Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 29 627
  • 514
  •   1
Отговори
# 75
2500W e. Това е моделът https://mr-bricolage.bg/podov-konvektor-cn-mis-f-w/p/989727?gad_ … nrZBoCjgkQAvD_BwE

По спомен миналата година нямахме този проблем..

# 76
Топлехме се с един климатик и един маслен радиатор, като раздиатора бе постоянно включен в детската ,макар и намален...и най най-високата ни сметка винаги е била около 260 лева за февруари.
Пиша го за сравнение...

# 77
  • София
Аз затова написах, че е възможно, ако се държи постоянно включен този конвектор. Особено като е 2,5 kW. Но с няколко проверки с изключен главен бушон, особено вечер, ще се изясни положението.

# 78
Не е възможно според мен. Аз това казвам..обратното тоест.

# 79
  • Шумен
Конвекторът трябва да е постоянно включен като само се намалява температурата. С пускане и спиране нещата стават много зле. Зададената температура трябва да отговаря на тази в стаята - термометър и наблюдавате. Моделът е с механична настройка доколкото виждам. 2500 W си е 2500 W .

# 80
Едва ли е включен нон стоп на макс...а и има реле предполагам.
Масленият ми поне имаше и се изключваше при достигане на опр.темп.

# 81
Каква е мощността на този конвекор? Повечето са по 2 kW. Дори да работи на слабо, ако е постоянно включен, ще изразходи по 20-24 kWh дневно, или около 600-650 месечно. Т.е е възможно и от конвектора да е, големи лами са. Но студ още не е идвал тази зима, не знам.
Но ако не работи постоянно, си засечете електромера, по-нагоре няколко пъти беше обяснено как.
До миналата зима се топлехме с 2 конвектора и един маслен радиатор, които като включим през първите студени дни есента, не изключваме докато не стане за "по къс ръкав" и никога не сме имали сметка по-голяма от 400 лв. (впрочем само в 2 от зимните месеци надхвърляхме 300). Какви са тия сметки от 600 месечно само за един конвектор?!
От тая година заменихме масления радиатор с климатик и ще видим дали ще имаме по-ниски сметки през зимата. През летните месеци и есенните нямахме по-ниски сметки със сигурност, та започнах да се чудя дали си струваше инвестицията. Отчитам, че лятото сме пускали климатика, макар и рядко, но от август нататък не сме, а сметките ни са по-високи съпоставени със същите месеци от миналата година.

# 82
Около 40-50 лв е един климатик месечно...вкъщи поне.
Бях боднала смарт контакт на този в хола...

# 83
  • София /Абсурдистан
Около 200 лв целогодишно плащаме. Всичко е на ток, аз през повечето време съм в къщи. Отопление на климатици и конвектори, бойлер, сушилня и т.н.

# 84
  • Варна
2500W e. Това е моделът https://mr-bricolage.bg/podov-konvektor-cn-mis-f-w/p/989727?gad_ … nrZBoCjgkQAvD_BwE

В Бриколаж, откъдето сте купили конвектора имат преносими електромери за контакт на различни цени, но с добро качество. Ако ще изберете такъв, вземете с голям дисплей, безжична връзка с телефона ви и подсветка или въобще с повече възможности, ако смятате, че ще влязат в употреба.
Другият, предполагам по-функционален вариант са набиращите популярност смарт контакти, които имат връзка чрез домашната Wi-fi мрежа през телефона ви. Има такива дори от Кауфланд от щанда за разклонители, удължители, контакти, електрически крушки. Тегли се и се инсталира апликацията на съотвения производител. Мисля, че дори е по-добре да купите един такъв преди евентуално електромерче. Много са практични и имат различни приложения. Може да зададете и график за включване и изключване на конвектора от разстояние, както и да проследявате в момента консумираната мощност и електроенергия, както и да ви стои перманентно в контакт с включен консуматор. Така ще е ясно ден по ден колко харчи конвектора, а според външната температура и тази, която му задавате,  съобразено и с часовете му на работа, ще се разбере какво се случва. Мисля, че в неработещ режим  (поставени в контакта, но неактивни) дърпат 0.5 вата, а работещи (когато са активни, диодчето им свети и подават захранване на своя контакт) са около ват и нещо. Отделно, ако ви е интересно, може да си изготвите списък с електроуредите у дома по стаи и да засечете консумацията им в режим на готовност, както и когато са включени. Засечете си и рутерът - обикновено са към 10 вата. С повече и по-мощни антени може и повече да дърпат. Минете през телевизионните приемници, телевизори, настолни компютри, монитори, нощни лампи със сензорен бутон, ако са такива, еспресо машина... Оставете смарт контакта си на хладилника, ако имате достъп и засечете за 24 часа да си имате представа и с него какво се случва, но обикновено са около киловат на денонощие според спецификата им и как го експлоатирате.. Фурните и плотовете за вграждане обикновено също имат режим на готовност, перални, сушилни, съдомиялни. Някои модерни аспиратори, лед осветления в кухни, бани... Има осветления по стаите със сензори и дистанционни. Би трябвало и те да имат своя консумация.
Сумарно от режим на готовност си се въртят киловати.

Спрете с тези идиотски пари на месец! Казвайте си и киловатите. От януари киловатите ще са същите, а цените нагоре. Трите разпределителни дружества в страната имат различна цена, макар и различаваща се с малко. При сметка от 250-300 лв ток на месец потреблението ви е голямо и на практика е минало през електромера ви.
Енергийни специалисти предната зима оправдаваха високите сметки за ток с временното захлаждане от седмици, при което климатици, печки, духалки, конвектори и електрически бойлери консумират в проценти повече, а това се отразява. Дори една печка на дърва консумира повече дърва при 5-10 градуса по-студен възух навън, а хора висшисти и с позиция в обществото си мислят, че Енергото им надписва сметката... Дори един глупав електрически бойлер консумира повече през различните месеци само от разликата в температурата на водата, идваща по тръбите. Колкото по-често пускате топла вода за щяло и не щяло, толкова по-често ще се включва бойлерът. Неоптималното къпане също. Ако се плющите в банята няма как да сте икономични. Simple Smile Приятел циция се къпе години наред лятно време с вода от изключения си бойлер (ерген е и му казвам, че с подобни икономии единствената жена, която си намерии ще е по-голяма скъперница от него), стоплен от околната температура. Пробвах и аз това лято. Живее се. Хладък, бърз, стимулиращ душ, в комбинация с водоспестяващите душ слушалки - 7 до 9 литра на къпане. Сега зимно време няма как Simple Smile Колкото по-икономично се къпете с топла вода и ползвате спестяващите накрайници за душове и мивки, пестите не само вода, но и ток!

Много е относително да се сравняват отделни квадратури и сметки за ток. Понякога климатикът отоплява северни стаи. Друг път под апартамента няма живеещи хора. В трети случаи някой е усвоил терасата си с неблагоразумието да не изолира пода и тавана, а под или над него е неостъклен балкон. Мои познати живеят в среден апартамент в ново строителство на средни етажи при южно изложение и се оплакват, че от горещина през зимата не само не отопляват, а понякога се налага да пуснат климатика да охлажда или трябва да ходят с лятно облекло. Лятно време обаче там пак е горещина. Първите етажи в панелните блокове са си много ощетени и ако нямат вътрешна изолация, направо не ми се мисли зимно време. Когато можете, правете изолация на тавана си и на вътрешните стени, граничещи със стълбища, тераси, външни стени, а най-добре и към съседи. Под ламинат влагайте по-добра изолация. Погледнете си и вратите.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 23:08 от Чихинци

# 85

В Бриколаж, откъдето сте купили конвектора имат преносими електромери за контакт на различни цени, но с добро качество. Ако ще изберете такъв, вземете с голям дисплей, безжична връзка с телефона ви и подсветка или въобще с повече възможности, ако смятате, че ще влязат в употреба.
Другият, предполагам по-функционален вариант са набиращите популярност смарт контакти, които имат връзка чрез домашната Wi-fi мрежа през телефона ви. Има такива дори от Кауфланд от щанда за разклонители, удължители, контакти, електрически крушки. Тегли се и се инсталира апликацията на съотвения производител. Мисля, че дори е по-добре да купите един такъв преди евентуално електромерче. Много са практични и имат различни приложения. Може да зададете и график за включване и изключване на конвектора от разстояние, както и да проследявате в момента консумираната мощност и електроенергия, както и да ви стои перманентно в контакт с включен консуматор. Така ще е ясно ден по ден колко харчи конвектора, а според външната температура и тази, която му задавате,  съобразено и с часовете му на работа, ще се разбере какво се случва. Мисля, че в неработещ режим  (поставени в контакта, но неактивни) дърпат 0.5 вата, а работещи (когато са активни, диодчето им свети и подават захранване на своя контакт) са около ват и нещо. Отделно, ако ви е интересно, може да си изготвите списък с електроуредите у дома по стаи и да засечете консумацията им в режим на готовност, както и когато са включени. Засечете си и рутерът - обикновено са към 10 вата. С повече и по-мощни антени може и повече да дърпат. Минете през телевизионните приемници, телевизори, настолни компютри, монитори, нощни лампи със сензорен бутон, ако са такива, еспресо машина... Оставете смарт контакта си на хладилника, ако имате достъп и засечете за 24 часа да си имате представа и с него какво се случва, но обикновено са около киловат на денонощие според спецификата им и как го експлоатирате.. Фурните и плотовете за вграждане обикновено също имат режим на готовност, перални, сушилни, съдомиялни. Някои модерни аспиратори, лед осветления в кухни, бани... Има осветления по стаите със сензори и дистанционни. Би трябвало и те да имат своя консумация.
Сумарно от режим на готовност си се въртят киловати.

Спрете с тези идиотски пари на месец! Казвайте си и киловатите. От януари киловатите ще са същите, а цените нагоре. Трите разпределителни дружества в страната имат различна цена, макар и различаваща се с малко. При сметка от 250-300 лв ток на месец потреблението ви е голямо и на практика е минало през електромера ви.
Енергийни специалисти предната зима оправдаваха високите сметки за ток с временното захлаждане от седмици, при което климатици, печки, духалки, конвектори и електрически бойлери консумират в проценти повече, а това се отразява. Дори една печка на дърва консумира повече дърва при 5-10 градуса по-студен възух навън, а хора висшисти и с позиция в обществото си мислят, че Енергото им надписва сметката... Дори един глупав електрически бойлер консумира повече през различните месеци само от разликата в температурата на водата, идваща по тръбите. Колкото по-често пускате топла вода за щяло и не щяло, толкова по-често ще се включва бойлерът. Неоптималното къпане също. Ако се плющите в банята няма как да сте икономични. Simple Smile Приятел циция се къпе години наред лятно време с вода от изключения си бойлер (ерген е и му казвам, че с подобни икономии единствената жена, която си намерии ще е по-голяма скъперница от него), стоплен от околната температура. Пробвах и аз това лято. Живее се. Хладък, бърз, стимулиращ душ, в комбинация с водоспестяващите душ слушалки - 7 до 9 литра на къпане. Сега зимно време няма как Simple Smile Колкото по-икономично се къпете с топла вода и ползвате спестяващите накрайници за душове и мивки, пестите не само вода, но и ток!

Много е относително да се сравняват отделни квадратури и сметки за ток. Понякога климатикът отоплява северни стаи. Друг път под апартамента няма живеещи хора. В трети случаи някой е усвоил терасата си с неблагоразумието да не изолира пода и тавана, а под или над него е неостъклен балкон. Мои познати живеят в среден апартамент в ново строителство на средни етажи при южно изложение и се оплакват, че от горещина през зимата не само не отопляват, а понякога се налага да пуснат климатика да охлажда или трябва да ходят с лятно облекло. Лятно време обаче там пак е горещина. Първите етажи в панелните блокове са си много ощетени и ако нямат вътрешна изолация, направо не ми се мисли зимно време. Когато можете, правете изолация на тавана си и на вътрешните стени, граничещи със стълбища, тераси, външни стени, а най-добре и към съседи. Под ламинат влагайте по-добра изолация. Погледнете си и вратите.

Благодаря за изчерпателният отговор. Проблемът е от този месец, предните месеци (и зимни) не сме надскачали 700квч, а този е 1400. Може би се дължи на конвектора, който може би сме държали пуснат повече време този месец( от 9 сутринта до 11-12 вечерта на 3-4 степен от 6). Той е преходен вариант, докато сложим климатик, което ще стане по-скоро след тази сметка 😀. До сега не сме плащали над 160-70лв, което в беше началото на годината.

# 86
На майка ми токът е 80-100-120 лв, топли се с един климатик. Тоя месец 280 лв .. дали не събират ЕВН за коледни бонуси 😁 ( от 3-4г й ги плащам, знам й потреблението).
Иначе е професор, като стана въпрос за вишисти, ама кво да мисли точно по празниците с такава сметка...

# 87
  • София
Чихинци, знаем ги всички тези неща. Аз затова винаги пиша потребление и сума. Аз съм доволна от сметките от климатиците, но крайно недоволна от тези на Топлофикация - само топла вода и сградна, за ноември е 85 лв! 😬 Но това не е нещо, на което можем да повлияе - огромен блок, стара вертикална инсталация, загуби, кражби...
duhi, и с Електрохолд е така. Зимата си засичам показанията на електромера на всеки десет дни. Тъй като периодът ни е от 1-во до 1-во число, явно минават още преди Коледа, пляскат още 200-300 кВч предполагаеми и готово! И така на 10.01 получавам максималната сметка за годината, нищо, че по празниците не сме били тук, не сме готвили тройно и т.н. Прозрачни номерца!

# 88
Вече ми се изясни картинката защо един казва че ползва X, Y, Z уреди и има една сметка а други със същите уреди много по-различна сметка. От този месец освен 2 сметки към EVN имам и такава към Електрохолд. Ами EVN

Електрохолд

Или с ДДС става приблизително 0.2 лв/kWh дневна и 0, 10 лв/kWh нощна тарифа.

# 89
Това на таблицата не е крайната цена на Електрохолд, към нея се прибавят и други  неща и в крайна сметка се получава пак 26 стотинки, няма чак такава разлика в крайните цени при различните доставчици!

Иначе този месец забелязвам някакво странно увеличени сметки, за вкъщи очаквах нещо до около 180 - 200,съдейки по минали години, получих 240, но понеже получавам и сметките за входа, винаги за асансьора сме плащали 25 лв, сега е 29, за осветление не повече от 5 лева, сега е 7 и нещо.

Общи условия

Активация на акаунт