Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 29 600
  • 514
  •   1
Отговори
# 15
  • Велики Преслав
Ами множко е да. Разучете. Не е невъзможно да ви крадът.

# 16
Може от енергото да са объркали партидите. Имала съм такъв случай, в новопостроена сграда пусната току що в експлоатация, след високи сметки в празно жилище, пуснах жалба и след проверка се оказа, че са ни разменили партидите със съседи. Оправиха го.

# 17
Сградата не е новопостроена, панелен блок от 90- те е.Преди две години смениха електромерите на целия вход, надявах се тогава ако има нещо, да се види.Но големите сметки продължиха.Не знам как мога да проверя, дали някой се е прикачил или партитата ни е правилно прехвърлена.Моля за съвети.

# 18
Е какъв съвет - пишеш жалба/запитване до енергоразпределителното дружество, ако нещо не ти е ясно и имаш питанка към тях. Пише нов апартамент - разбрах го като новопостроен, не новозакупен. Щом е стар, няма да са разменени партидите.

Електромерът какво показва - съответстват ли числата там с тези във фактурата?

Спираш главния бушон в апартамента и гледаш електромерът дали още върти. Ако не-вие сте си ги изразходили.

# 19
Спирате главния бушон в апартамента и отивате да видите, дали електромерът върти.
Отделно може да пуснете само един уред и да засечете, колко енергия ще изхаби за 1 час.
Преди години, когато ни смениха електромерите и на мен ми се видяха големи сметките. Спрях всичко и включих една духалка. За 1 час изконсумира 2400вата, точно колкото си пише.

# 20
  • на последния етаж
75лв без отопление и бойлер, за същия период миналата година - 62лв. Отново 20% разлика, както и миналия месец.

# 21
Не се отплаваме на ток, не готвим всеки ден...единственото нещо което е включено постоянно е бойлера.Почти всеки ден ползваме пералня, не всеки път сушилня.От март до септември  изобщо не ползваме сушилня, тогава сметките се въртят около 120 лв.Имам приятели в същите апартаменти, същият брой членове на семейството, които и готвят постоянно и рекордните сметки през зимата са им били 120 лв.Възможно ли е някой да се е прикачил към нашия електронен, това се чудя ?

Може да е от бойлера. Спрете всички уреди и засечете бойлера колко харчи, когато загрява водата.

Има и едни джаджи, който могат да Ви помогнат да видите за даден контакт какво е потреблението. Не са супер точни, но поне ще Ви ориентират от къде идва голямата консумация.

# 22
  • Велики Преслав
Аз моя бойлер при постоянно настроен на 70° харчи между 45-60 лв на месец.

# 23
Може би ни идва от сушилнята, единствено това ни е допълнителния консуматор в студените месеци.Лятото се къпя около 4 пъти на ден, жегите бяха непоносими.Зимата се къпя точно 2 пъти на ден, би трябвало по- малко да е.Някой има ли наблюдение, колко харчи сушилня ?

# 24
  • Велики Преслав
Каква ви е сушилнята. Моята съм я засякъл, че ми вдига между 10-12 на месец. Но е термопомпена

# 25
Aeg 8000 lavatherm , мисля че е с термопомпа.

# 26
Моята е на същата марка,пак 8 серия.Термопомпени са,не надуват сметките.Като чета за къпането,нищо чудно да е от бойлера.
За ноември 290 🥴.Четири климатика нон стоп,пети през деня,единия бойлер вече работи постоянно,но май ще преустановим тази практика.

# 27
Емиии то 5 климатика и два бойлера звучи като две къщи Simple Smile Така че нищо ненормално...

# 28
Две домакинства в една къща.През периода повече е пускана фурната,ние сме зиморничави,и Т варира в стаите 22°-4°.Верно беше по-хладно някои дни,но +120 от предишната сметка, първоначално ме шокира.И пак е по-добре от хамалогията, мръсотията и цената на дървата (щото до преди две зими бяхме -3 климатика,+камина).

# 29
А ние нямаме климатици, нямаме съдомиялна, нямаме лаптопи и компютри...не обичам много да готвя , затова и печката не се включва с дни.Мои приятели,  които са в апартамент като нашия, пак са четирима човека, готвят нон- стоп, сушат нон- стоп и ми показаха най- високата им сметка - 90 лв

Общи условия

Активация на акаунт