Инсулин и пролактин - имат ли връзка?

• 282
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте, как я докарах дотук да пиша във форум за такова нещо, не знам, но съм много отчаяна. От година и нещо приемам антидепресантИ и антипсихотик, защото страдам от много тежко тревожно-депресивно разстройство, изразяващо се в паник атаки буквално всеки ден, които ставаха все по-зле и все по-чести.. Разбира се, дълго време посещавах и психотерапевт - не видях особено подобрение, психиатърката ми също. Така - закъсня ми с 20 дни и реших да ида на гинеколог. Той реши профилактично да ми пусне пролактин, който се оказа 1264. Казах на психиатърката, каза, че не било от лекарствата и ме остави да се спасявам. Вторичният преглед, на който показах резултата от пролактина на гинеколога, беше под 1 минута, като в кабинета имаше още двама пациенти. Изпрати ме на ендокринолог; преди това ми беше споменал, че има шанс да имам инсулинова резистентност; ей така без изследвания. Реших, изследвайки пролактина, да изследвам и инсулина - оказа се 10. Отидох на ендокринолог - наплаши ме, че може да имам инсулинова резистентност, много бил висок инсулина. Почти не обърна внимание на пролактина. Изми си ръцете, пращайки ме на психиатър. Аз обаче казах, че той пък ме праща на ендокринолог и в крайна сметка ендокринологът грам не взе мерки; било от лекарствата. Психиатърката ми смени едното лекарство, което и без това не приемах в големи дози. Та ще изследвам пролактина чак след месец; тогава щяло да се види дали има разлика. Та питанката ми е, има ли някаква връзка между пролактина и инсулина, защото всички си прехвърлят топката. Всички ме плашат с всевъзможни заболявания и никой не взима мерки. Да, разбрах, че като се изследва инсулин, се изследва и глюкоза, само така се преценява имам ли, нямам ли. Ама ако има пряка връзка, то резултатите на инсулина могат да са погрешни. Не знам, със сигурност нямам доверие на въпросния ендокринолог, защото беше под всякаква критика. Накрая даже ме изписа с грешна диагноза - рак на главния мозък. Момиче на 21 години съм. И без това се боря с мрачните си мисли ежедневно; само това ми липсва сега.. да обикалям по неадекватни лекари и да давам пари само. Препоръки за лекари в София също приемам. Благодаря на отзовалите се! Весели празници!

# 1
Здравей, между инсулин и пролактин няма връзка. Инсулина може би се повлиява от прием на лекарствата за тревожното разстройство - там често се случва да има забавяне на метаболизма и наддаване на килограми.
Пролактинът от своя страна е стресов хормон. Ако си напрегната и под стрес, нивата му се вдигат. От високите нива пък се получават  реакции като тежък предменструален синдром, засилване на чувства като страх, тревога, подтиснато настроение, раздразнителност и т.н.
Това, което е необходимо при теб е да изследваш отново Пролактин. Изследването се прави винаги сутрин на гладно, най-късно до 9 часа. Като идеш в лабораторията не влизаш веднага, а сядаш и си почиваш поне 15 минути. И после ти вземат кръв от вената.
Ако излезе отново завишен, трябва да отидеш задължително на ЯМР на главата с контраст. Там вече се вижда увеличена хипофизна жлеза (която е причината за повишения пролактин).
Не може да се докаже с нищо друго, освен с ЯМР и то задължително да е с контраст.
ЯМР се покрива от здравната каса, контраста се заплаща от пациента около 120 лева.
Ако се докаже на ЯМР увеличена хипофизна жлеза, се изписват хапчета, които се пият веднъж седмично , за да поддържа нивата на пролактина в норма.
Когато спадне нивото на пролактина много от неприятните усещания на нервност, страх , тревога ще изчезнат, пиша това от личен опит.
Съжалявам, че не си попаднала на лекари, но трябва да си по-настоятелна. Всички лекари, при които си минала ще вземат пари за това, че са те прегледали, така че да си свършат работата, както трябва.

Общи условия

Активация на акаунт