Декемврийски книжен клуб - 2024

• 1 810
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Върнах се на първата сцена в банята -
Скрит текст:
действително в българския превод е пропуснато да се спомене изрично "гном на брадавиците", което обезсмисля сцената, защото в края се чуват камбанки - т.е. това е моментът, в който той се появява - след назоваването му от Ридкъли.

След средата съм. Вече минах малката кибритопродавачка.   

Освен всички сцени в мола, един от най-смешните моменти за мен е разговорът между гномът и Джак Фрост - универсален художник, който рисува само папрати Joy

# 16
Захванала съм като по чудо да чета художествена литература за големи от библиотеката и гледам да я завърша, но сега се изкушавам да погледна и тази Simple Smile Покрай мен винаги е имало почитатели на Пратчет и особено светът на диска, но така и не ме грабнаха. Чела съм 1-2, схванах стила и ми беше скучно след това, изобщо не съм фен на пародия и не мога да го оценя.

Едит: какво ви се чете януари?

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 09:25 от Inferiya

# 17
Едит: какво ви се чете януари?

Подхванах Малазанската поредица на Стивън Ериксън за втори път, като този път ще чета и тези на Есълмонт, които са придружаващи/разширяващи на Малазанската сага за мъртвите.
На Есълмонт съм чела само една от книгите, но ми хареса много, и имам още 3, недокоснати все още.  Повече от 20 тома са заедно, да видим колко месеца ще ги чета.
Едновременно ще разнообразявам с други жанрове, много тежка е енергията на Малазана.

Edit: Май съм объркала темите, а от там и недоразбрала въпроса.
Ако става дума за клубно четене, ще се присъединя, ако избраната книга се окаже е една от "моите".

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 11:06 от Dez

# 18
Ако ви се чете фентъзи, бих ви предложила “Душата на императора” на Сандерсън, според мен може да се чете самостоятелно и е доста интересна книга с идеите си. В топ 5 за годината ми е.
Весели празници!

# 19
Аз си поръчах няколко книги от Озон, които получих, но още не съм започнала, така че вероятно ще е някоя от тях. Канех се да е Одисея на Стивън Фрай, защото я прочетох на английски, когато излезе, но малко набързо. Сега ще я чета преведена.

# 20
Много срещам "Сайбиевата невеста" на Б. Боев напоследък. Приготвила съм я от лятото. Искате ли да я четете с мен? Но не знам дали я има електронно. Ако някой знае, кажете.

Чете ми се също "Черният часослов" на де Уртури. Но тя пък е последната от поредица.

# 21
Проверете в чети.ме.

# 22
Снощи дочетох Дядо Прас, бях забравила някои неща, така че се радвам, че си я припомних.
Скрит текст:
Например бях забравила какво се случва с Банджо (предполагам, че той е невинен, в крайна сметка, ако не влага умисъл в действията си). А също и не помнех, че Сюзън уби Тийтайм с ръжен, запратен като копие...

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 23:05 от pppqqq

# 23
Аз съм още в половината на Дядо Прас, машина за коледни сладки съм.
Бях забравила за Феята на Косопада. 😂😂

# 24
И аз имам много задачи покрай децата и празниците и съм още на ноемврийската книга към края. Надявам се все пак да наваксам и с дядо Прас.

Предложението ми за януари е Даниел Кийс - "Цветя за Алджърнън" - тъкмо я качиха в една от Фейсбук групите Simple Smile

# 25
"Сайбиевата невеста" на Б. Боев  я изслушах в Сторител. Хубава книга. Приятно е да се потопиш в атмосферата на миналото, традициите, привичките, ценностите на българите от онова време, но самата история е  типичната трагична невъзможна любов.

Даниел Кийс - "Цветя за Алджърнън" мисля,че я четохме вече в клуба Thinking

# 26
  • Карлово
Даниел Кийс - "Цветя за Алджърнън" мисля,че я четохме вече в клуба Thinking
Да четохме и харесахме. Благодаря за препоръката за тази книга, ако не съм благодарила. Разбрах, че като е излязла е била бестселър на годината.

# 27
Много харесвам пародии, винаги ме забавляват. Така е и с тази книга. Няколко неща искам да споделя от известно време, ама ей-на все нещо изскача.
Та, едно нещо е отношението на Смърт към живота, справедливостта и правата на хората. Първо се изненадах приятно, когато прочетох, че е отгледал момиче без това да му влиза в задълженията. След това се впечатлих от спора му с Албърт за нечестното разпределение на сполука и блага при живите и начинът, по който заключи въпросния спор - "Пред мен всички са равни."
Други забавни истини са умозренията на професорите в Невидимия университет като например "Да натискаме всички бутони и да видим какво ще стане.", което е сублимация на познанието и научния подход. А и разните изцепки на тема професионална етика от страна на признати престъпници...
И така... Много ми харесва книгата на месеца.
Весели празници на всички четящи хора Heart

# 28
Смърт е изключително морален и положително настроен към хората.
Аз бях забравила, че най-голямото разочарование в живота на Албърт - това как някой е взел кончето, докато той е гледал като малък (залепнал за стъклото), всъщност е бил Смърт, който е взел кончето за него. Трогателно, но малко късно. Neutral Face

На финала на Жътварят той прави подобна пространствено-времева врътка, но там последствията са много положителни.

Между другото, Албърт някога (преди да стане слуга на Смърт) е основал Невидимия университет.

# 29
Извинявам се, че нахълтвам, но има ли избрана книга за януари? Много ми се иска да се включа поне веднъж в книжния клуб, но досега се четяха все книги, които са далеч от вкуса ми.
Имам предложение също така - в началото на всяка тема да се обобщят всички книги, обсъждани досега.

Общи условия

Активация на акаунт