Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 21 881
  • 735
  •   1
Отговори
  • Tezor Obliš
Добре дошли в новата тема за бързи въпроси и отговори, свързани с бременността!

Щастлива, лека и успешна бременност на всички!

Предишната тема

# 1
Благодаря за новата тема!
Идвам с един въпрос относно спането. Опитвам се винаги да съм ту на лявата страна, ту на дясната, но по някое време на нощта/на сутринта, се събуждам лежаща по гръб. Това голям проблем ли е за бебето се чудя…
Отделно, преди години имах песъчинки в бъбреците и от време на време усещах една бърза, кратка, но остра болка ниско долу на корема в дясно. Бяха ми изписали нещо като сироп, което да пия и може би от него ми мина, но от днес усещам същата стрелкаща се и идваща от нищото болка от време на време и се замислям да запиша час за нефролог, но в случая, като съм бременна има ли някакъв проблем за преглед при такъв?

# 2
Не знам дали е голям проблем, но е проблем. Слагайте си възглавници зад гърба, за са ви пречат да легнете по гръб или още по-добре - възглавница за бременни.

# 3
  • Tezor Obliš
Rimmona, ако беше толкова голям проблем, спането по гръб щеше да е категорично забранено по време на бременност и дори щеше да има измислен начин, по който бременната въобще по никакъв начин да не стига до тази поза. Спокойно, слушай тялото си и не се паникьосвай от такива неща. Няма как да контролираш какво правиш насън, не е и нужно. За прегледа при нефролог - не би трябвало бременността да е пречка, има много бременни, които имат бъбречни проблеми и посещават нефролог.

# 4
Аз никога не бих рискувала такова нещо и да чакам някой си да ми забрани, за да знам, че не трябва да се прави е доста наивно. Но хора всякакви, пък и всички имаме достъп до интернет да прочетем, лекари, които да питаме и тн.

# 5
  • София
Какъв проблем?? Цяла бременност така спах и лежах, цяла! Бебето ми си е живо и здраво.

Темп-ацц, може ли да се аргументираш какъв проблем по-точно?

# 6
  • Tezor Obliš
Аз никога не бих рискувала такова нещо и да чакам някой си да ми забрани, за да знам, че не трябва да се прави е доста наивно. Но хора всякакви, пък и всички имаме достъп до интернет да прочетем, лекари, които да питаме и тн.
Да рискуваш какво? И като стана дума за рискове, тъкмо се сещам за рисковите бременности - при такава бременност се лежи по цял ден и се става само до тоалетната, най-общо казано. Тези бебета са обречени, задето майките им лежат часове наред по гръб, така ли? Хубаво е човек да чете, да пита и да се информира, но не и да се вманиачава до такава степен и да изпада в крайности. Безпокойството и излишния стрес по време на бременност могат да навредят много повече от това жената да полежи/поспи няколко часа по гръб. С напредването на бременността така или иначе за повечето жени става некомфортно да спят по този начин и дори насън не се обръщат по гръб.

# 7
  • София
Абсолютно е права Лале. Аз съм от тези майки, които са лежали цяла бременност наложително. Нито на мен, нито на бебето му има нещо.
Само за сведение - до самия край, до деня преди секцио си спях по гръб. Това ми беше най-удобната поза.
Много се дразня на хора, които всяват смут без да са се информирали.

# 8
Благодаря за новата тема!
Идвам с един въпрос относно спането. Опитвам се винаги да съм ту на лявата страна, ту на дясната, но по някое време на нощта/на сутринта, се събуждам лежаща по гръб. Това голям проблем ли е за бебето се чудя…
Отделно, преди години имах песъчинки в бъбреците и от време на време усещах една бърза, кратка, но остра болка ниско долу на корема в дясно. Бяха ми изписали нещо като сироп, което да пия и може би от него ми мина, но от днес усещам същата стрелкаща се и идваща от нищото болка от време на време и се замислям да запиша час за нефролог, но в случая, като съм бременна има ли някакъв проблем за преглед при такъв?

В коя седмица сте? След 20 гс е възможно тежката матка да намали кръвотока, ако жената лежи по гръб, но вие ще го усетите и ще ви стане лошо. Ако нищо ви няма, не се притеснявайте. Ако искате да спите по гръб на без притеснения, спете с надигнати рамене и горна част на тялото, мисля, че 45 градуса беше препоръката

# 9
В недалечното минало се е смятало, че лежането по гръб по време на бременност притиска вена кава и това може да доведе до замайване, прилошаване и намален кръвоток към плода. В последно време това се смята за нерелевантно. Следете тялото си. Ако нямате дискомфорт, лежете както ви е удобно.

# 10
В 28г.с. съм и корема не ми е толкова голям, като с първата бременност, не ми става лошо, по-скоро на дясно като спя ми се вдигат киселини някак.

# 11
  • Tezor Obliš
В 28г.с. съм и корема не ми е толкова голям, като с първата бременност, не ми става лошо, по-скоро на дясно като спя ми се вдигат киселини някак.
Както написах още в първия пост по темата - слушай тялото си и не се притеснявай. Ако усетиш дискомфорт, така или иначе ще се обърнеш. Hug

# 12
Темата за спането обсъждах с моето АГ точно заради подобни коментари тук колко било опасно. Ами не, не е. Каза ми да слушам тялото си и да спя както ми е удобно. Проблем за самото бебе няма ако не усещам дискомфорт...

# 13
  • Tezor Obliš
През годините многократно е обсъждан този въпрос, но за съжаление, винаги се намират крайни потребителки, които да плашат излишно бъдещите майки. Сещам се, че съм давала линк към интервю на д-р Сигридов по този въпрос, сега не намирам линка, но текстът на тази част от интервюто е цитиран из темите и го копирам отново:

"Може ли лежането по гръб да доведе до задушаване на бебето?
Безспорен мит номер едно. Придружен е от неспокоен сън и дебнене, да не би случайно да се легне удобно и да стане най-лошото.
В практиката си съм имал няколко случая, в които жените се връзваха в леглото, така че постоянно да лежат наляво. Базира се на схващането, че матката, притискайки т.нар. долна куха вена (вена кава), спира притока на кислород към бебето. Реалността обаче е друга. Въпросната вена не пренася кръв, богата на кислород, тъй като това е работа на артериите, а отвежда вече използваната и богата на въглероден двуокис кръв към белия дроб, за да бъде издишан и отново заменен с кислород.
Кръвоснабдяването на матката и съответно дишането на бебето се осъществява от две артерии, които се намират от двете й страни (двойно подсигуряване), като кръвта тече със скорост от над 1 метър за секунда и високо налягане. Биологичният смисъл е при никакви обстоятелства, зависещи от майката, да не може да се спре дишането на бебето. При 6-8% от бременните тези артерии правят спазъм (така наречената прееклампсия), който нарушава дишането на бебето, но не зависи от позицията и се диагностицира рано със съвременните ултразвукови апарати."

# 14
Вена кава не носи кислород към матката, това е факт, но връща кръвта от долните крайници към сърцето. Притискането й води до цялостно нарушено кръвообращение, което от своя страна има ефект и върху кръвоснабдяването на матката - точно защото то е увеличено около 10 пъти през бременността и даже малки отклонения имат влияние. Все пак кръвоносната система е система и една вена не е изолирана от останалите кръвоносни съдове.

Съгласна съм обаче, че не е нужна паника, ако се събудиш по гръб, защото обикновено ти става зле, ако има някакъв проблем. И както вече беше споменато, в един момент на теб самата ти става тежко да спиш по гръб Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт