Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 33 694
  • 558
  •   1
Отговори
# 30
  • Велики Преслав
Ренко ти си бетон със сметките. Аз не бих се оплакал. През зимните месеци, имаме гости за малко по малко от месец. Тогава за 4 климатика, много пране, сушене и МНОГО готвине скачаме на 300 лв като аз съм зиморничев и на единия етаж климатиците са на 28° на другия само едната стая се грее и там е 21° два хладилника, общата фактура е 300 лв.

# 31
А ние нямаме климатици, нямаме съдомиялна, нямаме лаптопи и компютри...не обичам много да готвя , затова и печката не се включва с дни.Мои приятели,  които са в апартамент като нашия, пак са четирима човека, готвят нон- стоп, сушат нон- стоп и ми показаха най- високата им сметка - 90 лв

От изброените, най-голям консуматор е бойлера, той харчи повече от климатици и готварски печки..

# 32
Donatella, за мен не е ненормална вашата сметка. Бойлерът гълта много, особено щом се къпете толкова. Аз също го източвам до капка, поне веднъж на ден.
Ние сме двама и без климатици лятото имаме около 100 лв.
Сега с три климатика постоянно включени сметката е 230.

# 33
Стига де, Василев и Духи,не се оплаквам 😬.Нали темата е за споделяне на сметките за тока.Само казах,че първоначално се шокирах от сумата.Но реално погледнато си е нормална,за хора,които не могат и не искат да икономисват от нея.Яд ме е,че бойлера през повечето време работи напразно, понеже с мъжа ми сме "бачкатори",и след края на работното време използваме служебните бани.Т.е., неволно "пестим" от нашата топла вода.Която ползваме само за къпане.

# 34
А ние нямаме климатици, нямаме съдомиялна, нямаме лаптопи и компютри...не обичам много да готвя , затова и печката не се включва с дни.Мои приятели,  които са в апартамент като нашия, пак са четирима човека, готвят нон- стоп, сушат нон- стоп и ми показаха най- високата им сметка - 90 лв
Писала съм и преди, както и съм го забелязала в собствената си селска къща, докато нямаше там съдомиялна - съдовете са голям змей и гълтат много ток от бойлера. Засичала съм консумацията - повече е, отколкото за къпане. Вярно е, че зависи и какво се готви, но аз специално в къщата си почивам и готвя много - и ястия, и сладкиши, та съдовете са на конвейер.

# 35
  • Пловдив
Съгласна съм напълно с Кубратова .
Съдомиялната пести доста ,защото загрява само 10-12л.вода .Една тенджера и една тава  да измия на ръка и може и да съм минала тези литри като консумация .

Ние имаме 122лв за Ноември(05.11-04.12) .Мисля ,че това е най-високата сметка за този месец ,откакто живеем в къщата (4та  година) ,защото отоплението (климатикът) се е включило на 13ти ноември  и е изхарчило 32 лв ,останалата консумация е 90 лв .Най-големият ни  гълтач на енергия е бойлерът(200л),който не се спира .

# 36
Както споделих и в предната тема според мен има увеличение на цената, преди цената за Kw беше 0.21/0.22 лв а сега е 0.24лв. ние сме към EVN.

# 37
Нат,това намерих.Усеща се увеличението, повече е,от споменатото от теб.Цените тук са с ДДС.

# 38
  • София
Да, увеличението е от 01.07, при Електрохолд е
0.0104 лв/ кВч.
При нас в апартамента 02.11-02.12 - 80 лв, мисля нормална сметка с отопление, два климатика, единият почти не се спира, защото ММ е в болнични.
На къщата, период 10.10-10.11, 102 кВч, сметката е 66.60 лв., 1 кВч е 0.504 лв. Все още се прилагат компенсации, така че крайната сметка е 51.10 лв.

Съдомиялната е незаменима за мен. Освен основен помощник, пести не само ток, но и много вода. У нас се готви доста, средно през ден, почивните дни повече. Аз не успявам само за 30 минути, както беше писала потребителката с голямото семейство и 30 лв сметки. Почти всяка вечер пускам съдомиялна, обикновено в неделя - две.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 20:57 от sofyia

# 39
  • Пловдив
Увеличението е минимално ,като всяка година .И ние сме та EVN . Просто,когато сметката  ни е по-висока ,имаме повече киловати(аз ги следя) - дали сме имали гости ,дали е активен период с поливане на двора .В случая с ноември ,климатикът е работил 10 дни повече от предходен период  и е навъртял повече киловати .

# 40
50€ на месец,ама съм в чужбина.Отопрението и бойлера е на газ.

# 41
  • Варна
От това, което прегледах, добре е повечето от вас да помислят за външна или вътрешна изолация, ако към момента нямате. Едно изолиране на таваните и на вътрешните стени в панелните блокове ще покаже значителна разлика. Панелите се явяват термо мостове, така че обмислете кои стени трябва да изолирате. Новото строителство е изолирано, но старите панелни блокове са енергийни вампири.  Колкото повече ток сте плащали за отопление/охлаждане, толкова по-бързо ще спестите разликата и ще пестите през годините. Като се сметне, че материалите и токът, както и трудът на майстори, ако ползвате такива услуги ще се повишават още, толкова по-добре е да се инвестира в изолация, а не в изразходен ток. Има качествени материали за изолция, които са негорими, с прилична шумоизолация и няма да превърнат жилището ви в оранжерия.
По-горе видях добро решение с направа на таблица със сметките за ток по месеци. Обаче това не дава на практика прилична информация. Трябва да се допълнят най-малко изразходените киловати, външните температури, всякакви променливи по отношение на присъстващите лица в жилището, особености около консумацията на ток и т.н. Правите ли си зимнина, правите ли събирания по празниците с готвене... През отпуските си човек държи топло/хладно през деня. Колкото по-подробна е статистиката, толкова ще е по-обективна и годна за сравнение с други домакинства с подобни характеристики. Когато сравнявате домакинства, има значение и как те разпределят изразходената енергия, както и каква  хигиена " на консумация спазват, най-малкото и някои простички правила.
Зимно време често излизат коментари, че Енергото надува сметките и че " превключва " електромерите. Само крайно неуки хора се връзват на такива абсурдни глупости. Минималното изискване е да вписвате изразходената мощност, защото тя така или иначе е излязла от вашия електромер. Когато зимата е топла, разликата в сметките също е очевадна. Включително 1-2-3 градуса външна температура се отразява. Колкото повече толина губи жилището ви, толкова повече сметката ви се различава.
Прегледайте идеи за спестяване на ток, вода, газ, топла вода от бойлера... Семейно решете кои от тях са приложими при вас без да нарушават домашния уют. Някои от тях имат по-скоро екологична насоченост, но се отразяват благоприятно и на месечните сметки.
Има много скрити разходи, които се заплащат.
Може да си поиграете и с мобилните електромери за контакт. Има и SMART контакти, свързващи се с телефон/компютър. Можете да им настройвате график, да ги включвате и изключвате. Поиграйте си да видите електроуредите си колко консумират в режим на готовност и колко консумират в режим на работа. Дори един глупав рутер си консумира не малко енергия. Настолните компютри също консумират, когато са изключени. Микровълновите фурни също консумират без да се ползват. Може да се поинтересувате как да подредите хладилника си, какви съдове да ползвате в него и на колко време да почиствате кондензатора му, за да е оптимална и неговата консумация, както и да не е в близост до топлинни източници. Основните съвети за пестене на ток са при готвенето. Фурната е значително по-голям консуматор. Има съвети и за готвене на котлон, както и да загрявате само нужното количество вода. Загряването на вода в кана или индукционен плот ще спести енергия в сравнение да я ползвате с по-малко икономичен котлон. Използването на микровълнова фурна в отделни ситуации също пести.  Ползването на вода също може да се направи по-оптимално. Зимно време водата от водопровода очевидно е с по-ниска температура, а това няма как да не се отрази на електроенергията. Почистването на бойлера от варовик не е за пренебрегване. Повредата му също носи разходи вместо да се отваря и почиства от вас самите. Сушилните за дрехи задръстват кондензатора си с времето и това ги прави по-енергоемки. Ако си водите приблизителна статистика колко време и засечена електрическа енергия отнема да се изсуши прането, което е от еднаква материя, защото и това е от значение, може да си направите и извод в какво състояние е кондензаторът. Токът е едно на ръка, но може да ви дразни, че трябва да чакате все повече.
Нямам нищо против да си водите своя статистика от дните на последното засичане на електромерите според квитанцията за ток, и с какво промяната на навиците ви води до удовлетворение.
Може да прилагате съветите за оптимално изразходване на енергия от книжките на електроуредите си. Капка по капка - вир или поне дълбока локва.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 17:32 от Чихинци

# 42
32 лева за ноември, имаме парно и топла вода от ТЕЦ.

# 43
300 лв. за ноември, като не се гаси отоплението, когато ни няма. Отопляваме около 120 кв., без банята (там пускам печка преди да се изредим вечер). Приемам идеи за печки за баня с темостат, за да ми е топла постоянно. Преди банята, има мокро помещение.
Апартамента тухла, с изолация, отоплението - конвектори на Адакс и един стар маслен, с който не мога да се разделя.

# 44
Отопляваме се смесено с климатици и газ ( нагласени са да се редуват, както ни е удобно на нас), имаме съдомиялна, сушилня и готвя често. Аз съм майчинство, а половината седмица мъжът ми работи от вкъщи.
71лв ток и 53лв газ
Миналата година експериментирахме как ще излезе най-изгодно. Като бяхме само на ток сметките бяха към 200лв, а само на газ- 300лв.
От значение е, че и не сме особено топлолюбиви, държим в целия апартамент 23 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт