знак, че има проблем точно с ДНК-то. Двата процента не се поддадоха и на витамини, което го потвърждава. Не сме я пуснали още, ще се смеете сигурно, но заради чувствата на ММ. Проблемът е че всички лекари му казват и на него, и на мен, че при тези ненормално високи резултати на другите показатели изобщо не трябва да я гледаме тази морфология... и разбираемо мъжа ми вярва на лекарите. Хем защото са лекари, хем защото му казват това, което иска да чуе. Онзи ден водихме разговор на прибиране от инсеминацията, че ако не стане след четвъртата процедура ще трябва инвитро и неговия коментар беше, че според него не е необходимо при положение, че всички лекари казват, че проблем няма. Обясних му за пореден път, че има двойки с неустановен стерилитет, които в един момент прибягват до инвитро, защото просто не се получава. Той не че ще откаже евентуално инвитро, просто може би се опитва да успокои самия себе си с лекарските коментари и някак си не искам да добавям допълнително напрежение (и разочарование) с този тест преди реално да ни е необходим. През последната година той изцяло промени начина си на живот, спортува, храни се здравословно, не пие, не пуши и т.н., и наистина дава всичко от себе си да е в топ форма, за да подобри тези 2%, но за жалост не се получава.

Планът е, ако не се получат нещата след четирите опита, да го направим този тест и оттам ще вземем информирано решение за вида инвитро процедура (най-вероятно ИКСИ, но да не се вдълбавам, че има друга тема за това).

Благодаря на теб и @Vasiliki06 за съветите относно витамин Д. Просто ще взема нещо и ще следя всеки месец, за да не прекаля. Аз работя от вкъщи през седмицата и реално се излагам на слънце само през уикенда, така че не мисля че в моя случай високите дози биха били проблем.

# 357
  • Sofia
dove_92, те и нашите изследвания бяха по-старички (от преди 2 години), но при първото нивата му бяха много завишени, във второто ужким беше влезнало в нормите за болницата, но бяха на много висока границ. Тия дни нещо се разрових да разгледам и ги видях, та си 'поговорих' с AI -то, като ми отговори, че инсеминации с тия стойности си е направо невъзможно да стане или с висок риск от аборти, кухо яйце, биохимични и така нататък.
Иначе и нашата морфология беше мръднала малко съвсем в началото след прием на добавки, но сега е на 3% по Крюгер и след инсеминация ни дават лист с параметрите от последната спермограма - водим се със 7% със нестриктните критерии. (тези 7% си седят още от 1вата ни инсеминация и не са мръднали въпреки приемът на какво ли не, като пак е занижено като стойност, защото се иска да са повече от 9%)
Моят съвет е при положение, че подозирате такъв проблем - просто си ги карайте праволинейно за да може да ви финансират и от там вече ще го мислите.
Моят пък се ядосваше, че ни губят времето с тия инсеминации, при положение, че си имаше проблем, който се знае и драпаше да правим инвитро, та сега доволен, че най-накрая стигнахме до там и имам някакъв шанс нещо да се случи. Мен пък ме е страх Grinning. Не толкова от инжекциите, колкото от това да не объркаме нещо, миксирането на инжекции, времето за поставяне, абе такива по-скоро организационни неща Grinning

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 17:51 от Rouina91

# 358
Не е сигурно, че фрагментацията ще е ниска, ММ май миналата година беше с 1% морфология , започна добавки, след това правихме септември спермограма с ДНК фрагментация , резултата беше 2 % морфология и добра фрагментация , мисля че беше 12 % , дефектите бяха предимно главички 90+ процента . И при нас всички лекари дори и в Гърция молекулярната биоложка която гледа пробата му от спермограмата каза, че не е проблем естественото забременяване с тези критерии.
@Rouina91, благодаря ти за пожеланията и за съветите естествено. Като пиша тук някак знам, че ще отговориш и ми действаш изключително успокояващо, защото винаги имаш точния отговор Simple Smile

Относно ДНК фрагментацията, знам и честно казано подозирам, че ще е проблемна, защото дефектите са в главичката и опашката, а това по принцип е знак, че има проблем точно с ДНК-то. Двата процента не се поддадоха и на витамини, което го потвърждава. Не сме я пуснали още, ще се смеете сигурно, но заради чувствата на ММ. Проблемът е че всички лекари му казват и на него, и на мен, че при тези ненормално високи резултати на другите показатели изобщо не трябва да я гледаме тази морфология... и разбираемо мъжа ми вярва на лекарите. Хем защото са лекари, хем защото му казват това, което иска да чуе. Онзи ден водихме разговор на прибиране от инсеминацията, че ако не стане след четвъртата процедура ще трябва инвитро и неговия коментар беше, че според него не е необходимо при положение, че всички лекари казват, че проблем няма. Обясних му за пореден път, че има двойки с неустановен стерилитет, които в един момент прибягват до инвитро, защото просто не се получава. Той не че ще откаже евентуално инвитро, просто може би се опитва да успокои самия себе си с лекарските коментари и някак си не искам да добавям допълнително напрежение (и разочарование) с този тест преди реално да ни е необходим. През последната година той изцяло промени начина си на живот, спортува, храни се здравословно, не пие, не пуши и т.н., и наистина дава всичко от себе си да е в топ форма, за да подобри тези 2%, но за жалост не се получава.

Планът е, ако не се получат нещата след четирите опита, да го направим този тест и оттам ще вземем информирано решение за вида инвитро процедура (най-вероятно ИКСИ, но да не се вдълбавам, че има друга тема за това).

Благодаря на теб и @Vasiliki06 за съветите относно витамин Д. Просто ще взема нещо и ще следя всеки месец, за да не прекаля. Аз работя от вкъщи през седмицата и реално се излагам на слънце само през уикенда, така че не мисля че в моя случай високите дози биха били проблем.

# 359
  • Sofia
Само да вметна, че не казвам, че е задължително да има проблем в ДНК франгментацията, а по-скоро насочвам, ако не е гледана да се види. При нас показателите след подобрението бяха DFI - 28% и HDS - 24%, като преди това бяха още по-зле. Причини да не се случват нещата много, но някой все пак трябва да ни насочи да ги търсим, защото от това, което виждам лекарите не търсят причина, а по-скоро давай да действаме пък ако стане - стане, ако не още по-добре за тях - повече ще спечелят. При опити над 3.5 години без нито една бременност - сочи че с тия показатели естествено забременяване не се случва. След 4 процедури (вече 4 години минали от както опитваме) имаме само една биохимичка, като при мен всичко изглеждаше идеално (кой знае и аз какво си нося без да знам, ама като не се търси причина, не се и знае).

Общи условия

Активация на акаунт