Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 25 099
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Бащата с положителна кръвна група ли е? Ако е с отрицателна, няма проблем.
Моя приятелка с отрицателна, а мъжът й с положителна, при второто дете имаше притеснения и се следеше редовно при хематолог.
Да с + е

# 406
Аз съм с - и бащата +, пускат се два пъти през бременността (първа бременност, при втора е различно мисля).

# 407
При първа бременност няма проблем, ще ви сложат инжекция след раждането. Но при втора задължително се следете по-обстойно, на моята приятелка тази инжекция не беше подействала, съответно имаше доста антитела срещу бебето и се следеше през няколко седмици при хематолог. Детето се роди добре, живо и здраво, но трябваше да престои повече време в болница, бяха й казали да ражда задължително в Майчин дом заради неонатологията. И й забраниха да ражда трето дете от същия мъж Grinning

# 408
А винаги ли се бие инжекция? Аз малко се притеснявам от странични ефекти от нея. Дали някой има отзив?

# 409
Нормално е да има някакви нежелани реакции(евентуално), но не те ли е страх повече ако не се постави?

# 410
То че трябва да се постави, трябва, това е ясно. Но това не изключва да се притеснявам от страничните ефекти. Хич не обичам мисълта нещо да ми се влива инжекционно в организма...

Ще се радвам някоя мама, на която са и били инжекцията, да сподели опит.

# 411
А винаги ли се бие инжекция? Аз малко се притеснявам от странични ефекти от нея. Дали някой има отзив?

Моята приятелка не е имала никакви странични ефекти. Много по-опасно за следващата ти бременност е, ако не я сложат.
Иначе, ако не планираш да имаш второ дете, е вариант да помолиш да не ти я слагат, не знам обаче дали ще се съобразят.

# 412
Разбира се, че ще ми сложат. Просто искам да съм подготвена дали да очаквам нещо да ми прилошее, сърцебиене и т.н. и колко време траят тези странични ефекти - часове или дни.

# 413
Сигурно на половината двойки на този свят им се случва. Ако беше нещо страшно, щеше да се чуе. По-скоро си е рутинна процедура, страшно е ако не се сложи, познавам такъв случай.

# 414
Ще се радвам някоя мама, на която са и били инжекцията, да сподели опит.
Аз имам поставена след първото раждане. Нямаше проблем.
Сега при втора бременност ще следя антителата по-често от това, което е предвидено по каса. Ще ги пускам всеки месец.

# 415
Чак на половината не. Едва 15% от населението е с Rh (-).  От тях половината да са жени, от тях каква част са с партньор с положителен и тн.

Медицината много е напреднала по отношение на превенцията на този конкретен проблем, така че според мен няма база за притеснение.
Иначе и аз знам за кофти случай от преди 35 години обаче, майката на един познат. Жената изобщо не е и знаела, че е с отрицателен Rh, явно по онова време дори не са го следили.

# 416
Моят мъж е на 36 и на майка му са поставили. Напълно безпроблемно, после си ражда и второ дете.
Затова мисля, че в медицината отдавна е рутина и няма повод за тревога. Simple Smile

# 417
Майка ми е с резус фактор отрицателен. Преди 40+ години да не ви казвам как са го следили 😆
Тя има спомени, че по някое време са я викнали да й изследват нещо, свързано с това, но е било края на бременността. Добре, че съм била и аз с отрицателен, та нямало значение.

# 418
Здравейте, бременна съм е 12г.с +3дни.
Имам 2 мисед аборта в 8г.с и 10г.с.
В момента приемам
- Еутирок 0.25 и 0.50 през ден ги редувам
- Клексан 0.4
- Витамин Д 1000 IU - 3т на ден
- Метилирана формна на Б12 - 1т на ден
- Метилирана фолиева киселина - 2т на ден
- Омега 3 (180mg ЕРА, 120mg DHA, вит Е 10мг) - 1 на ден
- Праграф 1мг - 1 на ден
- Преднизолон Кортико 5мг - 1т на ден
- Прогестан 50мл мусколно през ден
- Циклогест 2х400мг през ден
- имах вливка октагам 10гр на 23.12

От няколко дена имам болки ниско долу предимно в ляво и болки в кръста.
Дали е нормално?
Силно притеснена съм да не изгубя и тази бременност. На преглед съм на 06.01, но го мисля много.

Взех си домашен фетален доплер който уж показва пулс.

# 419
Майка ми е с резус фактор отрицателен. Преди 40+ години да не ви казвам как са го следили 😆
Тя има спомени, че по някое време са я викнали да й изследват нещо, свързано с това, но е било края на бременността. Добре, че съм била и аз с отрицателен, та нямало значение.
Преди 40+ год. на майка ми са и сложили серума.

Общи условия

Активация на акаунт